Upplopp i Backa var en fälla för polisen

Upplopp eller kravall står det i tidningar ibland. Men det är inte alltid det handlar om nåt upplopp eller nån kravall. Utan ibland handlar det om kriminella som försvarar de sina eller sina intressen. I Hammarkullen var släkten Ali Khan som var missnöjda med att polisen gjort en razzia i ett källarförråd som disponerades av ett par släktmedlemmar. Då försökte de ordna till ett upplopp. De fick inget stöd i stadsdelen för den typen av aktivitet men i media kallades det ändå upplopp.

Fredagen den 29 maj kastades det sten mot polisen i stadsdelen Backa. 24 personer greps eller omhändertogs. En av dem misstänkt för blåljussabotage, dvs att ha hindrat polisen i sitt arbete, och en av dem misstänkt för anstiftan till våldsamt upplopp. Det hela var dock egentligen inget upplopp utan det handlade om att polisen följde efter en person på en motorcykel och på grund av det hamnade vid Skälltorpsskolan. Där dök cirka 30 personer upp och hindrade polisen från att få tag på personen på motorcykeln. Det hela var som en fälla för poliserna som följde efter motorcyklisterna även om just det kanske inte var syftet.

Enligt polisen var det en man i 30-årsåldern som uppmanade folk att kasta sten och andra saker mot polisen. Han är nu häktad som misstänkt för anstiftan till och anförande av våldsamt upplopp. Det rör sig om en person som anses vara ledande i Backagänget. Han förnekar brott. Den person som är misstänkt för blåljussabotage begärdes också häktad men tingsrätten valde att inte häkta honom.

Läs mer:

Advertisements