Socialistisk Politik

Vilka är vi och vad står vi för?

Socialistiska Politik kämpar för att ersätta dagens fåtalsmakt med de arbetande människornas eget styre.

Samhällets viktigaste tillgångar – storföretag, banker och naturresurser – ska ägas gemensamt och skötas demokratiskt. Marknadsdiktaturen ersättas av en planerad hushållning där alla garanteras arbete och tryggade levnadsvillkor.

Den borgerliga överhetsmakten ska brytas ned till förmån för demokratisk och jämlik självförvaltning. Privilegier och fallskärmsavtal avskaffas.

Arbetet ska vara källan till inkomst, inte ägandet. Behoven ska sättas främst, inte vinsten. Kvinnornas nedtryckta ställning brytas genom kvinnokamp för ”hela lönen och halva makten”.

Mot våld och rasism ska ställas solidaritet mellan arbetande och maktlösa oavsett härkomst.

Mot nationalism och krig de arbetandes internationalism för en ny världsordning utan imperialism, skuldutpressning och EU-diktat.

Med den inriktningen vill Socialistisk Politik blåsa nytt liv i arbetarrörelsen, göra fackföreningarna till kämpande organisationer och bygga upp ett nytt arbetarparti.

Därför är Socialistisk Politik anslutet till Fjärde Internationalen som organiserar socialister och revolutionärer på alla kontinenter. Socialistisk Politik fungerar idag som tankesmedja och flertalet av medlemmarna är också medlemmar i Vänsterpartiet.

Idag finns Socialistisk Politik på ett tjugotal orter i Sverige. Antalet medlemmar kan räknas till några hundra i Sverige.

7 svar på “Socialistisk Politik”

 1. Läs lite Solzjenitsyn om Stalins utrotningsläger så ser du vart dessa tankar leder. De leder rakt ner till helvetet på jorden. Och han är bara ett exempel. Det var t ex många som ”drunknade” i floder i Polen på åttiotalet under den lyckliga kommunisttiden. Mitt tips till dig: Gå ut ur denna fruktansvärda organisation och gå med i sossarna istället som respekterar demokrati.

 2. Petter: Du bör nog läsa på lite. De första som spärrades in Stalins läger var folk med de politiska ståndpunkter Socialistiska Partiet har. Socialistiska Partiet är anhängare av flerpartisystem, ekonomisk demokrati dvs en utvidgning av demokratin oockså till de privata företagen och besluten där. Vidar är vi anhängare av pluralism och motståndare till kapitalism. Det senare gälelr ju som bekant inte socialdemokraterna (som annars har många goda sidor).

 3. Jag gillar Petters argumentation. Kvinnokamp med hela lönen och halva makten beskrivs som ”Stalinism” som leder till ”helvetet på jorden”. Att Privilegier och fallskärmsavtal avskaffas.kommer att leda till folk som drunknar i floder.

  Det är ungefär samma logik som säger att vi ska jämföra varje moderat privatisering med Kung Leopolds härjningar i Kongo.

 4. Hej,

  Jag heter Bob Malecki. Har nog bött i Robertsfors ganska längre och känd bland en del folk. T.O.M. hunnit skriva ett par böcker och samverkar i andra böcker med bl. andra med Joan Baez och Martin Luther King Jr. Detta brev är som en täck till arbetrrörelsen för att jag fick vistas här under lång tid.

  Vad jag ville skriver om till er är om valet och den ”bellygazing” som arbetarrörelsen nu står inför. Inte minst p.g.a. alla de som inne i rörelsen och utanför som verkar inte fatta ett dugg på vad det är som händer och hänt under senare år. Arbetarrörelsen står inför en vägval så låt mig börjar med att kortfattat beskriver vad som har hänt dar högerextremism och folk med rema ramer Nazi-istiska förflutet nu tar steget framåt.

  Det framsta orsaken till att detta rörelsen kliva fram är nog deras bas som består inte minst av det växande skara av folk som känna höpplösthet på senare år. De arbetslösa, de utslagna, slaskproletariat, som nu uppgår till 100 tusen tals och inte minst ungdomar som inte ser någon väg ute av deras situation. Naturligtvis berör det på att industrisämhället nedmonteras och många jobb försvann till förre detta öst-europa och tredje världen dar det finns billig arbetskraft och inte minst svaga fackföreningar. Och det är inte bara Sverige men i många länder vi ser samma sak händer. Det har bara tagit lite längre i Sverige främst p.g.a. det lång innehävet av politiska makten som Social demokratin har häft i landet. Men nu är vi här!

  varför har den parti som leder arbetarrörelsen hämnat i den situation det befinner sig. (sämsta valet sen förstavärldskriget)

  Jag kunde dra en lång historiska sammandrag av frågan av Soviet Unionens uuplösning och faktum att Social Demokratin föddes just för att stoppa en ”Bolshevistiska” lösning här i Sverige samt andra länder efter det Ryska revolutionen 1917. Men instället ska jag berättar hur jag som kom hit 1972 upplevde förändringar av social demokratin både programatisk och socialt under det gångna 40 åren.

  När jag kom hit 1972 var Gunnar Sträng finansminstern och partiet var fortfarande fyllt med folk som hade kommit fram via arbeta i fabriken. Men redan då fanns dar en annan strömning av intellektuella som Olaf Palme som fanns i partiet och runt omkring. Naturligtvis är det ingen fel att det fanns-finns folk som aldrig sätt fot på en industri i partiet eller runt omkring. Så längre som programmet och det politiska agenda var till för arbetrörelsen och deras organisationer.

  Men under de 40 åren som gått har folk som aldrig sätt fot i en industri blivit den övervälgande majoritet och inte minst i ledningen for partiet blivit ett faktum. Detta faktum har lett till att partiet har lämnat det politiska program som gynnade arbetarrörelsen och inriktat sig till ett politik anpassat till en annan klass. Medelklassen som efterkrigstiden har vuxit fram..Och i sista valet var det just den klass som alla partier anpassade sina program till. det ledde till den förvirring som allmänt var ”de är alla lika” syndrom.

  Men vad de inte såg var det pris som har betalats för den utveckling vi ser nu med framväxt av SD.Det är alla de som är utanför medelklassen som känna desperation och välja högerextremismen som lösning till deras problem. Och mer oroande är att det inte finns en vänsterfalang i arbetarrörelsen som har vuxit fram samtidigt.

  Nu till medelklassen.Många beträkta de som den största delen av sämhället idag. Kan vara sant men det är också kopplat till utveckling efter 2nd världskriget och relativt fred i europa. Som säga att den industriella revolution är slut och vi är en en ny era och en global economi. Så frågan ställs på sin spets är det bestående eller kan bubblan kollapsa? I Sverige lösningen till kriser har varit att sälja ute statliga tillgånger att betala för krisen och kommer på fötterna.naturligtvis ställs frågan om vad händer nu att det mesta av de statliga tillgånger som är borta nästa gången det är en djupt kris.Och när man titta på europa man inser att nog bli det en nastan gång med fler. Vad händer med medel klassen när det gå åt skogen igen?

  Väl historien har vissat oss gång på gång att dessa strömningar som inte hör till arbetarrörelsen när krisen kommer är tvungen att välja mellan arbetarrörelsen eller bougeoisien lösningar till krisen. Och naturlightvis högerextremismen hör till det sista fastningar för de som äger allt om det gå åt skogen. Och om inte arbetarrörelsen kan vinner det kampen då bli det andra sidan som vinner och det har historien visat oss kan bli väldigt bloodigt.

  Min uppfattning är att arbetarrörelsen måste åter erovas just för de som en klass det representerar och inte minst deras organisationer fackförengningar.Programmet,ledningen,etc måste uttycker saker i deras intressen och ingenting annat. Och detta måste vara fullstandigt självständigt fram partier som mp. Deras program har knappast nånt att göra med arbetarrörelsen. faktis dessa strömningar är knappast nytt! det fanns i 30tals tyskland ett parti kallade ”bluebird” rörelsen som tänkte att efter 1st världskriget att allt till ont berorde på industrialismen. Och när den bubblan exploderade de flesta av de gick till Hitlers parti efter arbetarrörelsen och deras organisationer hade krossats.

  Inom arbetarrörelsen måste den falang som representerar ”New Labor” som Tony Blair representerade måste stoppas. Deras politiska agenda är att anpassa politiken just till medelklassen och är mycket farligt inför vad jag tror kommer skall. En ny världsomfattande kris.

  Jag hoppas detta kort brev kan hjälpa till att skaffa klarhet i efterväls debatten och en falang inom arbetrörelsen som vill återeröva den för folk som slita och jobba och enbart slåss i deras intressen. Jag tror att om det inte händer då är vi illa ute i för framtiden.

  Hälsningar
  Bob Malecki
  Kanalvägen 2A
  91532 Robertsfors

 5. Bob. Det farliga med sådana som du är att de inte bryr sig ett dugg om verkligheten utan lever i bevisligen beprövade och ohållbara teorier.

  Vi vet idag att ALLA kommunistregimer varit förfärliga, både vad gäller personlig frihet, ekonomisk utveckling och när det gäller demokrati, frihet och människosyn.

  Kina har dock tvingats lätta på sina marxistiska doktriner för att landet och folket inte skall bli kvar på medeltidsnivå på alla plan.
  Och Sovjet föll, tack och lov, pga sin ekonomiska politik som utarmade landet helt.

  Om man 1990 besökte t ex det tidigare ockuperade Estland så kunde man få se att utvecklingen stått stilla i ett halvsekel. Landet var rikt när kommunismen kom. Därefter stod all utveckling stilla. Och nu fanns inte mat och andra nödvändiga varor. Folk fick överleva på att odla på små markbitar.

  ALLA vet att planekonomi inte fungerar utan driver utvecklingen åt fel håll. Men inte Bob och några få till. Öppna ögonen!

 6. Lelle, du är helt förvirrad. Det finns ingen som har talat om planekonomi och Bob har inte ens nämnt kommunism.

  Förövrigt lyckades planekonomin i Sydkorea. Du är helt enkelt dåligt påläst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.