Det är självklart att bära sjal i moskén

När jag besöker synagogan tar jag på mig en kippa. Det är av hänsyn till religionen och tron hos de människor som driver synagogan och bestämmer över den. Om jag inte tar på mig kippa får jag inte besöka synagogan. Det är så medlemmarna i den aktuella församlingen vill ha det. Det är så deras religion ser på saken. Jag kan tycka det är knäppt, men det spelar ingen roll. Vill jag besöka synagogan får jag acceptera de regler som gäller där.

På samma sätt tar jag av mig skorna om jag besöker en moské och jag bär passande kläder, dvs långärmat och långbyxor. Det är så de som är anhängare av den religionen vill ha det si sina heliga byggnader. I synagogan och en kyrka behåller jag skorna på. För att besöka en viss religions heliga rum, tempel, kyrkor, synagogor och moskéer, så måste en viss anpassning ske. Det är nödvändigt.

Det är därför inte märkligt eller konstigt att kvinnor som besöker en moské måste ta på sig en sjal eller hijab för att besöka moskén. Jag kan tycka det är knäppt, men det är inte jag som bestämmer. De som driver moskén bestämmer och i de flesta fall vill de att kvinnor täcker året. Den som vill besöka en moské får helt enkelt anpassa sig. Att en skola i Göteborg ställde in ett besök på moskén med anledning av kravet på sjal är därför som jag ser det mycket respektlöst och faktiskt också rasistiskt.

Advertisements