Anders_S

Medelålders vänsteraktivist från Göteborg. Född på Rörö och uppvuxen på Rörö och i Stenungsund. Flyttade till Göteborg 1974 första gången och 1976 permanent. Jag började arbeta när jag var 17 år gammal (sommarjobb från 14 års ålder) men har under åren vidareutbildat mig och har numera universitetsutbildning inom IT-området. Har tre barn och fyra barnbarn.

Större delen av livet har jag dock arbetat på fabrik. I kemisk industri (Unifos Kemi AB), bilindustri (Saab-Scania AB) och bageri (Pååls Bröd AB) med mera. De flesta åren som reparatör (mekaniker, underhållstekniker, elektriker) och/eller maskininställare. På såväl Saab-Scania (växellådsfabriken som låg vid Liseberg) och Pååls var jag fackligt aktiv och ledamot i klubbstyrelsen på Saab åren 1986-90 och på Pååls 1994-1996. Under åren på Saab satt jag också Metall 41:ans repskap 1986-90.

Idag arbetar jag med IT, gör hemsidor och sköter underhåll och drift av diverse mindre kontorsnät för småföretag och föreningar. Jag är också en flitig skribent. Främst på denna blogg, på fiskebloggen Njord,på min SF-blogg, på sajterna Det Gamla Göteborg och De 15 familjerna men ibland även i andra publikationer som exempelvis Flyktingbloggen, ETC Göteborg, Göteborgs Fria och Internationalen.

Under i stort sett hela mitt vuxna liv har jag varit politiskt aktiv i miljörörelser, antirasistisk verksamhet, musikrörelsen på 1970-talet, fackligt aktiv och aktiv inom Socialistiska Partiet (idag Socialistisk Politik) och Fjärde Internationalen såväl som inom den globala rättviserörelsen. Var revisor för Socialistiska Partiet 1986-2002 och styrelseledamot 2002-2012. Satt i Fjärde Internationalens internationella kommitté 2003-2015 vilket också innebar deltagande i ledningen för den internationella politiska skolan IIRE under samma period.  Var en av många organisatörer av European Social Forum 2002-2010.

Jag var kassör i Musikföreningen/Allaktivitetshuset Sprängkullen (formellt Föreningen Ett Hus i Centrum åren 1977-80 och 1992-2010. Vidare var jag en av initiativtagarna till Föreningen Viktoriahuset, föreningshuset som ligger i samma byggnad som Hagabion och kassör där 1981-84. I Kulturhuset Oceanen var jag revisor åren 1998-2011 då Sprängkullen gick i borgen för de lån de behövde för att kunna köpa huset. Mellan åren 1987 och 1997 var jag styrelseledamot i Bokhandeln Röda Rummet AB som drev en bokhandel och ett antikvariat på Storgatan. Under flera år också VD.

Initiativtagare till den första solidaritetskommittén för befrielserörelserna i Centralamerika 1978.

En av många som startade  Musik mot Rasism på 1970-talet, startade göteborgsavdelningen av Stoppa Rasismen på 1980-talet och drivande i Rör inte min Kompis-kampanjen under samma årtionde. Startade på 1980-talet Nätverket mot Rasism tillsammans med många andra och arbetade i 20 år med detta nätverk i olika inkarnationer, på 2000-talet som Göteborgs Nätverk mot Rasism.

Har ordnat fler än 200 demonstrationer och 1000-tals möten under mitt liv som fackligt och politisk aktiv. Spelade en huvudroll i de fredliga massdemonstrationerna i Göteborg 2001 samt en central roll i försöken att förhandla fram lugn och ro vid olika tillfällen under de oroliga dagarna. Var en av de som hamnade på gården vid Schillerska gymnasiet.

Under senare år har jag ägnat mycket tid åt polisiära frågor såväl som lagstiftning och statistik kring våldsbrott samt havsmiljö och fiskeripolitik om vilket jag skriver på fiskebloggen Njord.

Mer att läsa om mig som person finns på min fiskeblogg.

Kontakt

13 svar på “Anders_S”

 1. Skickade, kanske, ett mejl. Vore intressant att få veta mer om just Fritzoe. Och källan. Den som heter Farris. Ska man fan inte behöva fråga en socialpartist (!) om, men det går nog om vi känner varandra rätt efter alla svängar hit och dit i länet, förfrusna fingrar på färjor icke att förglömma.
  Marianne Schön

 2. Hej Anders!

  Jag har nu skrivit en kommentar till ditt intressanta förslag till gruppblogg, länkat till dig och ser fram mot fortsatta kontakter. (Att du är trotskist är alls inget problem för mig, vi inom vänster måste samarbeta. Själv har jag ingen partianknytning:)

  1. Okej. Jag är bara skeptiskt till folk som är pro-Assad. Kanske onödigt. Jag finner att jag och Jinge tycks vara ganska överens i denna fråga.

