Världens största piratnätverk för film har stängts ner

Världens största piratnätverk för film har stängts ner. Nätverket som hette Fmovies har stängts ner av vietnamesisk polis. Nedstängningen inkluderar också många associerade webbsajter. Inför tillslaget har vietnamesisk polis samarbetat med upphovsrättsorganisationen the Alliance for Creativity and Entertainment såväl som med US-amerikanska myndigheter. Exempelvis med U.S. Homeland Security Investigations and the U.S. Department of Justice..

Fmovies och de med dem associerade sajterna såsom bflixz, flixtorz, movies7, myflixer, aniwave och dess internetleverantör vidsrc.to var sammantaget världens största illegala webbtjänst för film och tv-serier. Sajterna drevs från Hanoi i Vietnam.

I samband med polistillslaget greps två män som misstänks för att vara webbsajternas ägare och administratörer. Fmovies som lanserades 2016 hade 374 miljoner besök per månad. Från januari juni 2023 till dess att sajten stängdes hade den över 6,7 miljarder besök. Enligt Similarwebb var det den 280:e mest besökta webbplatsen i alla kategorier och den 11:e mest populära TV-, film- och strömningstjänsten.

Flera delforum (subreddits) på det stora digitala debattforumet Reddit har varit fokuserade poå Fmovies och diskussioner om sajten. Användare har bland annat kunnat önska sig filmer, tv-program och tv-serier som de ville se på tjänster. Det var också  på Reddit som det först rapporterade om att tjänsten stängts ner.

Alliance for Creativity and Entertainment representerar storföretag som exempelvis Netflix, Apple TV+, Amazon, The Walt Disney Studios, BBC Studios, Canal+ Groupe, Televisa, MBC Group och RTL.

Läs mer om upphovsrätt.

Ett svar på “Världens största piratnätverk för film har stängts ner”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.