Vänstersajternas kräftgång på internet

Jag redovisar regelbundet hur många besökare vänstersajterna har på sina webbsajter. Det finns en tidningssajt som har mycket fler besökare än alla andra. Det är ETC. De upprätthöll dessutom sin höga besökssiffror även under semestern. Nästan inga andra vänstersajter gjorde det. Det kan beskrivas som vänstersajternas kräftgång på internet.

Istället kan vi se att de flesta vänstersajter på nätet går kräftgång. De ökar inte sina besökarantal. Det gäller också min sajt som på grund av minskad gängbrottslighet halverat sitt besökarantal sen oktober 2023. Men ändå är min sajt stadigt en av de största vänstersajterna på nätet. Den ligger stabilt bland de fem största och minskade inte antalet besökare under semestern.

Några som lyckats bättre

Några vänstersajter som inte heller minskade antalet besökare är de sajter som drivs av Föreningen Skifte för Sverige. De sajterna är nyhetssajten Klägget som är inriktad på avslöjanden om korruption inom myndigheter och kampanjsajterna Skiftet och Mittskifte. Dessa sajter har också lyckats med att få många följare på sociala medier. En annan verksamhet de driver är Nya Mediafonden som ger stöd till vänsterpublikationer.

En annan vänsterpublicist som har många läsare och dessutom har lyckats bra på sociala medier är Tobias Hübinette. Han är fokuserad på invandring, rasism och högerextremism. Han brukar också kommentera min månatliga kartläggning av vänstersajter med en jämförelse med högerextrema sajter. Varje månad konstaterar han att högerextremisterna, rasisterna, fascisterna och nazisterna är större än vänstern på internet.

En anledning till att högerextremisterna är större på nätet är ett större genomslag på sociala medier. Detta då traditionella sociala medier gynnar högerextrema åsikter och förslag. En annan anledning till att de högerextrema sajterna har fler läsare är att de samarbetar mer än vänsterns sajter. De delar artiklar med varandra, länkar till varandra, skriver om varandra och kommenterar varandra. Det borde vänsterns medier göra mer.

Samarbeta mer

Framförallt borde de största medierna som ETC, Flamman, jag själv, Dagens Arena, Klägget, Arbetaren, Internationalen, Magasinet Konkret, Tobias Hübinette, Offensiv med flera göra det men även mindre som Tidningen Brand, Röda Rummet, Allt åt alla, Ordfront Magasin och andra. De borde länka mer till andra vänstersajter och de borde tillåta återpublicering av varandras artiklar.

Viktigt är också att sökmotoroptimera sajterna, att se till att finnas på alla sociala medier inklusive i Fediversum. Det sistnämnda är enkelt för den som använder WordPress eller Drupal för sin sajt. Det är bara att installera ett tillägg för ActivityPub så finns sajten i Fediversum. För bättre genomslag bör de dock också skaffa sig ett konto på Fediversum som de postar regelbundet till. Det kan vara ett botkonto för automatiska postningar eller ett konto där någon person regelbundet gör uppdateringar. Det senare ger bättre genomslag medan det förstnämnda är enklare.

Det finns också ett gäng vänstersajter som bloggar och länkar ordentligt. De har dock inget genomslag för de har dålig synlighet i sökmotorer. Några sådana sajter är Samuels bitar, Turist och Gnomvid (som dessutom har ett helt hopplöst namn vilket jag inte ens nämner här) med flera. Problemet är att de använder programvaror som inte går att automatiskt går att sökmotoroptimera och de får därför låg synlighet i sökningar. Dessutom skriver de ganska sällan vilket medför färre läsare och mindre synlighet.

Aktiva föreningar

Flera av de som har de ovan nämnda bloggarna är medlemmar i Kamratdataföreningen Konstellationen som märkligt nog inte ens länkar till dessa bloggar. Självklart borde Konstellationen ha en lista över närstående bloggare. Socialistisk Politik som har många medlemmar och sympatisörer gör det.. Några av dessa bloggar är min egen, Pepprat Rödgrönt och Gunnar Wall. Dessutom tidningar och tidskrifter som Internationalen, Röda Rummet och E-folket.

Kamratdataföreningen Konstellationen driver sajten Mediakollen som är ett sätt att försöka öka antalet besökare till olika vänstersajter. Samma syfte har Nyhetskartan som drivs av mig. Konstellationen driver också Mastodoninstansen Spejset som är det självklara valet för den vänstersajt eller organisation som vill synas i Fediversum. Dessutom driver diskussionsforat Aggregatet där den som driver en blogg eller sajt kan skapa trådar med utgångspunkt från sina artiklar och på så sätt skapa en debatt kring dem utan besväret med att själva behöva moderera diskussionen.

Läs mer:

4 svar på “Vänstersajternas kräftgång på internet”

Kommentarer är stängda.

    Mentions

  • 💬 aggregatet.org
  • 💬 Nyhetskartan.se - Alternativa Nyheter