Den 24 december 2013 gick kambodjanska textilindustriarbetare i strejk. Målet var att höja lönen från 61 amerikanska dollar (ca 391 kr) i månaden till en lön på 164 dollar per månad (ca 1051 kr) – en realistisk levnadslön enligt fackföreningar, arbetsköpare och Kambodjas regering.
Efter sju dagars strejk valde regeringen, utan att samtala med facket, att istället sätta lönen till 100 dollar (ca 641 kr). Det vill säga en lön som motsvarar drygt hälften av det svenska barnbidraget och som ligger långt under levnadsnivån. Ursinniga över regeringens svek fortsatte arbetarna att strejka, men möttes då av brutalt våld från polisen som den 3 januari slog ned hårt mot de protesterande. Följden blev fyra dödade demonstranter och 30 allvarligt skadade. Idag sitter 21 av demonstranterna ännu fängslade.
I de omkring 400 fabriker H&M har under sig i Kambodja svimmar arbetare dagligen på grund av näringsbrist och kring 80% av alla anställda har korta kontrakt på tre till sex månader. H&M har bemött detta med att meddela att de satt upp mål att inom fem år betala en lön som går att leva på!
Sokny Say från fackföreningen Free Trade Union of the Workers of the Kingdom of Cambodia menar att: ”Inte bara H&M, utan även Adidas, Levi, Nike, Gap etc. talar om att höja minimilönen, men det är bara prat. Det finns inget engagemang.”
H&M är en av de mest inflytelserika investerarna i kungariket Kambodja vilket deras effektfulla möten med premiärministern visar på. Med denna roll i den Kambodjanska ekonomin har de möjligheten att vara en enorm kraft i förbättringen av villkoren för de arbetande i landet så väl som i de andra länder i Asien och Afrika i vilka de investerar. De har ännu inte valt att agera på denna möjlighet.
Kan vi i Sverige acceptera detta? Kommer vi att tacka och le när H&M klär oss i blodiga kläder?
Vi i Socialistiska Partiet menar att det är moraliskt oacceptabelt och dessutom i strid mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna (artikel 6 samt artikel 6 i del 3 av KESKR).
Vi uppmanar att sätta press på H&M och visa solidaritet med de kambodjanska arbetarna! Bojkotta H&M. Använd sociala medier för att sprida kunskapen vidare. Skicka brev och mejl till H&M:s ledning. För en öppen och kritisk debatt så att arbetarnas krav möts. Kräv förändring!
Namninsamling till stöd för arbetarna i Kambodja.
HM ägs av några av de allra rikaste i Sverige. Det är ett av världen största textilföretag. Det är en skam att de inte betalar ordentliga löner och inte erbjuder bra förhållanden.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om HM, Persson, Arbetsförhållanden, Löner, Klass, Arbetarklass, Kambodja, Samhälle, Politik
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Efter snart åtta år i Kambodja är det trist att se hur textilindustrin har gått bakåt de senaste åren med avseende på arbetsmiljö och övriga produktionsförhållanden. För tio år sedan pågick det ett ganska omfattande upprensningsarbete genom ILOs försorg och Better Factories-arbetet som ackrediterade fabriker för utlandsexport. det var en lovande utveckling.
Det är också viktigt att upprätthålla trycket på H&M och andra uppköpare. Det intressanta är att lönen för textilarbetarna är ju en ytterst liten del av slutpriset för kund. Att höja lönen påverkar alltså inte slutpriset nämnvärt i H&M-butikerna i Sverige, men det kapar marginalerna hos klädfabrikanterna.
Ett problem i Kambodja är att korrputionen driver upp priserna samtidigt som klädarbetarnas löner står stilla. Det finns nog ingen stad i världen som har lika många Porsche Panameras per capita som Phnom Penh. Så de sociala spänningarna ökar stadigt och det är ett stort missnöje bland folk i gemen, medan de styrande och ledande affärsmän slickar i sig vad de kan.Samtidigt avsätts i stort sett inga investeringar att til exempel utveckla textilindustrin till en högre nivå genom exemplevis branschutbildningar. Det är helt enkelt ren hänsynslös girighet och faktiskt dumhet som styr.
Man köper lyxbilar i stället för att bygga landet. Det går igen också i hur man hanterar naturresurser. Och när systemet inte längre levererar kommer textilfabrikanterna att lämna Kambodja för att finna en mer socialt stabil produktionsmiljö. Det är faktiskt en möjlig utveckling.
När det gäller H&M hör de ändå till de mest aktiva för att förbättra situationen. H&M var en av de drivande bakom de öppna skrivelserna til regeringen som bland annat begärde att de 21 fängslade sedan januari-demonstrationerna skall släppas eller ställas inför domstol. Min känsla är att de och andra faktiskt kommer att dra sig ur Kambodja sakta om inte situationen förändras. Den sociala situationen kommer inte att förändras och det kommer att bli mer problem över tid. Leveranser kommer inte att komma tid och butikshyllor kommer att gapa tomma.
H&M är också involverat i projekt för att skapa en mera stabil situation med kollektivavtal, förstärkta fackföreningar och ordnade förhandlingar, Problemet är bara att fackföreningarna har politiserats, vissa är drivna av det styrande partiet och sitter i knät på fabrikanterna också.
Det kan påpekas att det fnns flera fabriker som faktiskt är bra att arbeta i.Utan massa övertid, hygglig lön, utbildningsmöjligheter et cetera. Det borde kunna gå att pressa H&M att använda dessa som rollmodeller,
Jag är inte en vän av bojkotter i det här fallet. Däremot tycker jag man kan trycka på allt vad man kan. Notera att H&M skickat öppna brev tillsammans med de internationella facken til regimen. De kan alltså hållas ansvariga för detta initiativ och vi kan fråga dem: ”vad gjorde ni efter brevet? Ni ser ju hur de ser ut….”
Jag håller med Jens Rosback. Kambodja är ett land som styrs av tjuvar, med gigantiska skillnader i levnadsvillkor mellan några superrika och miljoner lusfattiga. Det är det som är det egentliga problemet. Är heller inte för någon bojkott av HM, det är kontraproduktivt. Det är bättre att stödja HM i deras strävan att förbättra för arbetarna i fabrikerna. Jag känner flera som arbetar där eller har arbetat där och de har inte mycket till alternativ. Några har slutat och blivit prostituerade, för det är ett av få alternativ.