Google
 

2007-06-10

Framgångsrik vecka i Rostock

När G8-ledarna avslutade sitt möte i Heiligendamm i fredags avslutades också protesterna med en avslutningsmanifestation i Rostock. Manifestationerna, blockaderna och demonstrationerna har varit en framgång för den globala rättviserörelsen. Trots det stora polispådraget, mer än 1000 omhändertagna eller gripna av polisen så har demonstranterna motstått de flesta provokationer och övergrepp från polisen utan att det blivit våldsamt. Heder åt alla tålmodiga, kloka och lugna demonstranter.

Polisen och makten i Tyskland har på olika sätt försökt starta bråk med hjälp av provokationer och provokatörer, poliser utklädda till demonstranter och övervåld mot fredliga demonstranter. Men alla försök utom ett har avstyrts och bråk har undvikits. 1-0 till demonstranterna som Manfred Stenner från västtyska fredsrörelsen sa den sista dagen.

När det gäller själva toppmötet mellan G8-länderna kom inte mycket ut av det. En kompromiss om miljöfrågorna som faktiskt inte innebär nånting. Bistånd till Afrika som i praktiken är betydelselöst. Ett meningslöst möte där de 8 rikaste länderna frotterat sig utan någon demokratisk legitimitet. Är det inte dags att skippa den här typen av möten nu?

I borgarpressen: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2
Läs mer: Yelah.
Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-06-07

Polisprovokatörer startade bråken i Rostock?

I de pågående blockaderna mot G8-mötet i Rostock har vad som förmodligen är en polisprovokatör avslöjats. Det gör det mycket troligt att polisprovokatörer kan ha varit aktiva när de (visserligen små i förhållande till helheten) bråken startade i Rostock i lördags efter den stora demonstrationen. Efter det har i stort sett alla aktioner varit utan störningar från minoriteter bland demonstranterna. Idag avslöjades emellertid en polis bland demonstranterna. En polis i svarta kläder och luva som uppmanade till stenkastning.

Från ett antal toppmöten finns det bevis eller starka misstankar om polisprovokatörer. Från Barcelona finns det fotobevis och från Genua finns det polisvittnen som säger det. Även från flera andra möten finns misstankar om provokatörer. Däribland Quebec och Göteborg.

I Göteborg 2001 vet vi att det förmodligen var polisen som kallade till protestmötet på Järntorget på lördagskvällen. Väl där fanns ett antal svartklädda personer i folkmassan. Med mask och allt. Det finns fotobevis och vittnen på att detta var poliser. Vi har hela tiden utgått från att de var klädda så för atts mälta in. Men med tanke på händelsen i Rostock, kanske vi måste tänka om. De kanske var där för att provocera fram bråk. Och hur var det med skadegörelsen på Aveneyn. Vi vet att de flesta som deltog var ungdomar från Göteborg. Helt vanliga ungdomar. Att det också deltog svenska och tyska aktivister. Det har emellertid hela tiden funnits ett rykte. Det ryktet menar att sönderslagningen startades av polisprovokatörer när de slog sönder en busskur. Dessa rykten har aldrig gått att bekräfta. Men det som nu avslöjats i Rostock gör dessa rykten mer trovärdiga. Observera dock att jag inte påstår att provokatörer startade bråken ner på Berzeeligatan, där bråk startade innan händelserna på Avenyn.

Något som förstärker att det kan ha rört sig om provokatörer på Avenyn i Göteborg 2001 är att alla uniformerade poliser drogs bort från Avenyn precis när skadegörelsen och bråken startade. Polisen stationerades på Sten Sturegatan istället, något som starkt förundrade DN:s journalist i Göteborg år 2001. Frågan om eventuella provokatörer undersöktes inte av Göteborgskommittén med Ingvar Carlsson i spetsen.

Mer om blockader etc i borgarmedia: DN1, DN2, SVD.
Läs mer: Motkraft, Yelah, Internationalen, Flamman, Arbetaren, Min dagbok från Göteborg 2001.
Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: , , , , , ,

Fredliga och bra blockader

Blockaderna av motorvägarna runt Heiligendamm i Tyskland verkar vara ganska effektiva. Mycket uppmärksamhet och det går lugnt och sansat till väga. Undantaget vissa polisaktioner då, där de uniformerade som vanligt gått lite för hårt fram, eller uppenbart åsidosatt de mänskliga rättigheterna att demonstrera och uttrycka sig fritt.

