Världens tystnad och radikalers medhåll

”The death of one Israeli victim justifies the killing of a hundred Palestinians. One Israeli life is worth a hundred Palestinian lives. This is what the Israeli State and the world media more or less—with marginal questioning—mindlessly repeat. And this claim, which has accompanied and justified the longest Occupation of foreign territories in 20th C. European history, is viscerally racist. That the Jewish people should accept this, that the world should concur, that the Palestinians should submit to it – is one of history’s ironic jokes. There’s no laughter anywhere…”John Berger

Folkopinionen i Israel stöder uppenbart Israels massaker i Gaza. Till och med vänsteroppositionen, Meretz, i det israeliska parlamentet Knesset, ger sitt stöd till Israels övergrepp då man säger att det hela är Hamas fel. Man uttalar sig alltså på precis samma sätt som många makthavare i väst, exempelvis Frankrikes utrikesminister och USA:s Condoleezza Rice.

Så är det naturligtvis inte. Ända sedan Hamas vann det palestinska valet har Israel haft Gaza som mål för militära attacker och annat. Den nuvarande militära offensiven har planerats sen augusti och är inget svar på raketbeskjutning från Hamas, utan en del av en långsiktig plan från Israel. Den ska också ses som en del i västvärldens ”krig mot terrorn”, dvs västvärldens aggression mot allt muslimskt. Desutom, raketerna sköts inte ens av Hamas, utan av Islamiska Jihad.

Samtidigt är också hela offensiven en del av den israeliska valrörelsen. Regeringen vill skaffa sig ett ordentligt stöd innan valkampanjen drar igång. De som får betala för detta cyniska inrikespolitiska, nationalistiska och rasistiska spel är oskyldiga palestinier i Gaza. Invånare i en annan stat, ett annat land.

Det är en otrolig cynism från västvärlden och från de israeliska befolkningen att blunda för Israels övergrepp mot befolkningen i Gaza. Har vi verkligen inte lärt oss nånting från historien?

I hela världen har det varit demonstrationer mot Israels övergrepp i Gaza, på Västbanken, i Jerusalem och Tel Aviv, i London, Manchester, Malmö, Egypten, Stockholm och senare idag (måndag) ska det bli i Göteborg, Brunnsparken 29/12 kl. 16.00. Men det som dominerar är ändå tystnad och medhåll. Historiens vingslag slår obehagligt.

Intressant?
Bloggat: Paolo Pissoffi, Hanna Löfqvist, Röda Raketer,
Borgarmedia: SVD, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, HD, SMP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

34 Svar på “Världens tystnad och radikalers medhåll”

 1. Om någon varje dag sköt raketer mot dig och sa att man önskar dig bort, skulle inte du också reagera. Det är som en kriminell och polisen. Polisen har större resurser och måste så ha för att vi skall överleva. Om Hamas fick sin vilja igenom så skulle det bli en andra förintelse. Bättre att stämma i bäcken och en gång för alla ta bort Hamas och Irans förmåga. Då kan de andra krafterna bland palestinierna och arabländerna ta över och vi kan se fred framförhandlad under Obamas ledning. Må Gud vara med er alla i hans sons namn. Amen.

 2. Issefin: ersätt hamas och Iran med judarna och du ser att det du skriver är rena fascismen. På samma sätt utryckte många sig på i början av 1900-talet om judar och judiska organisationer Istället för Iran använde man det ”jude-bolsjevikiska” Sovjet.

  Kort sagt säger du att det är okej att mörda palestinier och angripa Iran.

  Det är inhumant och fascistiskt.

  PS. Bara som en upplysning, en av mina fastrar pratar fortfarande jiddisch, det var min fars andraspråk (engelska är hans förstaspråk), men han talar det inte längre. Vi är inte judar, men jag känner personligen flera personer i ledningen för judiska församlingen i Göteborg och ska träffa en av dem innan jag går till demonstrationen mot Israels attack på Gaza. Ska också ta en sväng förbi synagogan. DS.

