Bikerkulturen och Göteborg – Hells Angels

Den ledande och största grupperingen inom den så kallade bikerkulturen i Sverige och i Göteborg är Hells Angels. Denna typ av klubbar kallas också 1%-klubbar eller ”outlaw”-bikers. Hells Angels har en central placering och alla mc-klubbar som vill ha ryggmärken, så kallade ryggmärkesklubbar, behöver i praktiken godkännande från Hells Angels för att kunna använda sitt ryggmärke. Formellt är det genom en sammanslutning av klubbar som ryggmärken godkänns, men alla vet att det är Hells Angels som i praktiken bestämmer. Förutom ryggmärkesklubbar som tillhör andra biker-sammanslutningar som exempelvis Bandidos-sfären så känenr jag till enstaka klubbar som, förmodligen av historiska skäl, har ryggmärken utan godkännande från Hells Angels.

Biker-kulturen i Sverige och Göteborg har dock en äldre historia än den tid som Hells Angels representerar. Sålunda är den klubb som idag heter Hells Angels Gothenburg från 1970-talet och den hette tidigare Gamlestadens MC. Den första klubb som ska ha tillfrågats om att bli en Hells Angels-avdelning i Göteborg lär dock vara Mothers Freak. Men denna klubb tackade nej, vilket jag förstått har vållat en del obehag för medlemmar i denna klubb, som också får anses höra till bikerkulturen i Sverige. Att denna klubb tillfrågades först beror, om jag förstått det hela rätt, på att denna klubb var broderklubb till den klubb som blev Hells Angels i Malmö, Dirty Dräggels. När Mothers Freak sa nej vände sig Hells Angels i Malmö istället till Gamlestadens MC. När denna klubb sen accepterade att bli och sen blev en Hells Angels-avdelning så fick det till resultat att ett litet antal medlemmar lämnade klubben.

Det är välkänt att klubbar som Red Devils MC och gäng som Red & White Crew tillhör Hells Angels-sfären. Men i Göteborg och Sverige som helhet är det betydligt fler klubbar som har band till Hells Angels. I Göteborg har en del klubbar sådana band vi en förening som heter Göteborgs Biker Kultur (GBK), som också verkar var den förening som godkänner ryggmärken. De klubbar som är medlemmar i GBK är förutom två Hells angels-avdelningar (Gothenburg och Goth Town), Red Devils MC, Red Devils Prospect Chapter Halland, Woodcocks MC, Lundens MC, BeerBrothers MC, Ironhead MC, Bohus MC, Vikings, Hawks MC, Flying Riders MC, Garage 1och Ride Free MC. Flera av dess klubbar har sitt urspung på 1970-talet, Lundens MC och Hawks tillhör dessa. Hawks MC var väldigt välkända i min ungdom och betraktades av oss som stod utanför mc-kulturen som ett kriminellt gäng redan då. Klubben är delvis en utbrytning ur det gamla Hising Island MC, som var en ”outlaw”-klubb som det skrevs en hel del om på den tiden i olika tidningar. Och det är nog där hos Hising Island (inte att förväxla med den nuvarande klubben med det namnet) och Hawks som en del av ursprunget till den svenska bikerkulturen och den kriminalitet som idag finns i denna ska sökas. PÅ Hawks hemsida finns en historik över klubben som nämner en del viktiga fakta bakom klubbens grundande år 1971 och vad som hände därefter. Jag vill dock påpeka att jag inte har belägg för och inte heller påstår att det förekommer kriminell verksamhet i alla av de ovan nämnda klubbarna.

Göteborg och västsverige tillhör vad som heter Region 10 inom den organsiering som finns bland ryggmärkesklubbar. I denna gäller lite andra regler än i Sverige för övrigt. Till Region 10 hör ytterligare ett antal klubbar utöver de som nämnts ovan. Många av dessa är förmodligen inte alls inblandade i kriminell aktivitet. Många klubbar inom ryggmärkeskulturen innehåller dock många medlemmar som en stor del av sina liv arbetat svart eller på annat sätt levt utanför det vanliga Svensson-samhället. Detta är ju sig kriminellt, men kanske inte det vi tänker på när kriminella mc-klubbar nämns. Ändå är det kanske den typen av brottslighet som det är vanligast att medlemmar i olika ryggmärkes- och 1%-klubbar åker dit för.