På de rika ländernas möte fortsätter de rika länderna, med USA i spetsen, att håna världens folk. USA tänker inte gå med på några begränsingar när det gäller utsläpp av växthusgaser. USA vill alltså inte göra något för att stoppa växthuseffekten. Inga klimatmål för det land som fördärvar mest när det gäller klimatet. Och inte bara när det gäller klimatet. USA är det land som startar och underhåller de största och värsta krigen. USA är ett land med stora sociala skillnader. Nästan lika stora som Indiens faktiskt, men liten förskjutna i höjdled kan man väl säga. De rika i USA är rikare än de rika i Indien och de fattiga i USA är rikare än de fattiga i Indien. Men skillnaderna är i princip lika stora. Den förväntade livslängden för en svart i USA är lägre än den förväntade livslängden för en indier i Kerala (Källa: olika FN-publikationer sammanställda i Amartya Sens bok Utveckling som frihet). USA är ett land som bara går de stora företagens ärenden och skiter i människorna. I alla fall om man är svart, latino eller fattig.

Mer i borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, Aftonbladet.
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

2007-06-06

Lugna demonstrationer fortsätter i Rostock

Varje dag är det flera aktioner, protester och demonstrationer som G8-mötet i Heiligendamm. Mot att några självpåtagna "världsledare" helt odemokratiskt ska försöka styra världen. Gemensamt för protesterna är att de är fredliga, lugna och sakliga. Från den första demon den 2 juni till de som är varje dag. Till och med när polisen upplöst demonstrationer har det varit lugnt. Samtidigt som de rika ländernas ledare möte i Heiligendamm, pågår en motkonferens i Rostock med massor av intressanta föredarg och möten.

Aftonbladet kan, trots att det mesta flutit smärtfritt och utan allvarligare problem, inte låta bli att spekulera i våld. Sensationsjournalistik av värsta slag, inriktad på små minoriteter bland demonstranterna och på oväsentliga mini-händelser. Små obetydliga händelser blåses upp även av andra tidningar som SVD.

Borgarmedia i övrigt: DN1, DN2, DN3, SVD.
Läs också hos Motkraft, Internationalen, Arbetaren , Yelah och Flamman
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , , , , ,

2007-06-01

Idag ska jag åka till Rostock

Till Rostock ska jag för att demonstrera mot den kapitalistiska världens ledare. Mot ojämlikhet och förtryck. Mot övergrepp och krig. Mot höga ledare som förstör vår planet.

För en annan värld. Solidarisk, jämlik, jämställd. En värld där fattiga ges samma chans som rika. En värld där ett fåtal inte ska kunna berika sig på flertalets arbete.

Läs också: Det är inte varje dag man hotas till livet

Läs mer, DN1, DN2, SVD, Henning Süssner, Attac, Flamman, Internationalen, Arbetaren.
Andra bloggar om: , , ,
Technorati: , ,

Etiketter: , , ,

Det är inte varje dag man hotas till livet.

Inte i Sverige. I Sverige brukar man känna sig trygg. Det kände jag mig inte när jag gick omkring i Göteborg under toppmötesdagarna förra året. I de stora demonstrationerna var jag trygg, vi var många och de våldsammaste typerna, dom i uniform, syntes inte till. Men hotad till livet blev jag bara en gång under dessa dagar, det var när toppmötet var över, vi skulle bara åka hem. Det var på lördagskvällen på Schillerska gymnasiet.

Och den som ytterst hotade mig, som skickade beväpnade män att hota mig till livet, det var en man jag träffade flera gånger under de aktuella dagarna, en man som jag satt i möten med. En man med järnansikte och kalla ögon, en av de obehagligaste människor jag mött i hela mitt liv. Denne man var kommenderingschef under de aktuella dagarna. På lördag morgon bad han om min hjälp, på lördag kväll belönade han mig för denna hjälp genom att skicka tungt beväpnade män för att hota mig till livet.

