Narkotikagrossist avslöjad i Stockholmsområdet

Narkotikagrossist avslöjad i Stockholmsområdet. Ett omfattande nätverk med centraler för distribution av narkotika har avslöjats av Tullverket. I flera lägenheter i Stockholmsområdet har ett kriminellt nätverk ägnat sig åt att ta emot beställningar, förpacka och sedan distribuera narkotiska preparat till tusentals drogköpare runt om i Sverige. Nio personer har nu åtalats vid Södertörns tingsrätt som misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

En av stockholmslägenheterna som fungerade som förpackningscentral för narkotika.

En av stockholmslägenheterna som fungerade som förpackningscentral för narkotika. Foto: Tullverket

Några dagar före jul 2023 beslagtog Tullverket på olika postterminaler i Stockholmsområdet flera postförsändelser som innehöll hasch och amfetamin. Paketen var adresserade till olika adresser men till samma påhittade mottagarnamn. Beslut fattades om att låta två av försändelserna gå vidare. Den 21 december hämtade en man i väktaruniform med hjälp av ett förfalskat körkort ut paketen på ett utlämningsställe i Västberga i södra Stockholm. Vad den då 37-årige mannen inte visste var att Tullverkets spanare hade honom under uppsikt.

– Vi såg att mannen först fotograferade paketen och sedan bar ut försändelserna till en bil som vi sedan följde efter. Han körde till ett flerbostadshus på Gärdet och när han kom ut från en av lägenheterna grep vi honom, säger Kristian Johansson i ett pressmeddelande. Han är chef för Tullverkets kriminalavdelning Öst.

Narkotikacentral

I lägenheten hittade tulltjänstemännen en komplett förpackningscentral för narkotika. Där fanns mängder med förpackningsmaterial samt stora mängder narkotika av olika slag. Kokain, amfetamin, MDMA (ecstasy), hasch, metamfetamin och ketamin. Dessutom mycket stora mängder narkotikaklassade läkemedel. Utrustning som datorer, skrivare, vakuummaskiner med mera avslöjade att lägenheten fungerat som en central för mottagande, uppdelning samt packning av narkotika i distributionssyfte.

Farlig opiod i falska tabletter

– Det mest oroväckande beslaget vi gjorde i lägenheten på Gärdet var en stor mängd med förfalskade narkotiska tabletter som efter analys visade sig innehålla den mycket farliga syntetiska opioden metonitazen. Om en missbrukare tar dessa tabletter utan att veta vad de innehåller riskerar de livet. Enligt Rättsmedicinalverket har ett 30-tal personer hittills i år dött av metonitazen, säger Kristian Johansson.

Flera misstänkta gripna

Under den fortsatta utredningen har Tullverkets utredare kunnat knyta ytterligare åtta personer som sysslat med att ta emot, fördela och förpacka narkotika i andra lägenheter runt om i Stockholmsområdet, bland annat i Skärholmen, Bromma och Sundbyberg.

De först gripna

Den person som greps 21 december 2023 var den 38 år gamle W#s F€ili0n. Han greps i Segeltropr, Huddinge, som misstänkt för grov narkotikasmuggling. Kort därefter greps även 40-årige R0ger K@rlss0n på Grönlingens väg i Sundbyberg som misstänkt för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. De häktades den 24 december och sitter alltjämt häktade.

Det blev startskottet för en utredning som lett till att ett flertal personer kunnat gripas, flera av dem med kopplingar till Polen.

Ytterligare gripna

44-årige DG som är polsk medborgare i Polen häktades den 20 januari 2024 för grovt narkotikabrott på Skvadronsbacken i Sundbyberg. Samma dag häktades även Ad@m St@w#arski, som också är polsk medborgare för grovt narkotikabrott på Ekholmsvägen i Skärholmen. Häktningen av DG hävdes den 21 maj, medan St@w#arski är fortfarande häktad.

Dagen därpå häktades 42-årige P@wel L€si@k, även han medborgare i Polen, för grovt narkotikabrott på Kvarnbacksvägen i Bromma.

I slutet av januari häktades även 52-årige Wi€sl@w M@rtyna för grovt narkotikabrott, dels den 23 december 2023 på Sofielundsplan i Stockholms stad, dels på Ekoholmsvägen, Skärholmen, den 17 januari 2024. Samtidigt häktades 26-åriga Oliwi@ St@chowiak för grovt narkotikabrott för narkotika som hittats på Sofielundsplan.

36-årige Fredr#k V@lg€borg häktades den 10 februari efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Han är misstänkt för grovt narkotikabrott på Länsvägen i Enköping under januari 2024

28-åriga N#c0le Schönb€rg och 25-årige P@tryk Ryb@czek häktades den 21 mars 2024. För grovt narkotikabrott på Boktryckarvägen i Hägersten.

Den 11 april häktades 33-årige M@rkus B€rgel#n. På sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott på okänd plats i Sverige.

Dagen därpå häktades 40-årige polske medborgaren BP. På sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott under slutet av 2023 på Ekholmsvägen i Skärholmen. Häktningen av honom hävdes sedan den 21 maj 2024.

En av de misstänkta huvudaktörerna i härvan, 40-årige Özgür Ayr@nc#, häktades den 24 maj 2024. Detta för synnerligt grovt narkotikabrott under hela 2023 på Smedsbacksgatan i Stockholm.

Andra misstänkta men släppta

Den 4 juni häktades 40-årige DD, medborgare i Polen, för synnerligen grovt narkotikabrott på okänd plats i Sverige. Ytterligare en polsk medborgare begärdes häktad samtidigt misstänkt för medhjälp till brottet, men försattes relativt omgående på fri fot. DD försattes på fri fot den 23 augusti 2024.

Den 36-årige JÖ häktades den 13 juni på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott den 23 december 2023 på Västbergavägen i Hägersten, Stockholm. Häktningen hävdes dock den 19 juli.

Drugify och Archetyp

Alla de misstänkta ska enligt förundersökningen ha utfört arbetet på uppdrag av Drugify som är en säljare av illegala preparat på handelsplatserna Flugsvamp 4.0 och Archetyp på Darknet. Distributionen har bestått av att de misstänkta sedan har skickat postförsändelserna med narkotiska preparat till tusentals köpare hos Drugify, vars plattform på öppna internet heter Knarkimperiet.

Köpare tar stora risker

– Vi har hittat omfattande register med köparnas namn och hemadresser. De tar väldiga risker när de ger sig in i affärer med dessa kriminella nätverk. Förutom riskerna med själva narkotikan så kan de bli utsatta för utpressning när deras identiteter är kända, konstaterar Kristian Johansson.

De åtalade

De nio misstänkta, åtta män och en kvinna, har nu åtalats vid Södertörns tingsrätt för bland annat synnerligen grova narkotikabrott, beroende på vilka roller de har haft inom organisationen. En av de misstänkta hann bara vara i Sverige fem dagar innan han greps i en av lägenheterna där narkotika förpackades. De åtalade är W#s F€ili0n, R0ger K@rlss0n, Ad@m St@w#arski, P@wel L€si@k, Wi€sl@w M@rtyna, Fredr#k V@lg€borg, M@rkus B€rgel#n, Özgür Ayr@nc# och N#c0le Schönb€rg.

Oliwi@ St@chowiak och P@tryk Ryb@czek åtalade redan tidigare i ett separat mål. Totalt finns det alltså 11 åtalade i detta ärende.

Även ett mål vid Stockholms tingsrätt är kopplat till aktuellt mål. Där var ursprungligen två personer misstänkta för grovt narkotikabrott, men en av dem har avskrivits och den andra personens identitet är belagd med sekretess.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.