Utblandat med färgpigment flögs nära 300 kg kokain till Sverige från Colombia. till ett företag i skånska Glumslöv. Tre män åtalades, en av dem var bolagets ägare, vid Malmö tingsrätt.
– Sett till volymen är det här är ett av de största narkotikaärendena som vi har drivit på många år, sade kammaråklagare Michael Hansson, i ett pressmeddelande.
Smugglingen uppdagades den 16 januari 2018 då spansk tull gjorde en kontroll av flygfraktgods från Colombia. Det som på exporthandlingarna uppgavs vara färgpigment som mellanlandat på väg till Sverige var i själva verket 298 kg rött pigment blandat med kokain. Allt som allt 150 stycken mindre förpackningar fördelade på 25 kartonger. Värdet på det beslagtagna partiet uppskattas till 268 miljoner kronor i gatuled, räknat på mängden 298 kg och ett pris på 900 kronor/gram kokain. Under 2017 beslagtog Tullverket sammanlagt 97 kg kokain. Gränsen för synnerligen grov narkotikasmuggling avseende kokain går vid 5 kg.
Spansk tull kontaktade svensk tull, som tog emot sändningen på Arlanda. Väl i Sverige byttes innehållet ut för vidare transport mot företaget i Glumslöv. I direkt anslutning till leveransen ringde företagets 49-årige ägare en jämngammal barndomsvän och meddelade att ”det har landat en pall”.
Efter en veckas intensiv spaningsinsats slog tullkriminalen till mot företaget sent på kvällen den 31 januari. Ägarens 49-årige barndomsvän samt en 37-årig man var då i färd att lämna fastigheten med bil och släp. ”Färgpigmentet” påträffades i lockbeklädda plasthinkar på släpet. Ingen av männen har anställning på företaget, men att de hanterat lasten styrks av att ett ämne som sändningen preparerats med påträffades på deras kläder. Även de tömda kartongerna påträffades på släpet.
Vid tillslaget greps även företagets ägare. Samtliga tre har i förhör nekat till brott. De båda 49-åringarna har åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling samt försök till synnerligen grovt narkotikabrott, medan den 37-årige mannen åtalats för försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Eftersom företaget har använts för att dölja smugglingen kommer åklagaren även att yrka på att tingsrätten utfärdar en företagsbot.
För Tullverkets del har ärendet testat myndighetens förmåga – med gott resultat, menar Erik Friberg, chef för tullkriminalen i Malmö.
– Det kan liknas vid en stafett. Vi tog vid där spansk tull slutade, och det har fungerat mycket bra. Vi har också haft stor nytta av att nordisk tull och polis har gemensamma sambandsmän i såväl Spanien som Colombia, säger Erik Friberg.
– På hemmaplan har spaningsinsatsen i Glumslöv varit en av de mest omfattande som vi genomfört i Tullverket. Vi har fått omfördela spaningspersonal från andra tullregioner i landet i en omfattning vi inte har gjort tidigare, och det har fungerat alldeles utmärkt, avslutar han.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.