Fängelse för knarkfabrik och amfetaminförsäljning

Tingsrätten I Uppsala meddelade den 5 juli en dom gällande tillverkning och försäljning av amfetamin. Fyra män dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott, två män och två kvinnor för grovt narkotikabrott och en man för medhjälp till grovt narkotikabrott. I samma dom har tingsrätten dömt en man för narkotikabrott av normalgraden och en kvinna för ringa narkotikabrott. Dessutom frikände tingsrätten en kvinna från grovt penningtvättsbrott och medhjälp till grovt narkotikabrott och en man från grovt penningtvättsbrott.

Hela ärendet rullades upp efter att två män i en bil stoppats i början av maj 2108 i Uppsala-trakten varvid polisen hittade 5 kilo amfetamin i bilen. Det två männen var far och son, Ulf och Robert Söderblom. Beslaget ledde sedan till en razzia på en restaurang i Karlskrona den 11 maj, ett förråd med narkotika i Hässelby och en förpacknings och förrådsanläggning i Sangis, Kalix kommun som besöktes av polisen i mitten av juli 2018.

Sannolikt hade dock polisen övervakat dem en längre tid innan de stoppade bilen utanför Uppsala. En av de dömda, Tobias Landehag, stoppades nämligen redan i slutet av april 2017. I hans väska och hyrbil hittades en mängd kontanter, tre mobiltelefoner, försäljningslista och anteckningar som såg ut att ha att göra med narkotikaförsäljning, narkotika och piller.

Tingsrätten anser att det är bevisat att två av de åtalade gemensamt och i samverkan har framställt närmare 150 kg amfetamin i en restauranglokal i Karlskrona. Den restaurang det handlar om hette Skärgårdsköket (Skärgårdsköket i Blekinge AB) och har gått i konkurs. En av männen är Jonas Fregell som var ägare eller delägare i det aktuella restaurangföretaget och den andre är Tobias Landehag.

Männen har sedan transporterat amfetaminet och sålt det till andra personer. En del av den framställda narkotikan har förvarats i ett förråd i Hässelby i Stockholm, där en annan av de åtalade, Sebastian Åhnby, som också dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott, gemensamt med andra har förvarat i vart fall 25 kg av den narkotika som framställts i Karlskrona. En man, som dömdes för medhjälp till grovt narkotikabrott, har enligt tingsrätten vid några tillfällen hjälpt den andre mannen med att hantera narkotikan i förrådslokalen. En annan man, som dömdes för grovt narkotikabrott, har hjälpt till med att införskaffa ingredienser till amfetamintillverkningen i Karlskrona samt transporterat och förpackat amfetamin i förrådet i Hässelby. Dessa två män är Mattias Niklasson och Mats Gustafsson.

Tingsrätten har även kommit fram till att det är utrett att en annan av de åtalade, Tony Harrysson, som även han dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott, har hanterat betydande mängder av i huvudsak amfetamin och MDMA. På en fastighet i Kalix kommun har mannen förvarat stora mängder av narkotikan. På platsen har han även förpackat betydande mängder amfetamin i konservburkar, som sedan sålts till andra personer. Det är enligt tingsrätten också bevisat att mannen har köpt avsevärda mängder amfetamin från de två män som tillverkat amfetamin i Karlskrona. En kvinna, som åtalats för medhjälp till grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott, har frikänts helt eftersom det enligt tingsrätten inte är bevisat att hon har känt till att hon har hjälpt mannen med hans brottslighet eller att hon har tvättat pengar som kommer från brottslig verksamhet.

En kvinna dömdes för grovt narkotikabrott eftersom tingsrätten anser att det är bevisat att hon vid två tillfällen har köpt stora mängder amfetamin av männen som tillverkat den i Karlskrona. En annan kvinna dömdes för grovt narkotikabrott eftersom det är bevisat att hon har förvarat stora mängder amfetamin på uppdrag av den andra kvinnan som köpt amfetaminet. Det är också bevisat att den ena kvinnan köpt i sammanhanget små mängder narkotika av den andra kvinnan vid flera tillfällen under ca två månaders tid.

En man döms till grovt narkotikabrott och en annan för narkotikabrott eftersom tingsrätten anser att det är utrett att den man som dömts för grovt brott har packat om och förvarat ett större narkotikaparti, som han sedan tillsammans med den andre mannen har transporterat. Den man som döms för narkotikabrott av normalgraden har enligt tingsrätten även kört ett antal narkotikatransporter som en kurir. Dessa två män är troligen Ulf Söderblom och Robert Söderblom

I målet har tingsrätten prövat ett stort antal påståenden om brott och bedömt en mycket stor mängd bevisning. Målet har varit synnerligen arbetskrävande för parterna, försvararna och för tingsrättens medarbetare. Domen är på flera hundra sidor, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Johan Rosén, i ett pressmeddelande.

Åklagaren har åtalat tre av personerna för flera fall av synnerligen grovt narkotikabrott. Tingsrätten dömer dock dem för ett synnerligen grovt brott. Anledningen till det är att vi har bedömt att de olika delarna i den synnerligen grova narkotikabrottsligheten har ett sådant nära samband med varandra att de ska ses som ett brott, säger rådmannen Åsa Hanna, som var referent i målet.

Den man som dömdes för grovt narkotikabrott för transporten frikändes från narkotikabrott men dömdes för vapenbrott och häleri på den fastighet mannen bott på i Uppsala län. Den kvinna som mannen har bott tillsammans med på fastigheten frikändes från de nyss nämnda brotten, men dömdes för ringa narkotikabrott vid två andra tillfällen.

En av de män, Tobias Landehag, som bland annat dömdes för att ha tillverkat närmare 150 kg amfetamin i Karlskrona fick fängelse i nio år och tio månader, medan den andre, Jonas Fregell, dömdes till sju år och tio månaders fängelse. Den man, Sebastian Åhnby, som förvarat amfetamin i förrådslokalen dömdes till fängelse i sex år och fyra månader. Tony Harrysson som bland annat förpackat och sålt amfetamin i konservburkar dömdes till sex års fängelse. De som dömdes för grovt narkotikabrott, medhjälp till grovt narkotikabrott och narkotikabrott fick fängelse i mellan sex år och ett år och åtta månader. Lina Eriksson fick 6 år, Mattias Niklasson 4 år och 10 månader, Jessica Nahlén 3 år, Robert Söderblom 2 år och 10 månader, Mats Gustafsson 2 år och Ulf Söderblom 1 år och 2 månader. Kvinnan som dömdes för ringa narkotikabrott ska betala dagsböter.

Eftersom det är bevisat att några av de som dömts för synnerligen grovt narkotikabrott har gjort betydande vinster av narkotikaförsäljning förverkade tingsrätten även stora mängder kontanter som tagits i beslag och beslutat att några av dem därutöver ska betala betydande belopp till staten såsom utbyte av brott.

Samtliga dömda utom Tony Harrysson, Robert Söderblom, Lina Eriksson och kvinnan som fick dagsböter har förnekat brott. Robert Söderblom och kvinnan som fick dagsböter erkände narkotikabrott i ett fall var. I övrigt förnekade de brott.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.