Ledande kriminella i Malmö gripna

I fredags greps tre personer som enligt polisen i Malmö har ledande positioner i den undre världen i staden. De tre männen misstänks på olika sätt för inblandning i en skottlossning i Rosengård centrum i juli och för ett sprängdåd mot en villa i Valdemarsro för några dagar sedan:

Nu berättar polisen att de tre anhållna är några av Malmös tyngst kriminella personer – och Kvällsposten kan berätta att en av männen misstänks för sprängningen på Valdemarsro natten mot torsdagen, vilket framgår av en handling från Malmö tingsrätt.

Det var vid 00.45-tiden som en kraftig smäll ekade över Malmö och fick mängder av medborgare att ringa till polisen. En garageport på en fastighet skadades i sprängningen.

[…]

I huset fanns en familj på fem personer, både barn och vuxna, som klarade sig utan skador.

Den misstänkte mannen är i 20-årsåldern.

Men han är också misstänkt för ett annat brott i Malmö denna sommar.

I slutet av juli uppstod bråk inne på Rosengårds centrum mitt i eftermiddagsrusningen – varpå en man sköts i benet.

Polisen blockerade dörrarna till köpcentret, men då hade gärningsmännen redan försvunnit till fots. Den skjutne mannen blev inte allvarligt skadad.

En av de som greps i går är i 25-årsåldern och misstänks för grov misshandel och grovt vapenbrott i samband med skjutningen inne på Rosengårds centrum. Även mannen i 20-årsåldern är misstänkt i det ärendet, men bara för grov misshandel. Det framgår av handlingar från Malmö tingsrätt.

Den tredje gripne är en 48-årig man, Saleh Hadri (eller Abu Halab), som anses vara en ledarfigur i Malmö undre värld. I juni 2010 sköt Saleh Hadri ner en ledande medlem i dåvarande gänget Black Cobra efter att han själv pressats att betala en påstådd skuld. Trots detta kunde Hadri bo kvar i Malmö efter att han frikänts då domstolen ansåg att det handlade om självförsvar. Black Cobra-mannen tog till och med tillbaka sina skadeståndskrav under rättegången.

Saleh Hadri var för ett antal år sen inblandad i ett av Malmös större taxiföretag, Taxiverket, ett bolag med en solkig historia. Bolaget har senare gått i konkurs och verksamheten har övertagits av ett nytt bolag där Hadri enligt uppgift i media ska vara involverad.

Delägare i Taxiverket var Sardar Albarzindji. Han blev 2011 misstänkt av sin kompanjon för att ha stulit pengar från bolaget och fifflat med bokföringen. i september samma år ska Sardar Albarzindji ha utsatts för påtryckningar från Saleh Hadri för att sälja sin andel av taxibolaget till honom. Albarzindji sålde istället sin andel till Alex Akbar Ghara Mohammadi som då var en ledande person i Brödraskapet Wolfpack. Den andre delägaren i bolaget, som väl borde ha varit Martin Bynger, lät dock Saleh Hadri bli delägare. I mitten av november utsattes Sardar Albarzindjis villa för ett bombattentat.

I slutet november 2011 dödades Alex Akbar Ghara Mohammadi, en högt uppsatt person i det kriminella gänget Wolfpack (Brödraskapet Wolfpack), i taxibolagets lokaler. Den huvudmisstänkte för dådet var den nu gripne Saleh Hadri. Han höll sig undan svensk rättvisa under flera år, bland annat i Egypten, men anmälde sig slutligen till polisen i Malmö. Därefter ställdes inför rätta för mordet på Alex Akbar Ghara Mohammadi men frikändes.

Efter den friande domen åkte han till Belgien för att sitta av ett straff för narkotikasmuggling. Han var dömd för att mellan 2005 och 2007 bedrivit smuggling och handel av stora mängder kokain från Venezuela till flera länder i Europa, däribland Sverige. Han avtjänade straffet i ett fängelse i nederländska Tilburg som hyrs av belgiska myndigheter.Han släpptes i april i år och kom tillbaka till Malmö. Under fängelsetiden utreddes han också för inblandning i attentatsplaner mot en fiende i Malmös undre värld. Bosnisk polis slog den 13 mars 2015 till mot en transport av bomber till Sverige. de transporterades i en Malmö-registrerad hyrbil. Bomberna liknar sannolikt också den bomb som användes i det uppmärksammade bombdådet i Torslanda i Göteborg.

Fredagen den 13 mars 2015 slog bosnisk polis till mot en bombtransport på väg till Sverige. Flera fjärrstyrda granater var på väg i en Malmöregistrerad hyrbil. Hadri pekades ut som hjärnan bakom transporten. Svensk polis tycks anse att bomberna var avsedda för en 35-årig tidigare gängkriminell i Malmö, med sin bas på Rosengård. Den sistnämnde fick därefter skyddade personuppgifter och ska enligt media ha flyttat från Malmö. Något som 35-åringen dock själv förnekat i media.

Den då 35-årige mannen ska även tidigare ha utsatts för en rad attentat och han anses också ha varit i en konflikt med två bröder, varav den ene, då 20 år gammal, dömdes för bombattentaten mot Victoria Park och den andre, då 18 år gammal, var häktad i samband med en skottlossning på Ramels väg i juni 2015. Denna skottlossning hade samband med rättegången kring bombdåden mot Victoria Park och uppges vara riktad mot 35-åringen.

En yngre bror, då 32 år gammal, till den nämnde 35-åringen utsattes också för ett attentat på Ramels väg den 7 juni 2015. Det då han ansågs ha tjallat till polisen, Han hoppade av från den kriminella världens några år innan och engagerade sig i en organisation för rehabilitering av kriminella. Organisationen stöddes av fastighetsbolaget Victoria Park. Han avslöjades som uppgiftslämnare till polisen när bombmannen och hans med misstänkta åtalades i början av juni. De två nämnda yngre bröderna uppges i media ha agerat ihop med Hadri.

35-åringen hade tidigare en ledande ställning i de kriminella gängen Lion Family och Black Cobra. Två gäng som inte längre finns. Också han avslöjades av polis och åklagare som uppgiftslämnare till polisen i samband med att åtalet om bomberna mot Victoria Park offentliggjordes. Hans son, 13 år gammal, ska ha sett en bomb placeras ut. Sonen har vittnat. Han hade tidigare också tät kontakt med M-falangen i Malmös undre värld.

>Den siste maj i år besköts den idag 48-årige Saleh Hadri när han satt i sin bil nära sin egen bostad. Han överlevde dock beskjutningen. I media uppges mannen ha haft en central roll i Malmös undre värld de senaste 10 åren.

Häromdagen mördades också en person i Stockholm med koppling till gängmiljön i Malmö, Tobias Sandström, även om han inte var från Malmö. Han var medlem i Brödraskapet Wolfpack och hade kopplingar till Alex Akbar Ghara Mohammadi.

Saleh Hadri har idag ett annat taxibolag, Taxi 23 Syd AB.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “Ledande kriminella i Malmö gripna”

Kommentarer är stängda.