Salaligan – den magiska cirkeln

Salaligan var en löst sammansatt grupp på fem personer från Sala i Västmanland som under sex år på 1930-talet genomförde rån och mord. Totalt mördades fem personer.

Namnet ”Salaligan” tilldelades gruppen först efter att medlemmarna gripits och allmänheten var inte medveten om att de olika dåden hade någon koppling när de väl skedde. Den ledande personen i gruppen var Sigvard Nilsson som 1932 bytte namn till Thurneman och som grundat klubben Den magiska cirkeln för teosofi, yoga och hypnos. Man tror också att ligan kan ha haft fler medlemmar än de som grep och dömdes.

Det första offret var taxichauffören Sven Ericsson. Han sköts till döds en novemberkväll 1930 utanför Västerås från taxins baksäte av Sigvard Nilsson. Sigvard, som fyllde 22 år samma dag, körde sedan bilen, en Overland Whippet, till Sala där han sammanstrålade med den nittonårige elektrikern Hedström och tillsammans dumpade de kroppen i en bäck.

Två år senare sköts en man och en kvinna till döds i Kölfors, norr om Sala. Därefter tändes huset på för att polisen skulle tro att det var en olycka, men rättsläkare hittade kulhålen.

1934 mördades en äldre ensamstående kvinna i Västerfärnebo genom att ligan borrade hål i hennes husvägg och gasade ihjäl henne i sömnen med bilavgaser. Ligan trodde hon hade mycket pengar hemma, men bytet blev endast några få kronor. Även detta offers hus brändes ned. Några år senare sköt man ihjäl ett bankbud med en avlöningskassa på 20 000 kronor.

I planerna ingick att utföra fler mord och dessutom ett terrordåd som skulle toppat nyhetsidorna i veckor även idag. Nämligen att spränga centralstationen i Stockholm. Men polisen lyckades 1936 att spränga ligan och förhindra fortsatt brottslighet. På den tiden jämfördes Thurneman med Babyface Nelson och andra US-amerikansk gangsters i media och det hela var mycket uppmärksammat.

Efter en omfattande utredning avkunnade Sala häradsrätt sin dom 1937. Medhjälparna dömdes till livstids straffarbete, medan ledaren Sigvard Nilsson-Thurneman såsom mentalsjuk med en nästan ”fullständig moralisk känslolöshet”, det vill säga psykopati och förpassades till den fasta paviljongen på Säters sjukhus. Han vårdades på psykiatrisk klinik fram till 1960, då han frigavs och  skaffade sig en lägenhet. Han levde sedan ett tillbakadraget liv fram till sin död år 1979.

Thurneman var intresserad av ockulta ting, och namnet är ett anagram på ordet manhunter.

Läs mer: AB1, 2, SVD, BT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements

2 Svar på “Salaligan – den magiska cirkeln”

  1. … och taxichauffören, Sven Ericsson, hade vatten i lungorna när han hittades vilket utesluter att han dog av de två skotten.
    Bara ett litet tillägg. 🙂

Kommentarer är stängda.