AFC United, matchfixning och Södertäljenätverket

Tre svenska klubbar dominerar bland de spelare som misstänks för att ha varit inblandade i matchfixning. Det är Syrianska FC, AFC United och Landskrona Bois. Två av dessa klubbar har beröringspunkter. Det är Syrianska FC och AFC United. Den nuvarande ordföranden i Syrianska FC, Fikri Halef, har sagt att problemen eventuellt kan ha funnits i klubben innan blev ordförande men så vitt han vet inte längre.

Under den period som Fikri Halef hänvisar till var Özkan Melkemichel tränare i klubben och han är bror till Bülent Aslanoglu, en person som tidigare var ledande inom Södertäljenätverket men för närvarande sitter i fängelse i Frankrike dömd för inblandning i en stor kokainhärva. Det fanns också en lång rad fler kopplingar mellan klubben, familjen Melkemichel och Södertäljenätverket. Idag sitter Can Melkemichel i styrelsen för Syrianska FC. Det finns (fanns?) också kopplingar till moderaterna i Södertälje och den tidigare riksdagsmannen Metin Ataseven.

Numera är Özkan Melkemichel tränare i AFC United. Hans koppling till Södertäljenätverket kvarstår även om det självklart är så att han själv inte är kriminell. Det förefaller mig som om hans närvaro i en klubb lockar till sig folk som försöker tjäna pengar på illegal verksamhet som matchfixning. Det verkar vara lite för mycket av en tillfällighet att två av de klubbar som nämns mest i matchfixningssammanhang har haft samma tränare.

AFC United är något så ovanligt i Sverige som en fotbollsklubb som har en privat ägare, nämligen den ryskfödde affärsmannen och juristen Alex Ryssholm. Klubben är därför också väldigt nystartad i jämförelse med de flesta klubbar i Sverige.

2007 bildades Athletic Football Club Academy i Solna med mål att utbilda unga fotbollsspelare för spel på hög nivå. Tre år senare bildades ett representationslag med namnet Athletic FC och efter att ha inlett i division 7 övertog de Atletico Husbys plats i division 4.

År 2012 tog Väsby United kontakt med AFC som då hade avancerat upp till division 3. Alex Ryssholm betalade Väsbys skulder och AFC tog över Väsbys plats i seriesystemet under namnet Athletic FC United. 2014 flyttade klubben till Skytteholms IP i Solna där de fick bättre villkor än på Vilundavallen i Upplands-Väsby. Samma år vann laget division 1 norra och AFC United tog klivet upp till Superettan.

AFC United beslutade på ett extra årsmöte den tredje augusti 206 att klubben skulle flytta till Eskilstuna och inleda ett samarbete med Eskilstuna City.

Alex Ryssholm menar i ett uttalnde i Eskilstuna-Kuriren att anklagelserna om matchfixning är märkliga:

Ordföranden Alex Ryssholm kommenterar misstankarna:

– Det är besvärande uppgifter men vi har inga tecken på att våra spelare är inblandade i någon smutsaffär. Jag känner personligen inte till sådana spelare och vi skulle agera kraftigt om vi vetat att någon av våra spelare var inblandade.

Under 2015 stoppades möjligheterna att lägga spel på flera av AFC:s matcher i Superettan. Inför 2016 ska dock klubben ha pratat igenom detta ordentligt med truppen och betonat hur allvarligt man ser på problemet med matchfixning.

Klubben ska efter sammanslagningen med Eskilstuna byta namn till AFC Eskilstuna. Dett sker vid årsskiftet.

Özcan Melkemichel har själv i hårda ordalag kommenterat spelstoppet vad det gäller klubbens matcher:

– Jag tycker att det var en chock. Hur de resonerar kring det har jag ingen aning om. Men jag vet att det har pratats mycket om det efteråt – det finns ingenting som jag ser inte stämmer i AFC som inte stämmer. Varken eller i spelartruppen eller kring klubben. Skjuter man från höfterna, förlåt Svenska spel. Men säger man så, då får man fan visa något konkret. Man kan inte skada en klubb på det sättet. Då ska man ha mer att stå för, sade Özcan Melkemichel.

Bland klubbarna som nämns i samband med matchfixning finns det i väldigt många fall kopplingar till den syrianska/assyriska befolkningsgruppen i Sverige. Det verkar vara såpass osannolikt att det troligen inte kan var slumpen. Det kriminella Södertäljenätverket domineras av personer från denna grupp.

Förutom Landskrona Bois, Syrianska FC (Södertälje) och AFC United är också klubbar som exempelvis Kristianstads FF, Assyriska FF (Södertälje), Vasalund (Solna) och Assyriska BK (Göteborg), Gunnilse IS (Göteborg), Lärje/Angereds IF, IFK Stockholm, Ekerö (Stockholm) och Konyaspor (Stockholm) nämnda i samband med matchfixning. Tyska polisen har utrett en större matchfixningshärva med kopplingar till Sverige. Central person i denna härva har den kroatiske medborgaren Ante Sapina varit och därför kallas matchfixningsnätverket ibland för Sapinaligan. Den tyska polisen har kopplat Sapinaligan till en 33-årig affärsman i Stockholm.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!