Knivdåd i Hässelby har högerextrema kopplingar

Knivdåd i Hässelby har högerextrema kopplingar. En 14-årig pojke har omhändertagits som misstänkt för flera knivattacker på äldre personer i Hässelby, Stockholm. Han är misstänkt för ett mordförsök på en man i 80-årsåldern i Hässelby. Troligen är han också misstänkt ett annat mordförsök på en kvinna i 50-årsåldern i samma område.

Den äldre mannen gick med rullator och var på väg hem från sin hustrus äldreboende när han knivhöggs flera gånger i ryggen av en ung person. Den gripne tonåringen misstänks vara denna person. Kvinnan i 50-årsåldern blev knivhuggen i ryggen en dag i juli när hon under morgonen var på väg att öppna grinden till sitt jobb.

De två knivdåden filmades och lades ut på sociala medier i likhet med flera andra mindre våldsamma överfall på äldre personer i Hässelby. De lades ut i grupper och kanaler som kan kopplas till ett slags nätverk som kallas No Lives Matter (NLM). Nätverket uppmanar till mord och våldsdåd mot vanligt folk. Det tycks drivas av en allmänt människofientlig och elitisk inställning till världen.

Enligt egna uppgifter som förmedlas av Expressen har nätverket samarbete med den nazistiska grupperingen Mordwaffen Division (MWD). Men en ung person som begår den här typen av handlingar har sannolikt också psykiska problem av något slag. Så det handlar inet bara om att personen har nazistiska åsikter.

Läs mer om högerextremism

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.