 3. @ Issefin

  Israel har tvingat in palestinierna i detta själva. Man accepterade aldrig PLO heller.
  Jag har ALDRIG hört ett enda försök till förhandling med/under lika villkor från Israels sida NÅGONSIN. Det skall alltid vara på Israels villkor. Man vill få bort Palestinierna som i 3 mansåldrar levt i flyktingläger utan hopp.
  Det luktar som en avskyvärd terroristplan att göra palestinierna så desperata att man kan få omvärdens sympati att få utrota dom!

  /surgubben

 4. Anders

  Du är så förblindad av ditt Israel och Judehat att svart blir vitt och vitt blir svart. Dina vänner i Iran hade nyss en konferans där man förnekade förintelsen och bjöd in skummraskfigurer som inte tror att Auschvitz inträffat. Hamas, Hizbolla och Iran har retorik som liknar den i ”mein kampf” och ”der sturmer”. Nej man måste sitta ner i en förhandling och ge och ta med ömsesidig respekt. Detta kräver mod och Arrafat vågade inte ända fram i Camp David, men jag hoppas att hans efterträdare vågar ta steget om Obama bjuder in. Kanske med stöd av Egypten och Saudiarabien.

 5. Anders

  Jag såg inte din komentar om synagogan. Jag behöver väll inte säga att det finns olika synpunkter bland Judarna, men att stödet för Israel i detta är starkt som sten. Jag välsignar Israel och Jerusalem, som varje kristen bör göra.

 6. Anders

  Vad händer om man har en avvikande synpunkt mot regeringen i

  1. Hamasland, Hizbollaland och Iran.
  2. I Israel.

  Jag tror du vet svaret……..

  Shalom

 7. Issefin, skämtar du? ”Mein Kampf”? ”Auschwitz”? Kan du inte driva propagandan lite längre och säga att Hitler styr i Gaza och att Himmler själv skjuter raketer. Snacka om pinsamt. Goodwins lag förnekar sig inte.

  Israel är ockupant som fördriver folk och fortsätter med markstölder. De spärrar av Gaza från mat, el, medicin och vatten. Inte undra på att de blir beskjutna.

 8. Tyvärr är alltför många tysta trots att de känner till det folkmord som sker. Kritiserar man Israels aktioner blir man lätt anklagad för antisemitism och för att man stöder terrorism trots att det egentligen är tvärtom. Det gör att det är få som öppet vågar kritisera Israel och de som gör det blir ofta själv hårt kritiserade. Det tolkas automatiskt som om man accepterar och stöder självmordsbombning om man säger att det är fel av Israel att ockupera palestinsk mark eller döda stenkastande barn. I världens ögon är ett israeliskt liv värdefullare än ett palestinskt och det är avskyvärt.

  Jag har själv haft svårt för att öppet kritisera Israels aktioner av rädsla för att det kan tolkas som antisemitism. Det är min egen feghet och jag skäms för det men det är en liten skam jämfört med den skam som de som stöder Israels aktioner borde känna. Att stöda och försvara folkmord, av feghet, elakhet, hat eller dumhet spelar ingen roll, det är ändå fel. Israel har rätt att existera men det ger dem inte rätt att ockupera och utföra folkmord. Att palestinierna gör fel, vilket kan tolkas som självförsvar, ger inte israelerna rätt att göra fel, vilket kallas för självförsvar.

  Jag har beslutat mej för att i fortsättningen vara öppen om min åsikt om Israels aktioner. Jag tänker inte längre tiga, mitt samvete tillåter det inte och jag har ingen förståelse för hur man kan acceptera eller försvara folkmord. Till och med här på denna blog kan man läsa helt idiotiska kommentarer som försöker försvara folkmord. Min åsikt spelar knappast någon större roll men min tystnad har varit en del av problemet och det är världens tystnad som ger Israel utrymme att fortsätta göra som de vill och målet tycks vara att utplåna palestinierna och palestina.

 9. Issefin: Jag la till biten om min släkt, synagogan och så efteråt. Då jag vill slippa den typen av kommentarer du kom med. Jag ska alltså gå förbi synagogan innan jag går till Palestinademonstrationen. För att diskutera lite med en vän.

