Anmälda brott med företag som målsägare har minskat

Anmälda brott med företag som målsägare har minskat. Brå har utifrån den årliga statistiken över anmälda brott undersökt hur många av anmälningarna under perioden 2018–2023 som rör brott med juridiska personer som målsägare. Det vill säga företag och organisationer. Syftet med studien är att bidra med ett kunskapsunderlag kring nivå och utveckling av de anmälda brotten samt målsägarna när de är juridiska personer.

Anmälda brott företag

Av samtliga anmälda brott under den studerade tidsperioden var 31 procent brott registrerade av ett företag eller en organisation. Andelen har successivt minskat från 33 procent 2018 till 26 procent 2023.

Den vanligaste brottstypen som anmäls är skadegörelsebrott, följt av stöld- och tillgreppsbrott och bedrägeribrott. Tillsammans utgör de 89 procent av samtliga anmälda brott mot företag och organisationer. Anmälda bidragsbrott, trafikbrott samt övriga brott utgjorde vardera 2–5 procent.

Bland vissa brottstyper förekommer upprepad utsatthet i större utsträckning. Det betyder att företaget eller organisationen gör flera anmälningar vid olika tillfällen. Upprepad utsatthet är vanligare vid anmälda skadegörelse- och bedrägeribrott. Och mindre vanligt vid anmälda stöld- och tillgreppsbrott.

Aktiebolag utsatta

När de anmälda brotten som registrerats med juridiska personer som målsägare delas upp efter juridiska form, var de flesta anmälda brott riktade mot aktiebolag (56 %) under perioden (2018–2023). Därefter var bankaktiebolag och kommuner de mest frekvent förekommande juridiska formerna på brottsanmälningar. De var registrerade på 15 respektive 13 procent av samtliga anmälda brott registrerade med juridiska personer.

Utvecklingen visar att de anmälda brotten riktade mot aktiebolag har varierat under perioden. Detta samtidigt som anmälda brott mot bankaktiebolag minskat kraftigt. Anmälda brott mot kommuner har varit på en relativt jämn nivå under hela perioden.

Under 2023 utgjorde aktiebolag 82 procent av samtliga juridiska personer registrerade i företagsregistret. Aktiebolag utgör också en majoritet (77 %) av samtliga unika målsägare som har registrerats under 2018?–?2023. Men antalet har minskat med ungefär 10 procent (drygt 4 000 målsägare) under den studerade perioden. Antalet unika bostadsrättsföreningar och ideella föreningar registrerade som målsägare fler än antalet brott mot banker och kommuner. En enskilda firma är ingen egen juridisk person utan brott riktade mot en enskild firma är riktade mot en fysisk person. De finns därför inet med i denna statistik.

Finans- och försäkringsbolag

Drygt hälften av de anmälda brotten som var riktade sig mot juridiska personer under perioden (2018–2023) var registrerade med målsägare som tillhörde finans- och försäkringsverksamhet, transport och magasinering samt handel. Totalt utgör de 52 procent av de anmälda brotten som riktar sig mot juridiska personer.

När de anmälda brotten som var riktade mot finans- och försäkringsverksamheten delas in efter huvudgrupper (SNI) utgjorde finansiella tjänster en majoritet (88 %). Av de anmälda brotten som var riktade mot målsägare inom avdelningen transport och magasinering så utgjorde landtransporter en majoritet (95 %). För de anmälda brotten som var riktade mot handeln utgjorde detaljhandeln merparten (81 %).

Skadegörelse och stölder

Majoriteten av de anmälda brotten (2018–2023) som var riktade mot juridiska personer utgjordes av skadegörelsebrott (36 %), stöld- och tillgreppsbrott (27 %) samt bedrägeribrott (25 %). En majoritet, 68 procent, av samtliga unika juridiska personer registrerade som målsägare var vid anmälda stöld- och tillgreppsbrott. Mindre andelar, 29 respektive 26 procent, var registrerade vid skadegörelsebrott och bedrägeribrott.

Det innebär att de anmälda stöld- och tillgreppsbrotten har en större spridning bland de juridiska personerna. Med andra ord är många unika juridiska personer målsägare vid stöld- och tillgreppsbrott. Anmälda skadegörelse- och bedrägeribrott är däremot koncentrerat till en mindre andel unika juridiska personer.

Studien är den första delen i Brås två kartläggande undersökningar för att öka kunskapen om de brott som företag utsätts för. Under hösten redovisar Brå den andra studien som bygger på en enkätundersökning där representanter från olika företag fått svara på frågor om vilka brott företagen blivit utsatta för.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

För att kommentera med ett inlägg på din egen webbsajt skriv en URL till artikeln på din sajt. Artikeln ska innehålla en länk till denna post. Ditt svar kommer sen att synas på denna sida (efter att den modererats). För att uppdatera ett svar så radera din post och skriv in postens URL igen (Läs mer)