Åtal mot personer bakom drogsajt på internet

Fem personer har åtalats vid Stockholms tingsrätt för bland annat grovt och synnerligen grovt narkotikabrott samt grovt penningtvättsbrott kopplat till en narkotikahandelsplats på Darknet med namnet Flugsvamp 2.0.

Darknet kallas de delar av Internet som är krypterade och har dolda IP-adresser. Webbadresserna slutar med .onion och för att kunna surfa till dessa adresser krävs en särskild webbläsare, en TOR-browser.

Förundersökningen berör också tidigare marknadsplatser som Silk Road 1, Silk Road 2 och Flugsvamp samt andra sajter kopplade till verksamheterna däribland Flugwiki och Flugforum. En av de övriga sajter som berörs av förundersökningen är Flashback som spelat stor roll för marknadsföringen av Flugsvamp 2.0.

Den huvudmisstänkte i ärendet, Alexander Tomaszek, har varit frihetsberövad sen september 2018 och är häktad. Han greps vid detta tillfälle då polisen misstänkte att han skulle flytta till Dubai. I samband med polisens insatser hösten 2018 stängdes sajten Flugsvamp 2.0 ner.

Alexander Tomaszek är misstänkt för brott mot läkemedelslag, brott mot narkotikastrafflagen, dopningsbrott, grovt narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott, brott mot narkotikastrafflagen genom innehav av narkotika samt förvärv i överlåtelsesyfte (langning), skadegörelse, synnerligen grovt narkotikabrott och urkundsförfalskning. Polis och åklagare har utrett ärendet i över två år. Brotten ska ha begåtts under perioden 2013 tills gripandet hösten 2018 och berör verksamhet på fler av de marknadsplatser för narkotika som nämns ovan.

– Det är den huvudmisstänkta personen som har möjliggjort försäljningen i den digitala miljön och har inte haft med narkotikan att göra rent fysiskt. De övriga personernas roll har bland annat varit att hjälpa till med att tvätta pengar åt huvudmannen, säger Annika Wennerström, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på Åklagarmyndigheten.

Den omfattande utredningen visar att omsättningen av försäljningen bestått av drygt 300 000 överlåtelser, huvudsakligen av narkotika. Betalning skedde i huvudsak med hjälp av bitcoin. Omsättningen har uppgått till närmare 350 miljoner kronor och den huvudmisstänkte har tjänat mer än 100 miljoner kronor på verksamheten.

De övriga åtalade är E. S., L. T och två andra personer är huvudsakligen misstänkta för penningtvättsbrott men E.S. är också åtalad för brott mot narkotikastrafflagen. Ingen av dem är för närvarande häktad och bara L.T. har tidigare varit häktad (ett par veckor i början av 2019).

En stor del av bevisningen har samlats in genom hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation av Alexander Tomaszek och E.S. Hemlig kameraövervakning genomfördes också vad det gäller Alexander Tomaszek. Beslut om hemlig rumsavlyssning (buggning) av Alexander Tomaszek beslutades också men genomfördes aldrig.

– Vi har börjat från grunden, följt pengarna och samarbetat mycket effektivt med polisen både nationellt och internationellt. Att vi nu väcker åtal visar att ingen som handlar med droger går säker, inte heller på Darknet, säger Annika Wennerström. 

– Detta ärende är bara början. Informationen i utredningen kommer att ligga till grund för förundersökningar över hela landet mot enskilda säljare och köpare, säger Annika Wennerström.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.