I mars visste säkerhetspolisen att Breivik sysslade med nåt underligt

Av någon anledning ska den norska säkerhetspolisen (PST) i mars ha haft Anders Breivik under nån form av bevakning. Man uppges då ha haft kunskap om att han köpt kemikalier från Polen som kan användas för att tillverka bomber.

Om PST i mars hade misstankar om nåt lurt med Breivik undrar man ju varför de inte fortsatte bevaka honom. Eller om de fortsatte bevaka honom som faktisk verkar vara fallet, varför gjorde de inget? Exempelvis när hans meddelanden började dyka upp på nätet och när han började skicka ut mejl nån dag innan.

Nog för att det är svårt att hitta galningar av Breiviks typ även om de är högerextremister. Men man hade ju hittat honom. Då undrar man ju hur svårt det kan vara att göra nåt. Eller menar PST att allt som rör högerextremister är överskottsinformation?

Vi får väl hoppas att den norska säkerhetspolisens brist på agerande beror på inkompetens eller ren nonchalans för alternativet är alltför obehagligt och det kan man inte tro på. Dessutom är inkompetens och nonchalans förmodligen lättare att åtgärda än alternativet, högextrem korruption.

Intressant?
Bloggat: K & Å, Röda Malmö, Röda Lidköping, Johannes, Moberg, Röda berget,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3, 4, SVT1, 2, 3, 4, 5, HD1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

11 Svar på “I mars visste säkerhetspolisen att Breivik sysslade med nåt underligt”

 1. Jag hade haft förståelse för PST:s agerande om det vore så att man inte haft honom under bevakning. Det är väldigt svårt nämligen att avslöja enskilda individer. Men här hade man ju faktiskt koll på honom och man verkar ha haft koll på honom även dagarna innan terrorattentatet. Jag ställer mig exakt samma frågor som du gör. Det verkar oerhört märkligt detta. Jag hoppas verkligen att detta faller på inkompetens kontot. Annars är det en av de största skandalerna inom det nordiska polisväsendet i modern tid. Frekar06 (Fredrik K)

 2. Men snälla du, mannen har levt ett helt lagligt liv och har inte ens varit medlem i Fremskrittspartiet under de senaste fyra åren. Säkerhetspolisen bör inte övervaka varenda jäppe som är till höger om vad som nu motsvarar Moderaterna i Norge och råkar ha vapenlicens. Köpa konstgödsel i långt större mängder än vad som behövdes för Breiviks bomb gör t.ex. var och varannan bonde med licens för jaktvapen och dieseltank på gården. Små mängder kemikalier från olika länder köper tusentals svenskar i form av olika bantningspreparat, ännu ej illegala droger och gud vet vad. Vi kan inte gå omkring och misstänka alla som hypotetiskt skulle kunna göra något fuffens. Ingen vill ha ett sådant samhälle. Det är ju tvärtom så att SÄPO nästan måste be om ursäkt för att olika svenskar tidigare har övervakats. Vi kan inte både äta kakan och äta den. Liknande förhållanden gäller rimligen i Norge.

  1. PST övervakade honom, men gjorde inget. Även dagarna innan dådet. Hur vill du förklara det? Det är klart att man inte kan misstänka vem som helst.

   Medlemsskap i Fremskrittspartiet är absolut inte skäl att övervaka någon. Men det har jag inte heller hävdat. Så jag vet inte varför du yrar om det. Inte konstgödselinköp heller (det har jag heller inte påstått), inte kemikalier från Polen (vilket jag inte heller hävdar).

   Men faktum är att PST övervakade honom, men inget gjorde. Det är svårt att förstå och jag vet inte heller varför de övervakade honom.

   1. En sak som står i hans dagbok var ju att polisen besökte honom bara en kort tid innan. Då handlade det om att han köpt en avlägsen gård på landet som var beryktad för att hysa brottslig verksamhet. Tidigare hade man haft en hash-plantage där. Han bjöd in polisen på kaffe.

    Det kan tänkas att detta var en del av spaningen.

   2. Vartifrån får du att PST övervakade honom dagarna innan dådet eller hade spaning på honom över huvudtaget?
    Det enda jag har läst i tidningarna är att han står med på en lista tillsammans med ca 60 andra som har köpt kemikalier från Polen.
    Det är lätt att vara efterklok när man har alla fakta på bordet. Breivik hade köpt kemikalier för 120 NOK, det var troligtvis ingenting som stack ut ur mängden så att säga.

    1. Läs norska tidningar. Det verkar som att det var så som jag skriver i inlägget. Men helt säkert är det inte. Vi har ju med säkerhetspolis att göra. De tycks dock ha betraktat information om honom som ren överskottsinformation. Listan var från mars.

 3. snarare borde de kollat upp varför han köpte 6 ton konstgödsel?
  utan att odla nånting
  sen tycker jag att skytteklubbar borde bara använda sig av luftpistoler inte riktiga vapen

  1. Bönder kan ha tonvis med konstgödsel liggande. Det finns inga säkerhetsrutiner kring förvaring av konstgödsel. Vilken bondson som helst kan skaffa fram konstgödsel tillräckligt för Breiviks bomb. Vad menar du med att Breivik inte odlade något? Han hade ett företag för att odla grönsaker m.m. Menar du att SÄPO ska smyga i buskarna hos lantbrukare för at bekräfta att de faktiskt odlar?

   Lustig debatt vi har om övervakning. Normalt handlar debatten om för mycket övervakning och hur hemsk FRA-lagen är och stackars den och den vänstersympatisören som övervakades av SÄPO på 70-talet. Sedan så fort ett terrordåd inträffar, ja då vänder debatten 180 grader och plötsligt ska vi ha MER övervakning…

   1. jag anser att vi behöver mindre övervakning. Men han var ju övervakad. Varför gjorde då polisen inget. Det var min fråga.

Kommentarer är stängda.