Dubbelmord på två unga svenskar i Köpenhamn

På tisdagskvällen, strax innan klockan sex, sköts två män ihjäl i en svenskregistrerad Renault i Herlev i västra Köpenhamn. Det sköts en stor mängd skott mot de två männen och deras bil, både med pistoler och automatvapen. En av dem avled på platsen medan den andre mannen dog först på sjukhuset. Enligt vissa uppgifter ska det ha funnits en tredje man som överlevde i sällskap med de två dödade. Senare på kvällen hittades mördarnas flyktbil, en Audi, i Nærum på norra Själland. Ägare till Renaulten är en ung man vid namn Anas Al-Saadi i Malmö. Han kan lika gärna var en bilmålvakt som en verklig ägare. Audin hade några dagar tidigare stulits i Köpenhamn.

De båda döda ska vara svenskar från Rinkeby i Stockholm, en av dem går enligt vissa uppgifter under smeknamnet ”Franky” men han heter Faisal Abdikarim Mohamud, den andre kallas ”Gucci” men heter Mohamed Hassan Abdirahman, och ska ha varit svåger till Franky, gift med en syster. De båda uppges vara kopplade till en kriminell gruppering som kallas Shottaz. De ansvariga för morden är därför troligen personer som ingår i Dödspatrullen. Eventuellt har de då anlitat lokala förmågor i Malmö eller Köpenhamn för att döda dem. Eventuellt kan det då handla om personer i det kriminella nätverket kring Amir Mekky. Amir Mekky är skriven i Næstved på Själland och har under långa perioder bott i Danmark.

Sommaren 2015 utförde Faisal Abdikarim Mohamud och flera andra unga män från Stockholmsområdet ett rån mot en pantbank i Västerås. Gärningsmännen fick med sig stöldgods värt minst sex miljoner kronor men greps snart efter brottet efter att flyktbilen kört in i en stolpe. Hovrätten dömde Abdikarim Mohamud till två år och fyra månaders fängelse. 2017 kom han ut från fängelset.

Året innan var han en av gärningsmännen när en frisör i Rinkeby rånades och misshandlades. För det rånet dömdes, förutom Faisal Abdikarim Mohamud, även en tre år äldre man, Hamza Abdi. Den sistnämnde sköts till döds på en pizzeria i Rinkeby i januari 2018.

Abdikarim Mohamud är enligt Expressen nära vän med de populära Rinkeby-rapparna Yasin Byn och Jaffar Byn som också är kopplade till Shottaz. De två rapparna sitter för närvarande i fängelse för grova vapenbrott. Han ska också, enligt SVT, ha ansökt att få delta i Fryshusets avhopparverksamhet men inte varit välkommen.

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!