Lastbil fraktade 129 200 tramadoltabletter

Polsk lastbil fraktade 129 200 tramadoltabletter. Föraren påstod vid kontrollen att han skulle frakta byggmaterial till sin pappas firma i Sverige. Men tulltjänstemännen tyckte att mannen uppträdde nervöst och började genomsöka hans fordon. I bilen hittades två kartonger som visade sig innehålla Tramadol. Den 22-årige chauffören har nu åtalats som misstänkt för grov narkotikasmuggling.

Bland elkablar och frigolit smugglades 129 200 tabletter av det narkotiska läkemedlet Tramadol.

Bland elkablar och frigolit smugglades 129 200 tabletter av det narkotiska läkemedlet Tramadol. Foto: Tullverket

– Det är en stor mängd narkotiska tabletter som vi har lyckats stoppa från att komma ut på den svenska marknaden. Tramadol är särskilt problematiskt eftersom den syntetiska opioiden används av kriminella för att dämpa känslorna i samband med skjutningar och andra våldsbrott, säger Erik Friberg i ett pressmeddelande. Han är chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd.

Starka tabletter

Den 25 april kom lastbilen med en färja till Ystad hamn. Fordonet stoppades och genomsöktes. I lasten som bestod av frigolit och elkablar hittades två bruna kartonger som visade sig innehålla 340 askar med sammanlagt 129 200 tabletter Tramadol.

– Om Tramadolen hade haft en styrka på 100 mg/tablett skulle de ha haft ett värde på närmare fyra miljoner kronor i missbrukarledet. Tabletterna vi stoppade hade den dubbla styrkan, 200 mg/tablett, så värdet var betydligt högre, säger Erik Friberg.

Naturligtvis är värdet av narkotikan inte så högt som Friberg hävdar. Det är vad de kanske kan vara värda när de säljs på gatan men i grossistledet som det här handlar om är värdet betydligt lägre.

Flera resor

Föraren hävdade vid tullkontrollen att han skulle frakta byggmaterial till sin pappas firma i Sverige men utredningen visade senare att någon sådan firma inte existerar. Istället kan Tullverkets utredare med hjälp av data från färjebolag och mobiloperatörer se att 22-åringen gjort flera resor till Skåne under april.

I förhör uppgav föraren att han har en skatteskuld på 8 000 zloty (cirka 21 000 svenska kronor) och gick med på att frakta kartongerna till Sverige. Han påstod att han skulle få 5 000 zloty för resan den 25 april. Han har dock inte velat berätta vem eller vilka som gav honom erbjudandet.

Grov narkotikasmuggling

Den polske medborgaren har nu åtalats vid Ystads tingsrätt för grov narkotikasmuggling. Om han döms riskerar han upp till sju års fängelse. Han varken erkänner eller förnekar brott men menar att brottet inte var grovt eftersom han inte visste vad som fanns i kartongerna.