En domare med integritet

Innan rättegångarna mot aktivister efter kravallerna i Göteborg började träffades domare och åklagare för att göra upp om vilka straff man skulle döma ut. Detta uppseendeväckande faktum har egentligen ingen, förutom aktivister på vänsterkanten, reagerat på. Det hela är ingen hemlighet utan har framgått av flera debattinlägg från åklagare. Främst är det åklagare Thomas Ahlstrand som gjort förfarandet känt.

Men det stod tidigt klart att det fanns en domare i Göteborgs tingsrätt som avvek från mönstret. Nämligen Sven Martinger. Han hade uppenbarligen inte blivit inbjuden till mötet där straffen (egentligen rekommendationer till straff) bestämdes i förväg. Sven Martinger ställde därför upp flera gånger på möten ordnade av aktivister för att kritisera rättegångsförfarandet efter Göteborg 2001. Anledningen till att Martinger inte bjöds in till domar/åklagarmötet framstår som uppenbart i efterhand, han är uttalad socialdemokrat. Det finns inte så många sådana i den konservativa domarkåren eller bland åklagarna och det kansek inte anses riktigt pålitligt.

Nu har Martinger stuckit ut näsan igen. Efter en rättegång i tingsrätten där en medlem i Brödraskapet Wolfpack dömts för mord så friar hovrätten i samma fall när åtalet överklagats dit. Hovrättens dom är full med svidande kritik mot Göteborgs tingsrätt och domaren i det aktuella målet, Sven Martinger. Denne accepterar dock inte till kritiken och har gått till motangrepp på sin blogg (hittar inte det inlägget, men Maria Abrahamsson har skrivit om det i SVD). Sven Martinger är vad jag skulle kalla en självständig domare. Något som är ovanligt i Sverige.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements