Två polisanställda är åtalade för grova brott

I januari 2024 stoppades några polispatruller en kvinna i en bil utanför Västerås. De hittade då cirka 50 kilo hasch i bilen. Spår ledde vidare till ett garage i Sala. När polisen undersökte garaget hittade de över 100 kilo hasch gömt i flyttkartonger och lastbilsdäck. Det har nu lett till att två polisanställda är åtalade för grova brott.

Samma dag gick en kriminellt belastad man självmant till polis då det var hans garage. Mannen påstod att han var hemlig informatör åt en polisman som länge arbetat mot grova brott. Kontakten förmedlades av mannens släkting en civilanställd man som arbetade med hemliga tvångsmedel inom polisen. Detta efter att mannen tagit kontakt med sin släkting för att hoppa av det kriminella livet. Kontakten med polismannen togs med avsikt att göra den kriminellt belastade mannen till en informatör.

Åtal

Nu är alla fyra åtalade. Kvinnan, Kl@r@ N?m@n åtalad för grovt narkotikabrott för att ha hanterat över 50 kilo hasch. Mannen, J0h@n Sk0gl?nd, är åtalad för grovt narkotikabrott för att ha hanterat 150 kilo cannabis. Han är tidigare dömd för olika brott.

Polismannen M@ts L#ndstr?m är åtalad för grovt tjänstefel för att inte ha rapporterat om brottsligheten, olovligt förfogande för att ha gett en skyddsväst till den påstådda informatören och brott mot tystnadsplikten för att ha röjt hemliga uppgifter till den påstådda informatören. Den civilanställde teknikspaningsoperatören R#ck@rd Fr#€dm@n som är släkt med  den påstådde informatören är åtalad för grovt tjänstefel för att mitt under husrannsakan i garaget ha uppmanat sin släkting att radera sin telefon. Båda förnekar brott.

Det framgår klart av förundersökningen i fallet att den misstänkte polisen inte har befogenhet att hantera informatörer. Poliser kan använda sig av informatörer men om de sistnämnda själva kommer att begå brott ska det rapporteras till överordnad. Men polisen berättade inte för sin chef, kopplade inte in åklagare och skrev inget underrättelseuppslag med mera. Saker som han borde ha gjort.

Läs mer: