Svaret frŒn Katarina om vŒldet i samhŠllet bevisar ingenting.

 

Ingenting i det svar jag fick pŒ min insŠndare motsŠger egentligen mina pŒstŒenden. Detta pŒ grund av att relevansen/trovŠrdigheten i det av Katarina Œberopade materialet Šr lŒgt i vissa fall och argumentationen Šr felaktigt i andra fall.

 

Katarina pŒstŒr att gatuvŒldet blivit vanligare och gršvre och anvŠnder en rundringning som Rapport gjort som underlag fšr detta. En sŒn rundringning Šr inte pŒ nŒgot sŠtt ett bevis fšr tesen att vŒldet blivit gršvre och att det har škat. En undersškning av den typen Šr helt ovetenskaplig. Inget om bortfall nŠmns, inget sŠgs om hur frŒgorna stŠllts. Dessutom pŒverkas mŠnniskor i sina svar av vad den frŒgande fšrvŠntas vilja hšra, man pŒverkas av vad man sjŠlv lŠst osv.  Men det finns statistik pŒ detta omrŒde. Exempelvis i Janne Flygheds och Felipe Estradas bok ÓDen svenska ungdomsbrottslighetenÓ frŒn 2001.  DŠr visas bl.a. antalet vŒrdtillfŠllen fšr ungdomar mellan 15 – 25 Œr.  Genomsnittligt antal vŒrdtillfŠllen per Œr under perioden 1975 – 1979 var 754 och fšr perioden 1990-1996 740. Antalet vŒrdtillfŠllen orsakade av knivskador har sen slutet pŒ 70-talet minskat, antalet skadade av skjutvapen har škat nŒgot under samma period. Att personalen pŒ Helsingborgs lasarett sŠger sig ha upplevt att det fšrŠndrats blir i detta sammanhang irrelevant. Det nŠmns ocksŒ i boken att den officiella misshandelsstatistiken tyder pŒ en škning (en avsevŠrd škning frŒn 1985 till 1995 fšr att dŠrefter stŒ stilla) av misshandelsbrotten men att det finns annan alternativ statistik som visar annat (minskning till frŒn 70-talets slut till 80-talet mitt, dŠrefter svag škning fram till 1995).

 

Man kan naturligtvis invŠnda att dessa siffror Šr nŒgra Œr gamla och att de bara beršr unga mŠnniskor. I boken finns dock ocksŒ en redovisning av antalet dšda till fšljd av vŒldsbrott under samma period. BŒde nŠr det gŠller vuxna och ungdomar. Denna siffra har i stort sett stŒtt stilla sen slutet pŒ 1970-talet enligt boken. Det mesta tyder alltsŒ pŒ att vŒldsbrotten inte škat. Men tittar man pŒ BR:s officiella statistik ser det annorlunda ut. DŠr finns en škning under hela perioden. Men den behŠftas fšrmodligen av samma fel som statistiken fšr ungdomsbrotten. SŒ man mŒste ta den med en nypa salt.

 

AnmŠlda brott Šr inte heller det samma som faktiska brott. Detta kan visas genom hur felaktig statistiken šver dšdsfall pŒ grund av vŒldsbrott Šr. HŠr anmŠls ju 100 % av brotten. €ven hŠr har det skett en škning om man ser till den officiella statistiken (35 % škning de senaste 10 Œren). SŒ hŠr skriver BR sjŠlva om denna statistik:

 

ÓDe brott som anmŠls till polisen och som polisen redovisar till BR Šr en šverskattning av det faktiska antalet fall av dšdligt vŒld. Till exempel finns dŠr fall som efter polisutredning visar sig vara exempelvis naturlig dšd, sjŠlvmord eller olyckor. Fšr att fŒ en bra bild av det dšdliga vŒldet mŒste man i stŠllet gšra specialstudier, dŠr varje enskilt fall jŠmfšrs med Socialstyrelsens dšdsorsaksstatistik. Dessa specialstudier visar att under de senaste 30 Œren har det i Sverige varje Œr i genomsnitt begŒtts cirka 100 fall av dšdligt vŒld i form av mord, drŒp och misshandel med dšdlig utgŒng. Det dšdliga vŒldet har sŒledes inte škat sedan Œr 1975.Ó

 

…kning med 35% pŒ tio Œr av dšdsfallen pŒ grund av vŒldsbrott visar sig alltsŒ vara helt felaktig, i sjŠlva verket finns ingen škning alls.

 

PŒ tvŒ omrŒden (vŒldsbrott bland ungdomar och  vŒldsbrott med dšdlig utgŒng) Šr alltsŒ den officiella statistiken felaktig. Det finns all anledning att tro att Šven andra brottskategorier Šr behŠftade med fel i samma storleksordning. BR menar dock att škningen av antalet anmŠlningar om brott mot kvinnor ocksŒ Šr en verklig škning (som ju Katarina ocksŒ skriver). De flesta verkar šverens om att det Šr sŒ. Men faktum kvarstŒr. €r det samma fel i statistiken om vŒld mot kvinnor som i den švriga finns ingen škning alls. Att som Katarina gšr, anvŠnda mšrkertalet som ett slags bevis Šr helt meningslšst. Mšrkertalet i sig bevisar ju ingenting om en eventuell škning.

 

Det Šr ocksŒ nšdvŠndigt att beakta lagŠndringar nŠr man bedšmer om samhŠllet blivit vŒldsamamr elller inte. NŠr jag var ung och gick i skolan var det fortfarande lagligt fšr fšrŠldrar att misshandla sina barn, lagligt fšr lŠrare att slŒ sina elever. Endast den misshandlade kvinnan fick anmŠla sin man, numera kan grannen eller vems om helst anmŠla misshandel av kvinnor. Det finns alltsŒ en mŠngd nya brott och anmŠlningsrutiner som syns i statistiken šver anmŠlda brott och som gšr att det blir svŒrt att jŠmfšra den officiella brottstatistiken šver tid.

 

Som avslutning vill jag ocksŒ sŠga att statistik fŠrgas av Œsikterna hos den som gšr den. Detta gšr bl.a. att BR:s statistik pŒverkas av brottsbekŠmpande myndigheters uppfattningar om brott. Fšr att komma bort frŒn sŒdana felkŠllor mŒste man anvŠnda olika typer av statistik fšr att konstatera vad som faktiskt Šr sanning. Sen mŒste man ocksŒ frŒga sig ven som tjŠnar pŒ att man utmŒlar samhŠlelt som vŒldsammare. Vilka som har intressen av det. Inte Šr det vanligt folk och arbetare i alla fall. Myndigheter som bekŠmpar brott har egenintresse av att fŒ mer pengar och det Šr dessa myndigheter (Polisen, klagare, Domstolar) som producerar den officiella statistiken. Privata vaktbolag, sŠkerhetsfšretag osv vill tjŠna pengar och har alltsŒ intresse av att fŒ det atts e ut som vŒldet škar. Tidningar vill sŠlja fler tidningar. VŒld sŠljer. Osv. Det Šr dessa aspekter en vŠnstertidning som Internationalen bšr beakta istŠllet fšr att upprepa borgerliga pŒstŒenden om ett allt vŒldsammare samhŠlle.

 

Anders_S