De misstänkta bomberna i Göteborg hittades i samband med knarkspaning

Polisen har en tid bedrivit knarkspaning mot de två män som gripits för de misstänkta bomberna i Göteborg. Det var när polisen valde att slå till för att säkra bevis på narkotikalangning och narkotikainnehav som den misstänkta bomben i Landala hittades i samma bil som narkotikan. Föremålet som hittades på Smålandsgatan ska enligt polisen också vara direkt kopplat till det första tillslaget. Vid en husrannsakan i västra Göteborg hittade mer narkotika.

Polisen visste alltså redan från början vilka som var kopplade till narkotikan och de misstänkta bomberna. De var med andra ord lätta att gripa. En av dem, en drygt 40-årig man, bor i Landala. Han är tidigare bland annat dömd för grovt narkotikabrott år 2017 vilket gav 3,5 års fängelse.

Den andre mannen som är lite under 40 år gammal dömdes för våldsamt upplopp efter kravallerna i Göteborg 2001. Han är sen tidigare i år åtalad för grovt narkotikabrott. Vid husrannsakan hos honom påträffade polisen över 600 gram cannabis och nära 200 gram amfetamin. Rättegången har dock inte påbörjats ännu.

Att den yngre av männen dömdes för våldsamt upplopp 2001 har fått flera medier att skrika ut att det skulle röra sig om en vänsteraktivist. Det kan vara så. Mer troligt är att han var vänsteraktivist då men inte idag, faktiskt inte sen lång tid tillbaka. Jag känner till ett par personer som idag snarast är att betrakta som missbrukare och som lämnat sin aktiva tid i vänstern för länge sen. I ett fall kan det sägas att personen egentligen aldrig varit aktiv vänsteraktivist på något sätt. Det kan röra sig om någon av dessa personer. Det fåtal personer som dömdes 2001 och som fortfarande är aktiva vänsteraktivister (2-3 personer) är knappast aktuella i sammanhanget. Antalet dömda göteborgare var också lågt (ungefär 10-15 av totalt ett åttiotal dömda) trots att de flesta som deltog i upploppen var göteborgare.

Dessutom var cirka 10-20% av de som dömdes för våldsamt upplopp 2001 inte alls vänsteraktivister utan förortsungdomar som passade på. Exempelvis dömdes den numera döde Mohammed Selman från Backagänget och flera vänner till honom.  Även andra personer som senare blev kända kriminella var deltagare i upplopp men dömdes aldrig. En av dem var Mazdak Vermahmood. Faktum är också att en känd nazist, tillika känd från kriminella sammanhang, Joakim Berg, dömdes för brott i samband med Göteborg 2001.

Sannolikheten för att det faktiskt ska röra sig om sprängämnen eller bomber som polisen hittat är sannolikt låg.

Läs mer om Göteborg 2001

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!