Magasinet Filter samarbetar med högerextremister

Tidningen Metro köpte upp av en välkänd fifflare. Nu läggs tidningen ner. Vad han skulle med tidningen till är oklart, men driva tidning tror jag aldrig var Ager Hanssens mål. Sannolikt var syftet nåt helt annat och tidningen var dödsdömd i samma ögonblick som Ager Hanssen köpte den. Det går utför med media. Inte bara för Metro utan även för andra tidningar, tidskrifter och bloggar.

Magasinet Filter, en välrenommerad reportagetidning har för sin del inlett vad som onekligen verkar vara ett samarbete med den högerextrema tidningen Nyheter Idag och dess högextreme redaktör Chang Frick. Det handlar om att granska falska nyheter (fake news), med en rasistisk profil  i en artikel och en bok. En journalist vid namn Ola Sandstig ska skriva boken ihop med Chang Frick och en månad innan boken kommer ut ska han också skriva en artikel i Filter.

Det är dubbelmoral på flera plan. Nyheter Idag och liknande högerextrem media är de största producenterna och spridarna av falska nyheter i Sverige. Att personer med koppling till en sådan tidning skulle kunna göra en oberoende granskning av falska nyheter är inte möjligt. Att Filter medverkar till ett sådant projekt är oseriöst och visar på ett förfall som vi dock sett tecken på redan tidigare.

Ett exempel från Filter är när de producerade en lång artikel om laxodling som var falska nyheter, lögner och fantasier från första till sista raden. Som det verkar håller Filter på att ansluta sig till den flora av tidningar och tidskrifter som ägnar sig åt att sprida falska nyheter. De flest av dem är högerextrema men en del av dem är också vanliga tidningar som Göteborgs-Posten där falska, felaktiga och lögnaktiga nyheter är vanligt förekommande även om de inte dominerar nyhetsutbudet.

Att Ola Sandstig samarbetar med högerextremister är inte lika förvånande. Han har gjort det förut.

Förfallet har också spridit sig till ännu mindre nyhetskanaler som till exempel den ganska marginella sajten lindelöf.nu som alltmer utvecklas åt det stockkonservativa och högerextrema hållet. I Lindelöfs fall handlar det om att han nu börjat sprida klimatförnekande material och nyheter, dvs han verkar mena att hela pratet om klimatförsämringar är en konspiration som hittats på av makthavare i samhället. I alla fall är Greta Thunberg och en massa olika organisationer som arbetar med miljö- och klimatfrågor det enligt Lindelöf.

Sen länge ingår Lindelöf i den verklighetsförnekande klungan av så kallade vänstersajter som alltid ser allt som Ryssland gör som bra och allt som USA gör som dåligt. Sajter som gärna sprider högerextremt material och falska nyheter så länge det är positivt till Putin och Ryssland.

Sättet Lindelöf argumenterar på är detsamma i bägge sammanhangen. Det finns en fiende som definierats och allt de gör är vedervärdigt, felaktigt och resultatet av en konspiration. USA och USA-imperialismen. Allt som alla deras motståndare gör är alltid bra, detta oavsett om det handlar om diktaturer som Assads Syrien och Kina eller tveksamma så kallade demokratier som Ryssland.

Läs mer:

 

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!