"Vaknar av ett brak och stirrar mot dörren. Där står militär med ett ett automatvapen riktat mot mig. Ovanpå vapnet finns en lampa monterad som lyser mig i ansiktet så jag inte ska kunna se klart. Han skriker att jag ska titta bort, han skriker att jag inte får ta något när jag famlar efter mina glasögon. Han skriker att jag inte får röra mig. Efter en liten stund säger han till mig att sätta händerna i nacken, att resa mig och gå sakta baklänges ut ur rummet. Mitt ena ben sover och jag tänker att om jag ramlar eller trampar snett kommer han att skjuta mig. När jag är framme i dörren tar han tag i mig och trycker ner mig på golvet.Samtidigt skriker han regelbundet att jag ska titta ner och ha händerna i nacken. Får ligga en stund på golvet, tunga skor går omkring, blir sen flyttad en bit.

Efter en kort stund igen kommer någon och befaller mig att resa mig samtidigt som han säger att jag ska titta i golvet. Det verkar som om de hela tiden agerar så att vi inte ska se vilka de är. Jag leds till en plats ovanför de stora trapporna i skolan där jag slängs ner på golvet igen. Ligger där en stund varefter jag hämtas av några som jag upplever vara vanliga poliser. Jag släpas ner för trappan och ut på gården där det redan ligger många människor uppradade på den blöta marken. Jag slängs ner i kanten av en rad och hamnar med magen bar i vätan. Hör hela tiden polisen skrika och gorma saker som "Visa ingen barmhärtighet med de svinen", "Jävla terrorister". De skriker också hela tiden åt folk att hålla käften, att ligga still och till utlänningarna diverse okvädningsord. Har ingen person på min vänstra sida, bara en på min högra. Jag hör dem säga att nu har vi hittat en till, nu har vi tagit totalt 78 stycken. Efter en stund går de runt och skriker en fråga om man är svensk. När de kommer till mig och jag svarar svensk rycks jag upp och förs iväg till en vägg där jag får stå med händerna mot väggen för att visiteras. De två poliser som sköter detta verkar ganska lugna. Får ta upp min leg själv ur plånboken. Frågar dem vad som händer med utlänningarna.

De säger att de som inte är svenska kommer att gripas och föras till häktet. Jag kräver att få bli gripen också för jag vill övervaka vad som sker med utlänningarna. Vi ska se vad vi kan ordna säger dom. Därefter förs jag iväg till en maskerad polisman med videokamera. På väg dit möter jag Annicka och vi hejar på varandra. Jag videofilmas och han som gör det säger hela tiden en massa förolämpningar och försöker provocera. Han frågar var mina glasögon är. Därefter förs jag ut på Karl Gustavsgatan och blir tillsagd att gå rakt söderut. Trots det svänger jag på Engelbrektsgatan för att ta mig till Lagerhuset. Passerar därvid en linje med kravallpoliser bakifrån. Ute på Viktoriagatan träffar jag två av Simons kompisar och ber att få låna en telefon av dem. Ringer hem till Simon ochsäger vad som hänt. Kompisarna säger att de under dagen tagits två gånger av polisen. Går vidare mot Lagerhuset, möter en fotograf från GP och i hörnet med Vasagatan några journalister."

Det är inte roligt att bli hotad till livet, det är en högst traumatisk upplevelse. När jag låg där på marken trodde jag att poliserna som gick omkring hela tiden hade vapnen uppe, hela tiden hade vapen riktade mot oss. Jag var rädd för mitt liv, det är den verkliga sanningen. Jag var utlämnad åt anonyma aggressiva människor som verkade ha tappat kontrollen. Det kändes som att vara förflyttad till Pinochets Chile, som om polisen infört ett lokalt undantagstillstånd i Göteborg. Där polisen kunde göra vad dom ville mot alla i svarta kläder, mot alla de upplevde som demonstranter eller aktivister. Det känns ännu, varje gång jag pratar om det går pulsen upp och jag blir svettig, varje gång jag ser en piketbuss från polisen blir jag nervös. Precis som alla av oss 78 från Schillerska har gjort eller borde göra har jag pratat med psykolog. Och jag har skrivit mängder för att bearbeta mina känslor kring det hela. Men en sak blir jag inte fri från, det är mannen med de kalla ögonen, mannen som bad mig om hjälp och sen skickade män med automatvapen mot mig som tack. Honom kommer jag aldrig att förlåta. Poliserna på plats, de blir nu åtalade och det är bra, det är rätt och riktigt. De ska straffas för det de gjort, för de övergrepp de begått. Dem har jag redan förlåtit. Men jag tycker inte han med de kalla ögonen ska slippa undan. Han borde också få sitt straff.