  Svaret på de sitsnämnda frågorna är att det är svårare att vara vänstermänniska ( ia lla fall trotskist) i Gaza än i israel. Däremot är det ingen skillnad på Libanon och Israel. Inte heller i södara Libanon. FI (Fjärde Internationalen) har medlemmar i såväl Israel, Libanon och Västbanken.

  Vidare vill jag meddela (till alla) att alla kommentarer som påstår att vänstern tycker si eller så, Utan att belägga det med bevis i form av länkar osv kommer att tas bort. Hela kommentaren alltså.

 10. Hampus

  Är jag tokig så är miljarder människor som dela min tro det också. Hellere Guds dårskap än människors sk. klokhet.
  Men ett historiskt faktum är att Gud givit landet Israel till Abrahams, Isaks och Jakobs ättlingar. Jesus är det sanna vinträdet, som vi andra är inympade på. Alla som tror på Jesus har altså söners rätt. Skulle vi då inte välsigna Jerusalem då…. Allt annat vore förmätet.

  Jag gläds INTE åt de lidanden som det palestinska folket får bära, men hävdar att dåliga ledare som Hamas bär skullden för det. Vet ni att son till en av hamasledarna blivit kristen!!! Här ligger hoppet till försoning mellan de folk som hävdar Arbrahams välsignelse. Hur fick han den? Jo genom tro.

 11. Bara ett klarläggande

  Jag är inte högerkristen eller tokkristen.

  Jag tror att Gud vill att vi skall leva ett liv fria från sexuella, ekonomiska (mammon) och avgudabindningar.

 12. En diskussion om vem som är kristen och hur man är kristen hör inte hemma i samband med detta inlägg. Fortsatta inlägg kring det kommer att tas bort.

 13. Anders
  /*här fanns ett psåstående som var falskt och inte kan bevisas, därför borttaget*/ #AS /*Påminner om kommentarsreglerna där det framgår att kontroversiella påståenden måste beläggas med en länk eller källhänvisning. Dock accepteras inte länkar till antisemitiska, islamofobiska och/eller rasistiska sidor eller källor.*/ #AS

  Jag menar bara att försoning är något som handlar om förtroende och ligger ytterst i de enskilda hjärtana. jag läste en gång en bok av plestiniern Elias Shakur där detta hävdades, även om man inte blundar för övergrepp som skett på båda sidor genom historien

 14. Anders_S

  Måste du använda ordet ”folkmord”, Israel har ingen ambition att utrota palestinierna och har aldrig haft det.

 15. Snälla, för guds skull, sätt på TV.N och titta på vad israel gör med de civila stackars palestinska barnen i Gaza. Att stå på Israels sida och försvara folkmord är det mest ihumana jag någonsin hört. Jag ska fan stoppa kuk i alla som öppnar käften från och med idag, landet tillhör palestina och varje Jude ska INSHALLA få känna på samma sak om jag får min vilja igenom.

  Och till dig ”issefin”, ingen jävla hamas-son har blivit kristen. Vete fan var du fått det ifrån. För allas bästa så knip igen och säg inget mer. Det du säger är lögn och ointressant.

  Vart tog omvärldens empati vägen?
  / ARG palestinier

 16. Issefin: Du inser väl att du (som kristen) och alla muslimer (och en hel del andra religioner) tror på samma ”gud” det finns inga motsättningar där annat än vad människorna (med sin fria vilja) har lagt på sig själva. Det är människans påhitt att skilja ut den ena från den andre. Sedan har jag svårt att förstå hur det kan bli så starka reaktioner mot just Israel och Gazaremsan. Knappt 40 kvadrat km med en miljon invånare. Då finns det andra områden i världen som lider hårdare av sitt arv från kolonialismen och då framförallt i Afrika. Men uppenbarligen så är ett israeliskt liv värt mer än 10 palestinier men 10 palestinier är värda mer än 1000 tutsier.

 17. Israel atackerar samma mål 3-4 ggr med ca: 30 minuter mellan rum för att döda allt så många som möjligt.

 18. David Hertl: Jag kan inte se att jag använt ordet folkmord. Eftersom det inte är en fråga om det så försöker jag undvika det. Däremot har jag använt ordet massmord. (fast inte i detta inlägg)

 19. “When Christians kill Muslims, it’s the Crusades. When Jews kill Muslims it’s murder, and when Muslims kill Muslims, it’s like talking about the weather. Nobody really cares about it”. Dan Gillerman.