   1. Hej!

    Bra att få kontakt. Jag har nu tittat litet på din blogg. Imponerande i innehåll, och i kvantitet!
    Förstår att du har många besök. Jag har 2000-2600 besök med 1-2 inlägg per dag sedan en månad.
    Vi kanske har litet olika syn på Syrien. Jag är inte pro-Assad, men mot intervention av USA m.fl, som en del av USA:s strategi att slå ned på självständiga stater och öka sin kontroll i världen. För ett demokratiskt och självständigt Syrien, utvecklat av folket i Syrien. Man kan då (i bästa fall) rösta/demonstrera bort Assad.
    Trotskister och f.d. maoister måste kunna samarbeta i gemensamma frågor- Vänstern har inte råd med annat.

    Jag har faktiskt skickat in ett par kommentarer till ditt gruppblogginlägg, som ej publicerats. Har du missat den? Tag gärna in den.

    Bifogas nedan:

    ”Så bra och så intressant att flera bloggare är inne på ungefär samma ide med gruppblogg. Den har vuxit sig starkare hos mig sedan jag övertog http://jinge.se 25 juli, och då jag såg den positiva effekten av inlägg från inviterade gästbloggare. Det hela förstärktes vid möte med Pål Steigan vid Fredssamtal i Degerfors 3-5/8, som har ganska utvecklade förslag i mail till mig. Utvecklar det gärna i samspråk med dig och andra intresserade. Sitter i +35 C i södra Europa vilket påverkar kapaciteten. Har länkat till dig. Haft som nybörjare gläde om det du skrivit om bloggteknik, även om jag av naturliga skäl lärt mig mest av Jinge. En gruppblogg kan ha olika plattformar förstås. Den kan möjligen vara tillfällig, som inför valet 2014, som Jinge föreslog. Själv är jag mycket tveksam till just en valblogg. Vi har de två huvudalternativen som ligger mycket nära varandra enligt bedömare från olika politiska läger. Vidare har man inom vänstern olika syn och sympatier för olika vänsterpartier, fastän man har samma eller liknande syn på många viktiga sakfrågor. En vänstervalblogg riskerar att på ett onödigt sätt exponera dessa skillnader. Vidare finns olika uppfattningar om hur viktigt just valet är jämfört med annat. Låt oss diskutera vidare på denna och min blogg Anders Romelsjö på http://jinge.se

    Vänliga hälsningar

    Anders Romelsjö

    PS. Jinge har påstått/trott att du blivit svartlistad av Google AdSense. Är det så? Erfarenheter? Jinge hade Google-annonser och jag har fortsatt med det. Funderar på hur jag kan använda pengarna väl.

   2. Hej!

    Detta har jag skrivigt som kommentar på Bilderblogg, där Jinge ej tar in kommentarer av bl.a mig sedan en tid.
    Kommer därför här separat.

    ”Detta var ett rent misstag av mig som ganska data- och WP-okunning. Då jag såg misstaget försökte jag korrigera, men man kan inte ändra tillbaka användare i WP-Support efter vad jag vet. Därefter gick jag in i varje av de drygt 130 inläggen och skrev ”OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders). ” Därefter kontaktade jag Jinge, bad om ursäkt, bad att få återställa det, eller betala honom rundligt för att göra det eftersom han kan det tekniska mycket bättre, men har ej fått svar. Jag har klargjort detta i upprepade mail och har hans mail också.
    Jag har naturligtvis inget som helst intresse att stå som någon författare till hans inlägg som skrevs långt innan jag kom in i bilden.I bakgrunden är att Jinge kvarstår som Administratör på http://jinge.se, som ägs av mig och att jag sedan en tid vägrats ge relevanta kommentarer på Bilderblogg, medan han kommenterar på jinge.se. Men det har ej att göra med mitt misstag.”

    MVH

    Anders R

   3. Man byter i klump ej i varje enskilt inlägg och min avsikt var förstås aldrig att står som författare till hans inlägg

   4. Hej igen!

    Vill gärna komplettera:
    Jag är på språng men kan tillägga att jag inte flyttat över enskilda inlägg – man gör det med en knapptryckning som Användare, vilket inte alls var avsikten. Första gången jag kollade den funktionen och det gick helt snett. Det gäller c:a 130 inlägg, som jag vill ändra tillbaka och har gett olika förslag till Jinge. Kvar står 10500 inlägg som tillhör jinge. Bloggen köpes av mig med stor tvekan i juli , sedan Jinge kontaktat mig i maj och bett att få sälja den till mig.

    MVH/AR

Kommentarer är stängda.