Med kriminella hälsningar

Med kriminella hälsningar är en podd från Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet. Med avstamp i forskning pratar de om brott och straff för alla som inte forskar.

Med kriminella hälsningar

Forskarna Annelie de Cabo och Kristina Alstam. Foto: Gunnar Jönsson

Podden görs av några forskare på Göteborgs Universitet. Annelie de Cabo Y Moreda och Kristina Alstam på Institutionen för socialt arbete. De har intervjuats i tidningen Internationalen:

Podden handlar enligt deras egen beskrivning om ”socialt arbete, svåra frågor och obehagliga sanningar” och riktar sig till folk som inte själva forskar i de här frågorna.

I podden är Alstam och De Cabo inte rädda för att ge uttryck för sina egna åsikter i den här väldigt polariserade debatten, och lämnar forskarens vanliga objektivitet utanför studion.

– Vi är inte neutrala, vi är inte objektiva. Utan vi är lite politiska i den meningen att vi faktiskt tar ställning för det vi tror på utifrån socialt arbetes roll och uppdrag i samhället.

Därför varnar de redan i första avsnittet för att poddens innehåll kan vara lite upprörande för känsliga lyssnare som är rädda för en stark välfärdsstat, kollektivt ansvar, omfördelning av resurser och framförallt för rättvisefrågor.

[…]

De två forskarna menar att kriminaliteten fungerar som ett enande politiskt projekt där nästan alla riksdagspartier är överens. De lyfter också fram att det nästan enbart var gängvåldet som diskuterades under valrörelsen, men det inte alls pratade om sk. ”white collar-crimes”, skattesmitning, förskingring och andra typer av ekonomisk brottslighet som begås av mer resursstarka grupper. Trots att ett enda brott av det slaget kan kosta samhället hundratals miljoner.

– Det betyder kort och gott att det bara är viss kriminalitet som är politiskt lönsam att lyfta fram.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.