Anders Svensson

Det här skrev jag i Expressen i juni 2002. Ett år efter händelserna i fråga. De tre styckena i mitten är utdrag ur min dagbok som jag skrev under den aktuella tiden. När jag läser det här idag för att publicera det här på min blogg går min puls upp. Så obehagligt är det än. Jag publicerar det för att jag idag ska åka till Rostock för att demonstrera mot G8 och vill därför ge en bild hur det kan vara att bli utsatt för polisövergrepp.

Polis och militärkontroller är så obehagliga för mig fortfarande, att jag på Enhedslistens kongress, när de hade en "israelisk checkpoint" för at man skulle kunna komma in, vägrade gå igenom den. Jag blev otroligt störd (mer än jag trodde jag skulle bli) och det hela kändes mycket obehagligt. Jag ville inte utsätta mig för det i onödan och därför gick jag runt istället för igenom.

Läs mer om Göteborg 2001

Andra bloggar om: , , , , , ,
Technorati: , ,

Etiketter: , , , , , ,

2007-05-28

Nya övergrepp mot G8-demonstranter

Förutom att polisen i Tyskland genomfört razzior i föreningslokaler och hemma hos folk läser man nu mejl, brev och annat till aktivister. Något som definitivt är att gå över det lagligas gräns. Razziorna genomförs i förebyggande syfte och utan egentlig brottsmisstanke. Alltså ren förföljelse och trakasserier mot de som tänker protestera mot de rika ländernas rätt att bestämma i världen. Den tyska polisens framfart börjar likna den gamla östtyska Stasis metoder och verksamhet.

EU:s fria rörlighet har upphävts inför mötet. Så är det med den, en av de få grejer som vanligt folk tycker är bra med EU. Den upphävs så fort makthavarna så önskar. Ingen verklig frihet alltså.

Samtidigt rapporteras dock om vissa framgångar för demonstranterna, demonstrationsförbudet runt Heiligendamm har hävts i tysk domstol. Hävandet av förbudet gäller dock inte utrymmet som är innanför en gräns på 200 meter från det stora staket som tänger av toppmötesområdet.

Media ägnar sig under tiden åt att demonisera demonstranter. Nu senast en TT-artikel som fanns i Göteborgs-Posten. Där jämför demonstranterna som ska till Rostock med de betalda demonstranter som fascister och högerorgansiationer använder sig av i det forna Sovjet, I Ukraina och Ryssland. Alla sammanklumpas som "yrkesdemonstranter" och det spekuleras i våld. De som ska till Rostock kallas "globaliseringsmotståndare" vilket ju inte alls är fallet. Demonstrationerna hålls för att kräva global rättvisa i kontrast till att bara de rika har makt. Det finns inget motstånd mot globalisering i sig. Det handlar om hur globaliseringen ska se ut, om hur världen ska se ut.

Källor: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, GP.

Demonstrera i Rostock

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , , ,

2007-05-24

Polisen trakasserar aktivister

Polis och media i Tyskland gör nu sitt bästa för att jaga upp stämningen inför demonstrationerna mot G8-mötet om två veckor. Precis som svensk media inför Göteborg 2001. Polisen i Tyskland genomför razzior mot aktivister, arresterar och trakasserar folk. Precis som det skulle skapa en bättre stämning. Man inskränker rättigheten att demonstrera och stänger helt av jättestora områden. Något som fått politiker i tyska parlamentet att reagera och kritisera polisen.

Svenska media rapporterar okritiskt den tyska polisens verksamhet och bidrar därmed till att skapa ett "konfrontationsstämning". Man är dessutom helt oinformerad om vad som ska äga rum. Det verkar gälla även den forne aktivisten Mats Deland som skriver i Aftonbladet. 100 000 människor vänats till Rostcok, men inte samtidigt som G8-mötet. Då kommer det att röra sig om några 10 000-tal. De 100 000 väntas till demonstrationen den 2 juni. Vilket är helgen innan G8-mötet. Genom att föra ut felaktig information hjälper därmed journalisterna, även sådana som vänder siog mot den tyska polisens agerande, till att trissa upp stämningen.