  Afghanistan: Car bomb kills 14 children, Taliban claims responsibility.
  There has been no eruption of outrage from the Muslim world — a reaction that is a certainty when non-Muslims fight back against jihadists.

 20. Hej Amy

  Nu börjar du låta som din kompis jinge som strukit, hotat, sensurerat vilt kring mitt första inlägg här. Heder till Svensson som klarar av att föra en debatt, bara lite sensur.
  Var sedan inne på bloggen ”al Hamatzav” och fick då klart för mig att setta var hans vanliga beteende. Varför har man då en blogg??. Här går det ju att föra en debatt…..

  Ända till du dök upp och levererar en ”knip igen och säg inget mer”. Då var det diktatur igen och ingen yttrandefrihet(Stalin???).

  Det är sant det där med Hamassonen.
  Jag citerar tidningen Dagen:

  ”Hamas-ledarens son har övergått till kristendomen. Masab Yousef, tidigare aktivist i den extrema islamistgruppen, säger nu att han ”ser Gud genom Jesus”. Han berättar om sin omvändelse i en sensationell intervju i en israelisk tidning.”

 21. Funderade också på det där med folkmord,dom är ju fler än någonsin på gaza!
  Nått är det ju i s f som israel gör fel,kanske dom borde lära sig av andra stater i sin närhet.

  Sudan: Landet plågades av ett fruktansvärt inbördeskrig, deportering, islamifiering, utrotning och totalt 2-3 MILJONER kristna döda.

  Sudan/Darfur: ca 250-300 000 döda

  Somalia: 1977- , Inbördeskrig med 400-550.000 döda.

  Bangladesh 1971: 1-2 miljoner människor slaktades av Pakistansk militär.

  Indonesien 1965-66: Miltären dödade 400.000.

  Indonesien dödade 100-200.000 på Östtimor 1975-1999.

  Yemen: Inbördeskrig mellan 1962-70 med Saudiarabien och Egypten inblandade. Minst 100.000 döda.

  1970: Jordaniens Kung Hussein slaktade tusentals palestinier i Svarta september

  1982: Syriens Hafez al-Assad slaktade 30-40.000 muslimer i Hama-massakern

  I krigen mellan Israel och arabländerna 1948-2008 har totalt omkring 60.000 muslimer dött (i tillägg har omkr 20.000 israeler dött).

  Hur kan Israel då vara så dåliga på folkmord med en av världens starkaste militära makt?

 22. Det är märkligt att inlägg om den här eländiga konflikten i stort sett utan undantag blir till en idioternas sammansvärjning efter ett par inlägg. Är det inte omogna barnungar som snackar om att ”stoppa kuk” till höger och vänster så är det religiösa seloter till testuggare som pratar om gudalöften.

  Nivån kan knappast bli lägre.

 23. (korrigering till peter: alla inblandade parter i darfur konflikten; de svarta bönderna och den arabiska janjaweed milisen är muslimer, så du kan inte tala om ”kristna” offer, det räcker med att du går in på wikipedia för att ta reda på det)

  Håller med Gustav H. För övrigt är det olyckligt att den israelisk-palestinska tragedin har blivit så symboliskt laddad av både höger och vänster, polariseringen är total och man vågar knappt öppna munnen av rädsla för att bli kallad både det ena och det andra om man inte ensidigt tar ena sidans parti. Själv är jag livrädd för att bli ihopblandad med kristna galningar som använder gamla religiösa urkunder som förevändning för att rättfärdiga staten israels handlingar, det behövs mindre religion i den konflikten (och i hela världen för övrigt).
  Nåväl, många utav palestinas vänner brukar avfärda de israeliska offren för konflikten med en axelryckning, med motiveringen att de är så få jämfört med de palestinska offren (vilket är sant) att en jämförelse blir i det närmaste löjlig. Gott och väl, jag tänker därför provocera genom att med samma motivering fråga varför vi ska bry oss så väldigt mycket om några hundra döda palestinier när inga demonstrationer annordnas för att manifestera solidariteten med folk som lider och dör på annat håll och betydligt högre utsträckning. Vad är några hundra palestinska döda jämfört med till exempel de runt 45-50 000 människor som beräknas dö varje månad i det uppblossade kriget i kongo? Ändå bryr sig alla så väldigt mycket om den förra konflikten men skiter i den senare, så det kan knappast vara antalet offer i sig som folk blir så upprörda över. Den samlade vänstern är väldigt duktiga på att mobilisera för palestinafrågan, men uppenbarligen skiter man ganska fullständigt i många andra konflikter. Jag har då inte sett mycket insamling och demonstrationer mot till exempel det som pågått i Tjetjenien (hundratusentals döda) eller Darfur (hundratusentals, eventuellt mer än 1 miljon döda). 1000 arabiska liv är nog värt mindre än ett israelskt i den israeliska regeringens (och stora delar av allmänhetens) ögon, samtidigt verkar ett palestinskt liv i vänsterns ögon vara värt mer (eller åtminstone symboliskt viktigare) än 1000 döda afrikaner. För annars skulle väl inte så mycket fokus ligga på just den här konflikten när det är så mycket elände som pågår i så stor utsträckning på annat håll?

 24. Jo, och självklart ska vi inte skriva om de hemlösa i Stockholm. Varför ska vi bry oss om dem när det finns afrikaner att bry sig om?

  Förresten kan vi strunta i afrikanerna också eftersom växthuseffekten kan vara farligare. Förslag på andra saker som det inte får skrivas om p.g.a växthuseffekten:

  * Sopsortering
  * Somalia
  * Idol
  * Irak-kriget
  * Antisemitism
  * Världssvälten

  Nu har vi det utagerat. Så hädanefter är per Peter och Mattias rekommendationer alla ämnen förbjudna från bloggosfären förrutom växthuseffekten.

  Ha det så roligt.

 25. Mattias,det första exemplet är ett avslutat krig mot den kristna södra del av Sudan där Khartoum regeringen förklarade jihad mot de otrogna.
  Dafur är deras nya projekt och där stämmer din beskrivning.

  Hampus Eckerman ,du själv skriver om palestina i alla lägen,så din ironisering över masslakten i Dafur och andra ställen säger mer om dig än om nån annan här.

 26. Men Peter, det där handlade inte om växthuseffekten? Var vi inte överens om att man skulle vara tyst om precis allt annat? Hur kan du nu plötsligt bry dig om folket i Sudan när man faktiskt inte fick bry sig om något annat än de värsta katastroferna?

 27. Hampus lilla,att du nu har nått dagisnivå på din argumentation är bara ett tecken på att du har noll argument.
  Ingen utom du har tjatat om att man bara klan nämna de stora katastroferna.
  Jag har inte gjort annat än att förvånas över att trots israels övermakt så blr gazaborna fler och inte färre,vilket slår en som märkligt när israel utnäms som världen värsta folkmördare.

  Men dom kanske behöver åka på kurs hos deras omgivning i arabvärlden så att dom kan passa in i beskrivningen som just folkmördare.

  Sen vet jag att du hatar Dafur för att den mänskliga katastrofen där överskuggar så totalt palestinakonflikten,så att våldet mellan israel och hamas framstår som ett litet gatuslagsmål.

 28. Nej, jag har inga argument Peter, jag håller ju med dig! Enbart växthuseffekten! Enbart växthuseffekten! Och självklart hatar jag Darfur. Usch vad jag hatar Darfur. Jag gör hatövniningar varje dag för att hata Darfur. Inte Irak där mångdubbelt fler dör, Somalia där mångdubbelt fler dör eller Kongo där mångdubbelt fler dör.

  Nej, jag har personligen beslutat mig för att hata Darfur. Varje dag skriver jag i ett anteckningsblock 100 ggr ”Jag hatar Darfur”. Så hatisk är jag naturligtvis!

  Annars fick vi ju inte tala om Darfur eftersom växthuseffekten, Kongo, Somalia och Irak var värre. Fy på dig!

Kommentarer är stängda.