Danskar vill legalisera cannabis

En majoritet av danskarna vill, enligt en undersökning som danska utgåvan av tidningen Metro gjort, legalisera hasch och marijuana. Jag vet inte hur vetenskaplig undersökningen är och om man verkligen kan dra sådana slutsatser från den. Jag misstänker att man inte kan det och att den inte är speciellt vetenskapligt gjord. Av de som svarade på undersökningen ville i alla fall 51% legalisera cannabis. I Sverige är motsvarande resultat från en undersökning som gjordes 2001 att endast 5 av av de som svarade kan tänka sig att hasch och marijuana ska vara legalt.

Jag vet inte om legalisering är något att sträva efter. Vi behöver kanske inte en legal drog till även om cannabis kanske är mindre farligt än den stora legala drogen alkohol. Alkohol är också den drog som orsakar överlägset mest skador. Sannolikt finns det ett samband med att den är mer lättillgänglig än andra droger genom att den är legal. Hasch och marijuana är dock inte ofarligt.

Vad jag däremot helt säkert är för är att innehav av hasch eller marijuana för eget bruk inte borde vara ett brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Herr_Hur

  Ofta hör man argumentet ”vi behöver inte fler droger” eller ”vi behöver inte en legal drog till”. Vad man glömmer med det uttalandet är att cannabis redan finns i Sverige, och ökar och minskar i användning alldeles oavsett om det är legalt eller inte.
  Det enda lagen kan påverka är vad man ska göra med de som ändå röker.

  • Lagliga droger används i större utsträckning än olagliga. Därom tror jag nog vi kan vara överens. För alkohol finn social acceptans. Det finns inte för nån annan drog. Det bästa vore ju att slippa alkohol också. Men det är ju knappast genomförbart.

   • nebari

     Ja och sen kan vi förbjuda sex också, så har undersåtarna inget att hetsa upp sig över. Alla får går lydigt in i fållan…

 • Ree

  Jag har själv resonerat så (”vad hjälper det att göra Ännu en drog laglig?”), men kom på bättre tankar när man ser på problemet från ett större perspektiv.

  Att enbart reglera alkohol är som att endast ha en chipssort i chipshyllan. Oavsett vilken påse du tar så kommer du bli fet. Vissa säger då ”Men varför inte sälja popcorn?”, men argumentet blir ”Men folk blir ju feta av popcorn också! Varför ha ännu mer att välja på?”.

  Är det verkligen inte bättre att ha popcorn att välja på då? Då blir man åtminstone inte *lika* fet som med chips.

  Det jag pratar om är alltså samhällsskador, och dessa kan bara gå ner ju fler droger man introducerar, bara de är lättare än alkohol, vilket det visat sig rätt så många är. Cannabis är bland de lättaste. Kan inte ens döda, samtidigt som alkohol dödar ~2300 pers årligen bara i alkoholförgiftning, och ~7000 pers årligen i alkoholrelaterade skador.

 • Marcus Gullberg

  Alla undersökningar är ju relativa. Svaret beror ju helt på hur man formulerar frågan. 

  När jag gick i högstadiet och gymnasiet så hade jag lättare att få tag på cannabis än alkohol. Det är för att man tjänar mer pengar på att sälja cannabis än alkohol, så många fler säljer just cannabis. Ni behöver inte tro detta om ni inte vill, men om ni bara utgår från att dagens verklighet för ungdommar ser ut lika dan idag, som för 20-30 år sedan så gör ni bort er.

  Verkligheten ser ut så här: På sjuttiontalet så satte man upp ”ett narkotikafritt Sverige” som mål, och har sedan dess tagit hårdare och hårdare tag mot ”narkotikan”. Under samma tid så har konsumtionen av droger i Sverige ökat stadigt år efter år.

  Man kan ju tro eller tycka vad man vill, men ställer man sig bakom dagens restriktiva drogpolitik så ställer man sig bakom en politik som ökat bruket av narkotika i över 30 år. 

  Hade det varit legaliserat/avkriminaliserat sedan 70-talet med samma resultat, så hade man kunnat skylla på det, men nu är det är faktum att vi har den politik vi har, och resultatet talar sitt tydliga språk.

  Anders S: Du får gärna förklara varför ca 20% av befolkningen såväl i Holland som Sverige har testat cannabis, trots att den legala statusen är helt olika. Jag hade dock också hållit med dig, om det inte vore så att jag faktiskt sett statistiken.

  • Ditt påstående om 20% i både Nederländerna och Sverige är felaktigt. Dumheter.

   1989 hade 8-9% av svenskana prövat cannabis, idag är andelen lika stor. 1989 hade 3% av ungdoamrna i högstadiet (nian) och år 2000 var samma siffra 10%.

   http://fof.se/tidning/2001/4/pa-sikt-blir-hjarnan-trog

   På 1970-talet var siffrorna mycket högre än så. När jag gick i nian hade 80% testat i min skola. Då var ju inställningen densamma i Sverige som i Danmark och Nederländerna.

   Sedan 2004 – när gymnasieundersökningarna inleddes – har andelen pojkar som provat narkotika i genomsnitt legat på 18 procent och andelen flickor i genomsnitt på 14 procent. Dina siffror är alltså ren humbug. http://www.can.se/sv/Drogfakta/Fragor-och-Svar/Narkotika/

   I Sverige har 15% av gymnasieungdomarna alltså provat cannabis.

   Andelen 15–16-a?ringar som na?gon ga?ng pro?vat cannabis ligger mellan 8 % i Portugal och Sverige och 35 % i Frankrike och Storbritannien

   Andelen inva?nare i a?ldern 15–64 a?r som na?gon ga?ng pro?vat cannabis ligger mellan 10 % i Finland och 20–25 % i Danmark, Spanien, Frankrike, Irland, Nederla?nderna och Storbritannien.

   Cannabisbruket a?r ho?gre bland yngre vuxna (15–34 a?r). I Finland och Sverige har 15 % pro?vat cannabis och i Danmark, Spanien, Frankrike, Irland, Nederla?nderna och Storbritannien ligger motsvarande andel pa? mellan 28 % och 40 %.

   http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=hur%20m%C3%A5nga%20har%20pr%C3%B6vat%20cannabis%20nederl%C3%A4nderna&source=web&cd=14&ved=0CFUQFjADOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.emcdda.europa.eu%2Fattachements.cfm%2Fatt_1021_SV_23sv.pdf&ei=L58gUKrFMMjP4QSJ0ICYCA&usg=AFQjCNETtf3cbdxz9bm3zxEaUyC9oqrJYw&cad=rja

   Det är alltså i verkligheten dubbelt så många som prövat i Nederländerna än i Sverige.

   • nebari

    När jag fick sådana blanketter/undersökningar att fylla i när jag var ung (gymnasiet, 17typ) så LJÖG jag och skrev att jag aaaldrig provat cannabis – eftersom det är olagligt – jag var rädd att läraren skulle känna igen min handstil. Vi var väl en 6-7grabbar och nån tjej som provat cannabis då, ingen av oss erkände det för de anonyma undersökningarna som gjordes i skolan.

    Svenska ”undersökningar kan därför antas innehålla stora brister, då de tillfrågade inte svarat ärligt på frågan om de nyttjat cannabis eller inte – på grund av den drakoniska lagstiftningen och stigmat man får av omgivningen.

    De där siffrorna du viftar med är det sista halmstrået ni förbudsivrare har att greppa. Synd bara att de är felaktiga pga av folket ej svarat ärligt pga rädsla att råka illa ut för lagstiftningens effekter. Lagstiftningen vi nu diskuterar…

    • Man tar hänsyn till sådant när man tolkar resultaten. Dessutom ljuger folk åt bägge håll. Över tid blir de därmed mycket säkra och tillförlitliga. Även om det finns nån procent ljug så ser ändå man utvecklingen klart.

 • jakob d

  Tycker det är Riktigt Starkt av Danmark att lyssna på sitt folk. Och se Cannabis för vad det är. Rätt brukat finns det få negativa saker med det. Om även Usa börjar ju inse att det är skillnad på äpplen och päron. Fantastiskt . Stå på dig danmark

  • Danmark har inga som helst planer på att legalisera cannabis. Det är vadmitt inlägg delvis handlar om. Du har missuppfattat nåt.