Skåne – centrum för fakturabedrägerier och blufföretag

I samband med raden av mord i Malmö denna vinter har det kommit fram misstankar om att minst ett och kanske flera av morden har samband med fakturabedrägeri och blufföretag. Skåne och speciellt Malmö är centrum för denna typ av oseriös företagsamhet och brottslighet. I nordvästra Skåne rullas just nu en härva upp där några personer via ett antal blufföretag har snott åt sig omkring 16 miljoner kronor:

Polisens utredning har visat att företaget grundades i januari 2011, men blev aktivt månaden efter. Under de följande nio månaderna rann cirka 16 miljoner kronor in på bolagets konto.

– Räknar man baklänges innebär det att 3 000 småföretagare valt att betala fakturorna, säger Stefan Krüger, chef vid specialroteln i nordvästra Skåne, som utreder bedrägerier.

Utöver de som betalt har det gjorts cirka 500 anmälningar från personer som kontaktats med krav och då valt att gå till polisen.

En 28-årig man från Bjuv sitter sedan någon månad häktad för grova bedrägerier. En 23-åring, också han från Bjuv, som tidigare varit häktad har försatts på fri fot. Han tros bara haft en mindre del i bolagets verksamhet, men på pappret har han varit ensam i styrelsen.

Enligt polisen har 28-åringen haft större del i verksamheten.

Under måndagen anhölls ytterligare en person i härvan. En 24-årig man från Malmö.

När det gick upp för männen bakom blufföretaget Företagslansering i Sverige AB, registrerat i Bjuv, att polisen var dem på spåren försvann större delen av pengarna utomlands i likhet med ytterligare en misstänkt utöver de som nämns i citatet ovan. En 36-åring från Malmö som drivit flera blufföretag och föreningar:

Men det är bara ett av flera företag i Skåne som varit aktiva i bluffaktursbranschen de senaste åren. Och de misstänkta i utredningen har också kopplingar till andra företag som myndigheterna fått upp ögonen för, varav merparten finns i Malmöregionen.

På samma adress som 36-åringen haft sitt företag registrerat i Malmö finns även en förening registrerad. Och föreningen har i sin tur registrerat 59 internetdomäner, varav merparten erbjudit liknande ”tjänster” som Företagslansering Sverige AB.

– Det stämmer att det finns koppling till andra intressanta verksamheter. Men vi måste begränsa utredningen för att det ska gå att hantera, säger åklagaren som leder förundersökningen, Tord Josefson.

Företagslansering i Sverige AB (hittaforetagen.se) har skickat kravbrev till småföretagare och krävt dem på pengar för marknadsföring på en webbsida. På breven har de bland annat använt Kronofogdens logotyp för att skrämma mottagarna. Tjänsten de krävt pengar för har de prissatt till 24 000 kronor. När fakturorna bestridits har företaget ringt upp och erbjudit mottagarna att i stället avsluta tjänsten för cirka 5 000 kronor.

Samtalen har ringts från flera olika callcenterföretag i Malmö, med ett 50-tal anställda. Några av dem tros ha använts av flera företag som specialiserat sig på bluffakturor. 24-åringen från Malmö som anhållits sitter i styrelsen på inte mindre än tre av de aktuella callcenterföretagen. När polisen gjorde husrannsakan på ett av callcenterföretagen fanns varken verksamhet eller personal kvar i lokalerna.

I styrelsen för Företagslansering i Sverige AB sitter formellt den 23-åring, Nicolas Salah Khadraoul, som är häktad, som ende styrelseledamot. Han återfinns också i styrelsen för flera callcenterföretag, Svensk Media Upplysning AB,  European Business Group Center AB (EBGC) och Länsdelen Norden AB. Han kan nog betraktas som bulvan eller målvakt. Styrelseuppleant i samma företag är Istvan Zsigardi. Tidigare satt två andra personer i styrelsen för Länsdelen Norden AB, Sam Fabian Notér Hooshidar som suppleant och D*v*d H*n*k B*k*r*y som VD och ordinarie. Tidigare satt också helt andra personer i styrelserna för EBGC och Svensk Media Upplysning AB, Sirak Salomon, Jimmy Andreas Kim Schulze och S*m* B**kh*r*.

Ett annat företag som verkar  ingår i samma krets av blufföretag är Norden Företagslansering HB (nordenmedia.se). Gemensamt för de flesta av dem är att de befinner sig på samma gatuadress i Malmö och har ett liknande styrelseupplägg med en ordinarie och en suppleant. I Nordens Företagslansering satt tidigare Abdul Amir Jawad Abdulkarim och Ricardo Alexander N Jönsson i styrelsen som suppleant respektive ordinarie.