Kuriosa i sammanhanget är kanske att ett par personer som var fackligt aktiva för socialdemokratena på Saab i Göteborg på 1980-talet varit och är medlemmar i Woodcocks MC, en av de klubbar som kan anses vara närstående Hells Angels. Vilket kanske säger en del om vilken kvalitet det var på en del av socialdemokratenas fackliga aktivister på den tiden. Eller kanske snarare brist på kvalitet och facklig kompetens.

Läs mer om de kriminella mc-gängen på Svensk Maffia
Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: DN, SDS, SVD, HD, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Advertisements

26 Svar på “Bikerkulturen och Göteborg – Hells Angels”

 1. ”Formellt är det genom en sammanslutning av klubbar som ryggmärken godkänns, men alla vet att det är Hells Angels som i praktiken bestämmer.”

  Detta är fel. Ryggmärken registreras i något som kallas ”Copyright Of Colors” och kan liknas vid företagslogotypers registrering hos PRV. Där kollas så att nya klubbars namn eller emblem inte inkräktar på redan existerande klubbars. Detta register och handhavandet av det sköts av EN person och han är inte medlem i Hells Angels. Liknande system finns både i Norge och flertalet EU-länder.

  Jag slutar aldrig att förvånas över hur många självutnämnda experter på bikerkulturen det finns som har mycket liten eller ingen insyn i den!

 2. Ja håller med ovanstående! Mothers som broder till dirty dräggels? Hahaha det va en raggarklubb till och börja med. Och woodcocks som nära till Ha, ja inte har man mycket insyn i världen då inte! Håll dig till dina minnen från sjuttiotalet och lyft på glasögonen och titta dig omkring på riktigt!

 3. tja, kan man inte läsa mellan raderna så kanske man inte ska ge sig in och analyser texten heller.

  🙂

 4. Du är hjärtligt välkommen att komma till oss på en historia lektion. Det är ju uppenbart att du inte har den minsta aning om vad du pratar om. Din syniska uppfattning om några av våra medlemmars intellektuella nivå är ju skrämmande.
  Att du uppenbarligen sväljer allt som media skriver utan någon som helst kritisk tanke får mig att fundera på om du är rätt avlad.
  Det finns ca 500 MC klubbar i landet, alla är ju naturligtvis kriminella, eller?
  I Woodcock’s MC får du inte bli eller vara medlem om man gör något kriminellt, det har vi inskrivet i våra stadgar, så hur du får ihop din bild att man är kriminell bara för att man bär ett viss klädesplagg är för mig en gåta!!

  Du träffar oss säkrast på Onsdagar efter kl. 19.00

  Mvh
  Micke – Prez Woodcock’s MC

 5. Micke: Nu har jag ju inte heller den upfattningen att alla med MC är kriminella, eller att ens alla som har en three-patchjacka är kriminella eller ens att alla som är med i en 1%-klubb skulle vara kriminella.

  Du kan väl förresten hälsa till Magnus Nyström när du ändå håller på. För övrigt känner jag folk i flera olika typer av mc-klubbar.

 6. Vet inte om man ska komma och slänga skit om att folk inte vet vad de pratar om när man inte kan stava till ”cyniska”?

  Eller för den delen om man inte har snappat upp att apostrof efter egennamn är en engelsk språkvariant som inte hör hemma i svenskan..?

  Vad tycker du Micke?

 7. Hej Svenskläraren som aldrig någonsin har stavat fel i hela sitt liv.

  Konstigt att folk alltid hänger upp sig på stavfel när man ”slänger skit” och missar hela innebörden.
  För din information så är inte woodcock’s ett svenskt ord
  utan ett engelskt som förövrigt står för fågelarten Morkulla.

