Svensk polis kan patrullera i Norge

Svensk polis kan patrullera i Norge. Förra veckan fattades ett beslut som möjliggör gemensamma insatser för svensk och norsk polis i Norge. Detta ger polisen bättre förutsättningar för samarbete i arbetet med att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten.

Nyligen höjde norska säkerhetspolisen terrorhotnivån i Norge från medelhög till hög. Något som i sig verkar obegripligt. Det finns ju ingenting som tyder på att läget i varken Sverige eller Norge blivt sämre under senare tid. Sannolikt är den norska säkerhetspolisen lika opålitlig som den svenska. I Norge graderas nu terrorhotet mot landet som en fyra på en femgradig skala. Den norska polisen är i normalfallet obeväpnad. Som en följd av höjningen av hotnivån har polisen beslutat att polisen ska beväpnas nationellt.

Den 11 oktober 2024 fattade polisens nationella operativa avdelning, Noa, beslut om en gemensam insats inom ramen för Prümrådsbeslutet. Beslutet innebär bland annat att de svenska poliserna som arbetar i det gränsnära området ges fulla polisiära befogenheter i Norge under den tid som beslutet gäller.

Kan patrullera tillsammans

Sedan tidigare finns ett motsvarande beslut som ger norsk polis fullt mandat att verka inom Sveriges gränser. För det gränsöverskridande samarbetet innebär det nya beslutet exempelvis att norsk och svensk polis kommer att kunna patrullera tillsammans. De kan verka på båda sidor om landsgränsen. Detta i samband med insatser mot gängrelaterad kriminalitet och annan gränsnära brottslighet.

– Redan idag har vi en djupgående samverkan med Norge, till exempel genom att dela underrättelseinformation. Vi genomför även planerade operativa insatser tillsammans. Norsk polis är vanligtvis obeväpnad men har vapen i sina fordon som de, efter särskilt beslut, kan ta fram. De kan också fatta ett generellt beväpningsbeslut, till exempel baserat på ett förändrat säkerhetsläge, och det är det som har skett nu i Norge. Svensk polis arbetar alltid beväpnade. Beslutet som nu är fattat ger oss möjligheter att genomföra gemensamma insatser för att bekämpa gängkriminaliteten även på den norska sidan, säger Jonas Wendel i ett pressmeddelande. Han är lokalpolisområdeschef i Arvika.

För Sverige innebär besluten inet så stor skillnad men för Norges innebär det att de numera har en polis som alltid är beväpnad. Konsekvensen av det är sannolikt att det kommer att bli en ökning av våldet i Norge. Både av sådant våld som polisen står för och annat våld. Att svensk polis kan patrullera i Norge är sannolikt inte heller en positiv sak för Norges del.

Prümrådsbeslutet

Artikel 17 innehåller bestämmelser om gemensamma insatser som syftar till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet eller förebygga brott.

Enligt artikel 17.1 kan de behöriga myndigheter som medlemsstaterna utser i dessa syften inrätta gemensamma patruller och genomföra andra gemensamma insatser där tjänstemän från andra medlemsstater deltar i insatser på en annan medlemsstats territorium.

Enligt artikel 17.2 får den stat där insatserna äger rum (värdstaten) i enlighet med sin lagstiftning och med den utsändande statens medgivande, ge andra medlemsstaters tjänstemän rätt att utöva verkställande befogenheter i samband med gemensamma insatser.

Värdstaten får också, när det är tillåtet enligt dess nationella lagstiftning, bevilja utländska tjänstemän rätt att utöva verkställande befogenheter i enlighet med den utsändande medlemsstatens lagstiftning. Verkställande befogenheter får endast utövas under överinsyn av och i regel i närvaro av värdstatens tjänstemän. De utländska tjänstemännen ska lyda under lagstiftningen i värdstaten, som även ska ansvara för deras handlingar.

I artiklarna 17.3 och 17.4 anges att utländska tjänstemän ska iaktta de anvisningar som meddelas av värdstatens behöriga myndighet och att medlemsstaterna ska lämna förklaringar i vilka de praktiska aspekterna av samarbetet fastställs.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.