Penningtvättshärva i Södertälje

Penningtvättshärva i Södertälje. Fem personer i Södertäljeområdet har åtalats för att bland annat ha köpt falska inkomstuppgifter. De har sedan använts för att tvätta svarta pengar till en legal inkomst. Sedan tidigare är ett tjugotal personer åtalade för delaktighet i ett storskaligt penningtvättsupplägg.  Ett upplägga där brottspengar tvättats genom skenanställningar och falska inkomstuppgifter.

– Efter en omfattande rättegång under våren i den första delen väcker vi nu ytterligare ett viktigt åtal som har nära kopplingar till den tidigare åtalade brottsligheten, säger Alexander Malmgren i ett pressmeddelande. Han är  kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Misstankarna mot de nu åtalade personerna rör bland annat grova penningtvättsbrott, grova bokföringsbrott, grova skattebrott och näringspenningtvätt, grovt brott.

Det misstänkta brottsupplägget har skett systematiskt och på storskalig nivå under åren 2019 – 2022. Utredningen har bedrivits i samarbete mellan Ekobrottsmyndigheten och Skatteverkets brottsutredande enhet (SBE). Det är en del av en myndighetsgemensam insats mot falska inkomstuppgifter med koppling till kriminella nätverk.

Brottsupplägget handlar om att personer med svarta inkomster betalar in pengar till kriminella bolag. Detta för att sen på pappret anställas av bolaget och få en skenbart vit lön utbetald på konto. Kriminella kan på detta sätt ta sig in i den vita ekonomin. Den kan så omsätta sina kontanter, ta bolån eller billån och få rätt till ersättning från välfärdssystemen. En del av upplägget är att de kriminella bolagens skatter och avgifter aldrig betalas. Utan bolagen försätts i konkurs.

– De kriminella har hittat ett finurligt sätt att tvätta sina brottsvinster genom att utnyttja vårt skattesystem och olika system- och kontrollbrister. Förhoppningsvis kan de här åtalen ge ökad förståelse för hur de kriminella med experthjälp från så kallade möjliggörare, lyckas tvätta sina pengar och utnyttja våra välfärdssystem så att luckorna kan täppas igen i framtiden, säger Daniel Larson, statsåklagaren och den som lett insatsen.

Olaglig affärsverksamhet

Under utredningen mot de nu åtalade personerna har det framkommit att två av männen även kan misstänkas ha bedrivit en omfattande affärsverksamhet. Den har som varit registrerad eller bokförd. I den delen misstänks männen var för sig för att bland annat ha bedrivit låne- och spelverksamhet. Dessutom en omfattande handel med kryptovalutor och annan typ av yrkesmässig affärsverksamhet. Männen har under flera års tid omsatt mångmiljonbelopp på bankkonton och olika virtuella plånböcker.

– Vi påstår att männen har agerat som bankirer och finansiärer i den undre världen och har anlitats för penningtvätt av personer som förekommer i kriminella nätverk i Södertälje- och Stockholmsområdet, säger Alexander Malmgren.

I åtalet begär åklagarna att egendom till ett sammanlagt värde över 25 miljoner kronor ska förverkas. Däribland kryptovalutor värda över tio miljoner kronor och en villa i tiomiljonersklassen. Åklagarna yrkar också att de båda männen som misstänks ha bedrivit bokföringspliktig verksamhet ska betala tre miljoner kronor vardera i företagsbot. Vid sidan av åtalet förs också talan om den nya förverkandeformen självständigt förverkande mot en närstående till en av männen. Detta då hon är delägare i en fastighet som misstänks ha förvärvats genom kreditbedrägeri mot en långivande bank.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.