  För övrigt, ha en bra dag
  Så tycker jag
  Micke

 8. Det snackas så mycket om att dessa motorcykelklubbar är kriminella, men det finns inget belägg för detta. Däremot finns det enskillda medlemmar i ex.vis Hells Angels som har blivit dömda för något fuffens. Detta gör dock inte hela organisationen Hells Angels kriminell. Dock benämner gärna de flesta tidniungsmurvlar Hells Angels, som ”den kriminella motorcykelklubben Hells Angels”.
  Om vi för att ta ett exempel. Om vi har en medlem i Rya Golfklubb som torskar dit för falskdeklaration, gör då detta Rya Golfklubb till en kriminell organisation?.Kommer tidningsfolket då att belämna denna golfklubb som den kriminella golfklubben Rya Golfklubb? Nej, troligen inte, för det är skillnad på folk och folk. .  

  1. Det är riktigt. Alla I hells angels är inte kriminella. Sannolikt inte i alla fall. Även om alla jag träffat på som är medlemmar i 1-procentklubbar varit kriminella, dvs arbetat svart och smitit med skatten. De flesta kan förmodligen också sägas vara kriminella genom att de skyddar brottslingar. De anger inte sina klubbkamrater för brott som de känner till. Det skulle sannolikt medlemmarna i golfklubben göra. I all fall om det handlar om vapenbrott och narkotikabrott. Det finns alltså helt giltiga skäl för att se olika på 1-procentklubbar och andra föreningar.

 9. Ja om så alla medlemmarna hade varit krimiunella så gör inte det klubben som sådan kriminell. Att arbeta svart har vi väl gjort alla lite till mans, och med hänsyn tagen till hur våra statliga verk hanskas med våra skattepengar,, är inte skattemoralen särskillt hög hos gemene man av förståliga skäl.

  Jag vet inte om golfklubbens medlemmar skulle angett varandra om någon av dom begått ett brott, men man gör inte så vänner emellan. Man har ju över huvud taget inte med det att göra. Denna lojalitet mot sina kompisar finns inte bara hos mcklubbarna. Jag är lika lojal mot mina vänner utan att vara med i en mcklubb. Jag skulle inte kunna drömma om att ange någon vän för polisen, så kvittar det vad han gjort. Man ska sköta sig själv och inte rota i det man inte har med att göra.

  HA var en gång i tiden etablerade i Hasslarp i Skåne, dom är av ortsbefolkningen ännu saknade, eftersom under denna tid HA fanns i Hasslarp så hände där nästan inga brott i byn. Det räckte med HAs närvaro för att allt tjyvapack skulle hålla sig så långt ifrån byn som möjligt.

  Låt dessa mcklubbar vara ifred dom besvärar inte oss om inte vi besvärar dom.

  1. Jo,d et gör klubben till en kriminella organisation. Det beror lite på hur det fungera. Om man vill ha ett bra samhälle så anger man folk som man vet begår allvarliga brott. Om jag misstänkte att någon hade mördat nån så hade jag ringt polisen. Utan tvekan. Men så gör man inte inom HA. Det är inte sunt och nog för att man ska betrakta HA som ett kriminellt nätverk.

   Det är en minoritet i Sverige som fuskat med skatten och arbetat svart. Det handlar främst om rika människor och kriminella. Men även om mycket fattiga människor som har svårt att överleva annars (papperslösa, alkoholister, narkomaner, socialt utslagna av andra anledningar, utförsäkrade osv).

   1. De största gangsterna är inte mc-klubbarna utan det är våra banker som skinnar oss på pengar varje dag. Bankerna och deras direktörer snor våra pengar och redovisar kvartalsresultat som ständigt är stigande. Detta är  där ingen som kan göra något emot, för det följer ju våra lagar, som är skapta av dessa rufflare och dess gelikar.
    /*Off topic, faktapåståenden utan källor med mera som utgör brott mot mina kommentarsregler, borttaget*/ #AS

Kommentarer är stängda.