Mängden mikroplast i haven kraftig överdriven

En nyligen publicerad forskningsrapport har kommit fram till att mängden mikroplast i havet inte är så stor som forskare tidigare befarat, Det har nämligen visat sig att mycket av det som antagits vara plastfibrer istället är bomulls- eller ullfibrer.

Studien som gjorts av forskare på University of Cape Town i Sydafrika har kommit fram till att bara 8% av mikrofibrerna i havet består av plast. Resten var naturfibrer, 50% var bomull, 12% ull och resten utgjordes av hampa, lin, silke etc.

Naturliga mikrofibrer kan dock också eventuellt var skadliga för djurlivet i havet menar forskarna. Speciellt eftersom nästan allt som görs av naturfiber är behandlat med färgämnen, flamskyddsmedel, impregneringsmedel och annat.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!