Mängder med olika domännman med samma registrar, Damin Bubani, cirkulerar också i härvan. Även ovan nämnde D*v*d B*k*r*y figurerar som registrar för en del domäner som exempelvis nordenmedia.se med Damir Bubani är registrar för nordenmedia.com. Damir Bubani har tidigare varit styrelseledamot i Företagslansering AB tillsammans med Robert Korbely. Den senare tycks ha varit tänkt som målvakt men avgick snart ur styrelsen. Damin Bubani är den person som varit häktad och blivit frisläppt. Den Kolja som utpekas som ägare i Sydnytt är Kolja Nikolic, som sitter häktad för närvarande.

På samma adress fanns då en förening med det underliga namnet Bahtale Rom Svarta Pärlor som hade registrerat en mängd internetdomäner. Jämför med föreningen ovan, kanske är det samma fast med ny adress. Å andra sidan kan man ju fixa en förening på 5 minuter så det spelar ju ingen egentlig roll. Hittaforetagen.se, hittaforetagen.com, allaforetagen.com etc är sådana domäner som registrerats via en föreningen Svarta Pärlor. ansvarig för föreningen Bahtale Rom Svarta Pärlor har Dragan Nikolic utpekats vara. Eller, han har faktiskt uppgett det själv. Denne har dessutom en koppling till Företagslansering i Sverige AB och är 36 år gammal samt från Malmö. Han har nyligen blivit häktad i sin frånvaro. Via honom, hans bröder Stargo Nikolic och Kolja Nikolic samt en trolig släkting vid namn Paul Rodrigo Nikolic finns dessutom kopplingar till en rad andra bedrägeriaffärer och skojerier. En domän vid namn allaforetagen.se, med Damin Bubani som registrar, visade sig innehålla en klon av den hemsida som fanns på hittaforetagen.se. Även varningslista.com var registrerad av samme man.

En föregångare till Hittaforetagen.se och Företagslansering i Sverige AB tycks Hittaföretag Sverige AB med en snarlik verksamhet ha varit. I det bolaget var Marcelo Magno och T*m Kr*st*ff*r d* W*hl N*bb*l*n de verksamma. Även i bluffföretagen Prosales Market AB och Scandinavian Media Solutions AB var Marcel Magno verksam. På våren förra året dömdes han dock för bokföringsbrott och skattebrott till fängelse i 3 år.

När Marcel Magnos ovan nämnd bolag sattes i konkurs så verkar det som om han och hans kumpaner hittat ett par nya målvakter, Lwb Keramisk Miljö AB som är ägt av Linus Wulff och i styrelsen återfinns han själv samt Andreas Hansson. Den nya bluffhemsidan med dessa två som bulvaner blev annonskonsulterna.se (Annonskonsulterna) . Linus Wulff sitter också i styrelsen för företagen Kastofon Media AB och Annonskonsulterna Skandinavia AB. Domänen oresundmedia.se är i sin tur registrerad av Andreas Hansson och verkar inte ha med företaget Svensk Media Öresund AB som har en helt annan domänadress, svenskmedia.se, se mer om detta företag nedan.

Vidare finns en koppling från bolaget Kastofon till ett annat blufföretag, 118108 Media Solutions AB, som i sin tur har en koppling till T*m Kr*st*ff*r d* W*hl N*bb*l*n.

Internet- och fakturablufföretagen tycks röra sig kring en liten grupp människor i Skåne, med Dragan Nikolic som en central figur, men nästan aldrig på pappret. Även Marcelo Magno tycks vara en central spelare medan de flesta omnämnda i inlägget kanske snarasta är bulvaner och målvakter. Många har aldrig begått några allvarliga brott. Flera bolag i dessa kretsar tycks också använda en och samma revisor, Bo Mikael Jannert.

Nu är Nikolic ett hyfsat vanligt jugoslaviskt namn men man undrar ju ändå om dessa lirare nere i Skåne kan vara släkt med gangstern Sinisa Nikolic (också Sinisa Markovic och Alexander Markovic) som varit en betald angivare åt den svenska polisen och som förökte utnyttja kidnappningen av Fabian Bengtsson till sin fördel.

Ytterligare en verksamhet i Malmö har använt sig av namnet ”Länsdelen”. Det är företaget Svensk Media Öresund AB i vilket två bröder sitter i styrelsenDetta företag har jag skrivit om på annan plats. Att de har något med de andra företagen att göra verkar ganska osannolikt. På samma adress om Svensk Media Öresund AB  finns också domänpiratföretaget NDH Sweden AB enligt sajten Internetsweden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements