USA, Saudiarabien och Al Qaida

Al Qaida, eller de grupper man brukar kalla Al Qaida kanske man ska säga, det är ju mycket oklart om det verkligen finns en sådan organisation, är en wahhabitisk muslimsk gruppering med ursprung i Saudiarabien. Det blev statsreligion i samband med att släkten (klanen) Saud tog makten med hjälp av engelsmännen (Lawrence of Arabia känner väl alla till) i samband med sönderfallet av det osmanska riket efter det första världskriget. Området kring Mecka och Medina hade de dock vid den tiden kontrollerat länge.

Wahhabismen är en mycket konservativ och gammaldags muslimsk inriktning som, om jag förstått rätt, är mycket avvikande även i de flesta muslimska länder och i jämförelse med de flesta andra muslimska inriktningar.

När oljan hittades i Saudiarabien kom USA att ersätta Storbritannien som den viktigaste allierade med Saudiarabien. USA har aldrig gjort något för att försöka införa demokrati i Saudiarabien. USA har istället stött regentfamiljens diktatur hela tiden. Indirekt blir detta också ett stöd till wahhabismen som växt fram till en stark religiös rörelse och frodats med hjälp oljepengar. Därför är ju USA inte trovärdiga när man med vapen i hand försöker införa ”demokrati” i Afghanistan eller Irak. Det är naturligtvis bara dumheter. De har inte den avsikten och det är inte möjligt att göra med hjälp av ockupation. När USA fördömer Al Qaida fördömer man sin egen skapelse. En rörelse/inriktning man både genom direkt stöd och genom indirekt stöd via Saudiarabien och wahhabismen själva varit med om att skapa.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, DN, SVD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

5 Svar på “USA, Saudiarabien och Al Qaida”

  1. Att USA försöker framstå som en försvarare av demokratin är bara propaganda och manipulation. En ursäkt för att attakera ett annat land. USA är ju knappt demokratiskt själv, så varför skulle man vara intresserad av att införa demokrati annanstans. Speciellt när man betänker hur många tyranner och militärjuntor de har hjälp till makten och hållit där. Indonesien, Chile, Argentina, Panama osv. Listan är lång och blodig.

Kommentarer är stängda.