Media betalar ungdomar för att kasta sten och bränna bilar

För ett år sen drabbades Frölunda och Tynnered i västra Göteborg av omfattande bilbränder. Det mesta tyder på att de utlöstes av att media erbjöd betalning till ungdomar för att rapportera om upplopp och bilbränder. Media betalade i praktiken för att upplopp och bilbränder skulle ske. Det var inte en unik händelse.

New York Times har visat att ryska journalister och medier erbjudit betalning till ungdomar för att kasta sten på polisen och ställa till med oroligheter i Rinkeby år 2017:

Flera dussin maskerade män attackerade poliser under ett drogrelaterat ingripande, kastade stenar och satte bilar i brand.

Det var precis runt den tiden, enligt Castillo och fyra andra vittnen, som ryska tv-team dök upp och erbjöd sig att betala ungdomar med invandrarbakgrund för att ”ställa till med problem” framför kamerorna.

– De ville visa att president Trump hade rätt om Sverige, sa Castillo, att människor som kommer till Europa är terrorister och vill skapa oro i samhället.

[…]

Hani Al Saleh, en syrisk man som kom till Sverige som tonåring, arbetade som ordningsvakt i Rinkeby. Saleh, lång och muskulös med ett ansat skägg, är känd som ”Amo”, eller farbror, bland de lokala ungdomarna. Han sa att tre unga invandrare som han kände berättade för honom att ryska journalister hade försökt muta dem med 400 kronor var.

– Killar, vill ni göra lite action framför kameran? sa de att de ryska journalisterna frågat dem.

Senare tog Al Saleh med en dansk journalist för att träffa två av de unga männen. Efter att ha sökt på nätet kände de igen loggan för den ryska statsägda nyhetskanalen NTV och även ryssarna som hade kommit med erbjudandet.

Journalisten kontaktade NTV, som förnekade saken. Men utöver Castillo, trygghetsvärden, hittade The Times andra vittnen som backade Al Salehs berättelse.

Elvir Kazinic och Mustafa Zatara sa att de var på torget ett par dagar efter sammanstötningen när de hörde en annan grupp unga män prata om ryska journalister och en muta på 400 kronor för att slåss.

Även tidigare har det förekommit att journalister betalat för att ungdomar ska ställa till bråk och ägna sig åt skadegörelse. Så var fallet 1993 när det var kravaller på Kungsportsavenyn och skadegörelse på Östra Hamngatan i Göteborg. Skadegörelsen inträffade dock efter kravallerna och var ett resultat av att journalister betalade ungdomar för att slå sönder fönster. En journalist dömdes så småningom till böter för det hela om jag nu kommer ihåg rätt. Men flera journalister och fotografer förekom som misstänkta.

 

Advertisements