Feministiskt Perspektiv – ETC av och med kvinnor

Feministiskt Perspektiv är en feministisk nättidning med vänsterperspektiv. Tidningen görs i huvudsak av kvinnor och de flesta artiklar handlar om kvinnor. Valet av ämnen styrs av detta och av att tidningen huvudsakligen är en feministisk tidning. Samtidigt har den till stor del ett vänsterperspektiv och kan betraktas som en vänstertidning.

Problemet med tidningen är det samma som med ETC. Vad som är vänster blir lite oklart. Identitetspolitiken tar stort utrymme. Klassamhället mycket litet. Det är en del som inte är att betrakta som vänster över huvud taget. Inriktningen är medelklass och mycket lite arbetarklass. Att folk är fattiga förklaras gärna med rasism, sällan med att vi lever i ett kapitalistiskt klassamhälle.

En ovanlig sak för en vänstertidning är att sport tar stor plats. Kvinnors idrottsutövande är det som tar stor plats, med fokus på lagsporter och kampsport. Det är intressant och vettigt även om jag är ganska monumentalt ointresserad av sportsidorna i vilken tidning som helst.

Jag tycker Feministiskt Perspektiv har många intressanta artiklar och läser gärna Maria Jacobson som jag tycker skriver intressant och bra. Men tidningen kan aldrig fungera som en huvudtidning i sig själv. För det ändamålet är dess inriktning för smal.

Feministiskt Perspektiv är en komplementtidning som fungerar bra ihop med någon annan vänstertidning som ETC eller nån mer politiskt tydlig tidning som Internationalen. Den presenterar ett tydligt utsnitt ur verkligheten med en tydlig agenda. Det ser jag inte som ett problem utan som en styrka. Speciellt som de flesta andra tidningar, även de flesta vänstertidningar, presenterar ett manligt och mansfokuserat perspektiv på världen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements