Det här med gängbildningar – nu och då, inte så stor skillnad

I dagens GP finns en sån där vanlig beskrivning av individerna i kriminella gäng som det brukar förekomma i samband med större rättegångar. Det handlar denna gång om en rättegång med anledning av gängstriderna i Bergsjön.

Jag tänker på hur en sådan skulle ha kunnat se ut om det gäng, eller den gängbildning, jag ingick i nånsin skulle ha åkt fast för nåt allvarligare. Nån gång i början/mitten av 1970-talet. Jag skriver också som om vissa av dagens lagar fanns då. Den första personen i beskrivningen är jag. Ingen av oss åkte nånsin fast för nåt allvarligt. Jag har dömts för det jag skriver att jag dömts för. I de andra fallen har jag blandat och gett för att folk inte ska kunna identifieras. Födelseåren är också i vissa fall felaktiga, dels med flit, dels för att jag inte vet. Vad polisen kan ha tycket är rena påhitt (jag vet ju inte vad de tyckte om oss) men med viss verklighetsbakgrund. Jag har också tänkt att vi blev åtalade för en speciell händelse samt följderna av den och att våra fiender i det andra gänget blev åtalade för en annan specifik händelse. I verkligheten skedde inte det i något av fallen. Är inte heller säker på att alla jag nämner var med vid den händelsen. Men de flesta av oss var det.

Man född 1956, tillhör Hasselbackegänget
Bor på Ekbacken
Åtalad för misshandel och brott mot knivlagen
Dömd för skadegörelse och våld mot tjänsteman.
En doldis som enligt polisen sköter en del av gängets affärer i bakgrunden.

Man född 1955, tillhör Hasselbackegänget
Bor på Hasselbacken
Åtalad för misshandel och brott mot knivlagen
Tidigare dömd för narkotikabrott och olovlig körning
Barndomsvän till ovanstående man. En av de ledande personerna i gänget. Central för gängets kontroll av viktiga verksamheter, som exempelvis tidningsdistribution, som ger tillgång till de flesta flerbostadshus. Har inte sagt nånting under polisförhören.

Man född 1956, tillhör Hasselbackegänget
Bor i Hällebäck
Åtalad för misshandel och narkotikabrott
Tidigare dömd för misshandel, stöld, rån, inbrott och bilstöld
Yngre bror till mannen född 1955 och har sen unga år uppvisat ett antisocialt beteende.

Man född 1956, tillhör Hasselbackegänget
Bor på Hasselbacken
Åtalad för misshandel
Tidigare dömd för narkotikabrott, olovlig körning och stöld
Barndomsvän till de ovanstående. En av de ledande personerna i gänget. Central för gängets kontroll av viktiga verksamheter, som exempelvis tidningsdistribution, som ger tillgång till de flesta flerbostadshus. Förnekar brott och har i övrigt vägrat svara på frågor.

Man född 1956, tillhör Hasselbackegänget
Bor på Hasselbacken
Åtalad för misshandel
Tidigare dömd för narkotikabrott och stöld
Barndomsvän till de ovanstående. En av de ledande personerna i gänget. Central för gängets kontroll av viktiga verksamheter, som exempelvis tidningsdistribution, som ger tillgång till de flesta flerbostadshus.

Man född 1954,tillhör Hasselbackegänget
Bor i Negerbyn (en del av Stenungsund kallades så, det är idag rivet, hade inget annat namn)
Åtalad för skyddande av brottsling och narkotikabrott
Tidigare dömd för narkotikabrott
Känd av polisen sen tidigare men relativt ny i gänget.

Man född 1953, tillhör Hasselbackegänget
Bor i Ödsmål
Åtalad för skyddande av brottsling och narkotikabrott
Tidigare ej dömd
Enligt polisen en av de centrala personerna när det gäller gängets narkotikaffärer.

Man född 1955, tillhör Hasselbackegänget
Bor i Ödsmål
Åtalad för misshandel och narkotikabrott
Tidigare ej dömd.
Enligt polisen central i gängets ekonomiskt viktiga verksamhet som innefattar stölder av och handel med moped- och mc-delar.

Man född 1955, tillhör Hasselbackegänget
Bor i centrala Stenungsund
Åtalad för misshandel, grov misshandel och mordförsök
Tidigare dömd för narkotikabrott
Har hela sitt liv åkt ut och in på olika institutioner. I utkanten av gänget vars centrala medlemmar han dock gått i skolan tillsammans med sen lågstadiet.

Man född 1953, tillhör ”raggargänget”
Bor på Kopper
Åtalad för mordförsök och grov misshandel
Tidigare dömd för misshandel och grov misshandel.
Känd av polisen sen unga år för antisocialt beteende och våld. Sen unga år i konflikt med flera personer ur Hasselbackegänget.

Man född 1955, tillhör ”raggargänget”
Bor på Kopper
Åtalad för mordförsök och misshandel
Tidigare dömd för misshandel
Sen länge vän till ovanstående person från samma gäng. Från stabila sociala förhållanden. Sen unga år i konflikt med flera personer i Hasselbackegänget.

Man född 1955, tillhör ”raggargänget”
Bor i centrala Stenungsund
Åtalad för misshandel
Tidigare ej dömd.
Känd av polisen sen tidigare.

Som ni kan se skiljer det sig inte så jättemycket från beskrivningen av Bergsjögänget. Vi hade förstås inte tillgång till skjutvapen, men de flera av oss bar alltid kniv. Vi växte upp tillsammans på Ekbacken, Kopper, Hasselbacken, Uppegård och i Hällebäck samt spelade fotboll ihop. Det kan noteras att fler av oss flyttade hemifrån tidigt, för att inte säga mycket tidigt. Redan när vi var 16-17 år gamla. Fiendskapen med de lite äldre ”raggarna” uppstod mycket tidigt och vi slogs med dem regelbundet. På krogar, dansbanor etc. Jag var en av de personer ”raggargänget” hatade mest och jag kunde inte utan risk passera igenom det bostadsområde där de bodde. Jag har utsatts för den typ av misshandel som beskrivs i Bergsjöfallet där 10 personer misshandlar en i det andra gänget. Flera i den gruppen bodde i centrala Stenungsund kring Stenungsskolan, men även på Kopper och Söbacken.

Precis som för mig så har det gått bra för de flesta i det ”gäng” jag tillhörde. En är en hög chef vid ett av företagen i Stenungsund, en annan en hög svensk militär, en tredje kapten eller överstyrman till sjöss, en är lärare och en framgångsrik småföretagare. De andra vet jag inte vad det blivit med. De beskrivna personerna kan sägas vara kärnan i mycket större lösligt sammanhållna grupperingar. Utöver dem fanns det också fler personer i och runt gänget som jag var med i. I den gruppen finns flera som är döda och några som är missbrukare.

Det kan alltså gå mycket bra eller bra även för sådan som de personer från Bergsjön som nu åtalats. Men det är inte straffet de kanske kommer att få som hjälper dem att klara sig. Straffet motverkar snarare möjligheterna för att det ska gå bra för dem. hade någon av oss i Stenungsund åkt fast för nåt allvarligare brott när vi var i tonåren så hade det kanske inte gått så bra. Det finns exempel på det, en person som heter eller hette Ulf Tallberg och en annan som heter eller hette Lars Lindh. Den senare tillhörde en yngre generation som tog över delar av verksamheterna, främst narkotikalangningen, när vi andra försvann från Stenungsund allteftersom.

Den viktigaste orsaken till att det gick bra eller hyfsat bra för oss var sannolikt att det var mycket lätt att få jobb på 1970-talet. Det vara bara att gå till en fabrik eller ringa en fabrik och fråga. Dessutom fanns en speciella arbetsförmedling för daglönare på Masthuggstorget där en arbetssökande tidigt på morgonen kunde sätta upp sig och vänta i lokalerna på att en arbetsgivare kom och plockade upp så många den behövde just denna dag. Det var ett fungerande och bra sätt för unga att få jobb och att få pröva på en massa olika jobb. Jag flyttade till Göteborg 1976 efter att ha bott i Grekland vintern och våren 1975-1976.

En annan viktig orsak var att det gick att få en egen bostad enkelt och snabbt. Såväl i Stenungsund som i Göteborg. Det gjorde att vi kunde flytta hemifrån tidigt. Jobb och egen bostad är med andra ord centralt. Möjligheter till det saknas i stort sett idag för många.

Dessutom är det faktum att vi aldrig åkte fast för nåt allvarligt och aldrig hamnade i fängelse eller på ungdomsvårdskola är säkert också en bidragande orsak liksom att vi genom att flytta skaffade oss ett nytt socialt sammanhang och ny vänner. Bostadsfrågan igen alltså.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!