Det finns anledning att tro att de danska politikernas och den danska polisens hårda attityd mot Ungdomshuset och Christiania denna vår faktiskt också är trakasserier med anledning av demonstrationerna och protesterna mot G8-mötet i Heiligendamm utanför Rostock. Inte nån huvudanledning, men som en anledning att göra angreppen på den alternativen just denna vår. Förutom att vara ett utslag av den danska regimens totala högervridning.

Demonstrera den 2 juni mot G8-mötet

Källor: Motkraft1, Aftonbladet, DN1, DN2, DN3, SVD

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: , , , , , , ,

2007-05-21

Alla till Rostock - protestera mot G8

Inom kort kommer ledarna för de rikaste industrinationerna att träffas för ett G8-toppmöte i Heiligendamm i norra Tyskland. Där sätts agendan för kapitalets globalisering, som gör de rikare rikare och fattiga fattigare. Vi, som tror på en globalisering underifrån byggd på demokratiska principer och rättvis fördelning av samhällets och jordens resurser, kommer att samlas med kamrater från hela Europa och världen för att visa att G8-ledarnas ickelegitima politik inte accepteras. Från syd till nord, från Prag till Genua, från Göteborg till Tessaloniki har vi visat att en rörelse av rörelser tror på att en annan värld är möjlig. Nu står Heiligendamm nära Rostock på tur för våra krafter. Stoppa G8!

Under dagarna 1-8 juni kommer demonstrationer, blockader och direkta aktioner försöka störa och stoppa toppmötet. En bred mobilisering av den tyska vänstern står enade i olika nätverk; fackföreningar, miljörörelsen, autonoma vänstern, och vänsterpartier. Från Sverige åker aktivister gemensamt från bland annat Stockholm med G8-gruppen och Malmö med Malmöbor mot G8

Nu till en överblick av de planerade protesterna:

Fredag 1 juni: Antimilitära aktionsdagen Aktioner mot Bombodrom, ett militärt övningsområde. De olika campen öppnar. Convergence centers öppnar i Hamburg (Rote Flora) och Berlin.

Lördag 2 juni: Stor internationell demonstration i Rostock med huvudparollen Stoppa G8 - en annan värld är möjlig. Konserter på kvällen i Rostock.

Söndag 3 juni: Internationell konferens mot G8 i Rostock, konserter på kvällen.

Måndag 4 juni: Aktionsdag med tema migration

Tisdag 5 juni: Aktionsdag mot militarism, krig och tortyr. Aktion mot militärflygplatsen Rostock-Laage. Alternativ-möte 5-7 juni.

Onsdag 6 juni: Toppmötet börjar. Massblockader och civilolydnads aktioner mot toppmötets infrastruktur på tillfartsvägarna mot Heiligendamm. Ett brett spektrum av fackföreningar såsom IG Metall jugend, antifascister såsom Antifascistische Linke Berlin, miljögrupper såsom Grön ungdom, attac, kändisvänster såsom Naomi Klein kallar till blockaderna.

Torsdag 7 juni: Blockader av toppmötet. En stjärnmarsch från olika punkter och orter mot Heiligendamm. Har tyvärr blivit förbjuden av tyska polisen.

Fredag 8 juni: Avslutande manifestationer

För att bo sätts tre olika camps/tältläger upp; ett i Rostocks hamn, ett i Reddelich och ett i Wichmansdorf. De olika spektrumen av rörelserna blandar sig gemensamt på de olika campen där duschar, mat och information kommer att finnas.

I Rostock kommer ett informationscenter/convergence center finnas på Ehm-Welk-Schule i Rostock Evershagen. Där kommer det under hela toppmötesdagarna att finnas aktuell information och kontakt till advokater och solidaritetsgruppen kallad "EA" och Rote Hilfe. Hela 90 vänsteradvokater kommer att stå till förfogande för hjälp till gripna under protestdagarna.

Organisera er i vängrupper och delta i de stora protesterna med vår rörelse av rörelser. Krossa G8 - en annan värld är möjlig!

Läs mer: Motkraft, Attac, Socialistiska Partiet, Sydsvenskan1, Sydsvenskan2, SR.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , , ,