Bechdel-testet är helt otillförlitligt vad det gäller jämställdhet

Flera filmer med kvinnor i huvudrollen och med feministiska förtecken eller i alla fall jämställdhet mellan könen har inte en chans att klara Bechdeltestet. Det finns dessutom en rad filmer utan jämställdhet som inte har kvinnor i huvudrollen som skulle klara testet utan problem. En godkänd film ur feministisk synpunkt som klassas utifrån Bechdeltestet får därmed en helt meningslös märkning.

Alien 3En film som Winter’s Bone skulle inte klara testet. Detta trots flera starka kvinnoroller. Men det enda som alla pratar om i filmen är en man. En rent antifeministisk film som Charlies änglar (ja egentligen finns det ju flera filmer, den ena uslare än den andra) skulle däremot klara testet utan problem. Av Alien-filmerna skulle de flesta klara det, men Alien 3 skulle det inte. Trots kvinnlig huvudperson och hjälte. Osv. Bechdeltestet duger helt enkelt inte. Det behöver kompletteras och/eller anpassas för att det ska bli en rimlig mätare på om en film kan godkännas ur feministisk synpunkt. De biografer som vill använda Bechdeltestet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Bechdel-testet är helt otillförlitligt vad det gäller jämställdhet”

 1. Såg Gravity, som kanske kommer bli ihågkommen som den bästa science-fictionfilmen genom tiderna, häromdagen.

  Spoileralert:
  |
  |
  |
  |
  |
  |
  |
  |
  |
  |
  |
  V

  Finns en kvinna och en man i den filmen. Filmen handlar om kvinnan som syns ungefär 99.5% av filmen. Mannen syns 20%. De klipp hon inte syns i syns rymden eller jorden. Två män till finns i rollistan, men de hör man bara över radion under några minuter.

  Klarar inte Bechdeltestet. Klarar visserligen inte omvända Bechdeltestet heller, så jämställt på det sättet.

  Jag älskar Alison Bechdel, ”Fun Home” är efter ”Maus” den bästa grafiska novellen som gjorts, och hela ”Dykes to watch out for” där testet kommer från är också läsvärd (eller iaf Best of samlingen). Men hennes test är inte perfekt utformat. Feminism betyder olika för olika personer, så det är svårt, en film som handlar om manliga förskolelärare (förutsatt att det inte är en komedi som spelar på fördomar) skulle ju t.ex. kunna anses vara feministisk utan att innehålla en enda kvinnlig rollfigur.

  P.s. Winters Bone skulle klara testet. Även fast de pratar om Jessup hela tiden så pratar t.ex. Ree och Megan eller Ree och Victoria eller Ree och Sonya om annat också, vilket är kravet för Bechdeltestet.

  1. Vi är överens om att Bechdeltestet inte duger även om det är intressant och ger en bild av hur det ändå ser ut i filmvärlden. Men för en enskild film är det inte helt bra. Därför är den där märkningen inte vettig eller rimlig.

Kommentarer inaktiverade.