Den korrupte polisen, Arlandarånet och ett mord

Jari Aarnio var en finsk polis. Han fick pris som årets polis år 1987 och 1995 fick han polisens förtjänstkors. Han blev så småningom chef för narkotikapolisen i Finland och som sådan arbetade han tätt ihop med kriminella gäng. Bland annat deltog han i smuggling av cannabis och har medverkat till att 100-tal kilo hasch smugglats in i Finland. Han har blivit dömd för såväl narkotikabrott som mord och kan med fog kanske kallas den mest korrupte polisen i Norden.

Han är också dömt för att i praktiken ha medverkat till mord genom underlåtenhet:

Då gällde det hans kopplingar till mordet på den svenskturkiske Volkan Ünsal, som dödades i en lägenhet i Helsingfors i oktober 2003.

Motivet för mordet tros bland annat ha varit bråk om bytet från det spektakulära Arlandarånet 2002, då gärningsmännen kom undan med 44 miljoner kronor. Ingen har dömts för rånet, men Ünsal stal en del av bytet – och gick till polisen som vittne.

Fyra män dömdes för mordet redan 2005. Men enligt tingsrätten i Helsingfors hade Aarnio detaljerade uppgifter om hotet mot Ünsal, men gjorde inget för att varna honom eller för att underrätta resten av poliskåren.

Aarnio har tidigare dömts mot sitt nekande till 13 års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt bedrägeri.

Samtidigt med polischefen åtalades också den tidigare gängledaren Keijo Vilhunen för inblandning i mordet. Han var en av Aarnios kontakter i den undre världen. Vilhunen åtalades för att han skulle ha varit med och arrangerat mordet tillsammans med de som tidigare dömts i fallet. Han frikändes då rätten ansåg att det inte fanns bevis för att han var inblandad. Även Vilhunen har dömts för grovt narkotikabrott. Domen föll under 2019 och han fick 10 års fängelse.

Tidigare har fyra män dömts för inblandning i mordet på Volkan Ünsal i oktober 2003. Janne Raninen (barndomsvän med Ünsal), Raimo Andersson och Jani Leinonen dömdes för mord medan Leo Carmona (också barndomsvän med Ünsal) dömdes för anstiftan till mord. Leo Carmona anses ha varit en av de som deltog i Arlandarånet men det finns inga dömda personer för detta rån. Alla fyra dömdes till livstids fängelse. I den rättegången som ägde rum 2004 förhördes Vilhunen som misstänkt för medhjälp till mord men misstankarna avskrevs i brist på bevis. Att han nu blev åtalad igen beror på nya uppgifter från Jari Leinonen som kom fram 2015 men det räckte inte för att få honom fälld.

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!