Förberedelse till mord i Tybble, Örebro – dom i tingsrätten

Örebro tingsrätt har dömt fem personer i ett mål som gäller förberedelse till mord i Tybble. En 21-årig man dömdes för förberedelse till mord och en 19-årig man för stämpling till mord. Därutöver dömdes en 18-årig man samt en man och en kvinna i 35-årsåldern för medhjälp till förberedelse till mord. Fyra av personerna dömdes till fängelse mellan 1 år 11 månader och 6 år. Den yngste mannen dömdes till ungdomsövervakning 6 månader.

Natten mellan den 7 och 8 oktober 2023 greps en nu 21-årig man i anslutning till en lägenhetsport på Tybblegatan 28 i Örebro. Vid gripandet anträffades bland annat en röd bensindunk och petflaskor med brandfarlig vätska. Gripandet gjordes i samband med att polisen övervakade en lägenhet på adressen. Detta på grund av att det fanns en hotbild mot de fyra boende i lägenheten.

Förberedelse till mord

Den 21-årige mannen som greps på platsen dömdes för förberedelse till mord och grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål till fängelse 6 år. Det är visat att mannen har åkt med tåg från Uddevalla till Örebro för att beröva de fyra målsägandena livet. Utredningen visar att planen har varit att anlägga brand i målsägandenas lägenhet.

Tingsrätten dömde den 19-årige mannen för stämpling till mord. Det är bevisat att han sökt få den 21-årige mannen att beröva de fyra målsägandena livet. Tingsrätten har också kommit fram till att brottet begåtts inom ett kriminellt nätverk. Bevisningen i målet har bland annat bestått av chattar i den krypterade kommunikationstjänsten Signal. Tingsrätten bedömde straffvärdet för 19-åringen till fängelse 6 år. Med avräkning för att mannen varit häktad med restriktioner under lång tid bestämmer tingsrätten påföljden till fängelse 5 år 11 månader.

Det rör sig om allvarlig brottslighet inom ett kriminellt nätverk som har föregåtts av noggrann planering, säger rådmannen och rättens ordförande Robert Ingemarsson i ett pressmeddelande.

Medhjälp

Tingsrätten dömde även tre personer för medhjälp till förberedelse till mord. Kvinnan har bland annat mött upp och försett den 21-årige mannen med pengar och en tändare samt låtit honom vara i sin lägenhet i avvaktan på brottet. Kvinnans ex-make som är medåtalad i målet har enligt tingsrätten försett den 21-årige mannen med motorbensin och brännbart papper. Både kvinnan och mannen har nekat till brott och sagt att de inte vetat att brott skulle begås.

Enligt tingsrätten har kvinnan och mannen genom sitt agerande varit likgiltiga inför att ett allvarligt brott skulle begås. Tingsrätten bedömde straffvärdet för deras delaktighet till fängelse 3 år för kvinnan och 2 år för mannen. Mannens påföljd bestämdes till fängelse i 1 år 11 månader efter avräkning för att han varit häktad med restriktioner under lång tid.

Den 18-årige mannen i målet, som är vän till den 21-årige mannen, har enligt tingsrättens bedömning haft kännedom om vad som skulle ske och agerat uppmuntrande under förberedelsen. 18-åringen har också hjälpt 21-åringen att ta sig till Örebro och även lovat att ta hand om 21-åringens värdesaker om denne skulle åka fast. Den 18-årige mannen dömdes till ungdomsövervakning 6 månader. Hans påföljd anses helt verkställd genom den tid han varit häktad med restriktioner.

De dömda ska även solidariskt med varandra utge skadestånd till en av målsägandena med 100 000 kr. Enligt tingsrättens bedömning har de varit delaktiga i olika stor utsträckning varför skadeståndsskyldigheten har begränsats för de tre som dömdes för medhjälp till förberedelse till mord och som tingsrätten funnit delaktiga i mindre utsträckning.

Läs mer:

Ett svar på “Förberedelse till mord i Tybble, Örebro – dom i tingsrätten”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.