Sveriges ekonomi i fritt fall

Största BNP-fallet sen det började mätas på kvartalsbasis i Sverige, det fjärde kvartalet 2008 backade BNP med 4,9%. Det är i princip fritt fall för den svenska ekonomin. Men Sverige är inte ensamt. Det är likadant i andra länder.

Arbetslösheten fortsätter också att öka, i Sverige såväl som i andra länder. Exempelvis förlorade 70 000 människor jobbet i Portugal under januari (enligt en politisk kontakt i landet). I Sverige varslas 15 000 till 20 000 människor varje månad. Enligt undersökningar sägs cirka 70% av dess verkligen upp. men det finns också dolda uppsägningar som inte syns i statistiken och det gälerl folk med tillfälliga jobb, som bara får gå utan varsel den dag deras tillfälliga anställning upphör.

Att Anders Borg förutsade det hela förändrar knappast storleken katastrofen eller minskar fallet i ekonomin. Fredrik Reinfeldt snackar strunt och står vad jag kan se och förstå helt handfallen. Det enda man klarat av är att rädda spekulanternas banker. Men vanligt folk, som exempelvis Saab-arbetarna skiter man i.

Intressant?
Borgarmedia: DN, SVD, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

13 Svar på “Sveriges ekonomi i fritt fall”

 1. Läser nyss om den skotska banken som gjorde en brakförlust och som måste räddas av London, där har ”den sämsta bankiren” som deltog i orsaken för kollapsen, fått ut en pension på runt 8 miljoner. Eller hur är det med cheferna för de kassa bankerna i USA, som renoverade sina lägenheter och kontor, medan banken var på väg åt helvete. Nu läser jag också om Volvo, där man planerar att höja lönerna..bra timing..verkligen bra timing. De rika klarar sig alltid.
  Med tanke på att vi inte har samma makt för lobbyister som i USA, så är det konstigt att högern går de rikas ärenden, när man tjänar så mycket mera på att tillfredställa de fattiga massornas behov.

 2. Handfallen? Det tror jag inte alls på. I år har man redan ökat reformer för 40 miljarder och mer kommer den 15:e april i vårpropen.

  Oppositionen är ju helt i extas, det ropas i en enda kör om en mängd olika ”reformer” som kostar. Allt från ett extra barnbidrag till att rädda hela Saab som kommer att kosta 40-50 miljarder. Är det verkligen där vi ska investera våra skattepengar?
  Nej jag tror mer på större projekt inom offentlig sektor: renovering, infrastruktur, satsning på mer personal.

 3. Nej, det är inte första gången Sveriges BNP minskar sedan den började mätas på årsbasis. Senast det skedde var under 1990-talskrisen.

  http://www.scb.se/Statistik/OV/OV0011/2008M01c/OV0011_2008M01c_DI_62_SV_BNP_enl_OECD.gif

  Vet inte varifrån du har fått den uppgiften, men den är felaktig.

  Om du kollar in Angus Maddisons historiska dataset som brukar användas som källa av bland andra tidskriften Economist och många ekonomiforskare, så har Sverige haft åtminstone något år med minskad BNP jämfört med föregående år, under varenda årtionde sedan 1830 – med undantag av 1960-talet:

  http://www.ggdc.net/maddison/Historical_Statistics/horizontal-file_09-2008.xls

 4. @Anders

  Man är helt handfallen för det är mycket snack och lite verkstad från regeringen
  Rotavdragen har inte satt igång, paketet för att rädda bilindustrin var bara vatten värd, ev skattesänkningar går till dom som ändå inte har tid att spendera alla sina pengar o.s.v.

 5. Olivia: Från den länkade journalisten i SVD. Om han ändrat sin artikel därefter så blir det ju konstigt (sådant händer regelbundet) och därför har jag också ändrat i min.

 6. Vet inte om jag läste slarvigt eller om du har ändrat ”årsbasis” till ”kvartalsbasis”. Det står hur som helst fortfarande fel.

  Du skriver:
  ”BNP har för första gången sen det började mätas minskat på kvartalsbasis i Sverige”.

  SvD:

  ”Det är det största fallet sedan kvartalsmätningar påbörjades 1994”

  Inte det första fallet alltså, utan det största fallet.

  I vilket fall som helst är även SvD:s rubrik missvisande:

  ”Största BNP-fallet någonsin”

  när det borde ha stått ”Största BNP-fallet sedan 1994” vilket förstås inte låter lika smaskigt.

 7. Olivia: Från början stod det årsbasis både i SVD och hos mig. Sen påpekade du felet och jag ändrade (vilket jag också skrivit ). SVD hade ändrat innan dess. Men de har inte ändrat rubriken.

  Nu spelar det mindre roll. Om det ska vara största så är det väl så. Om du kan jag på siffrorna så är det bra för mig. Men det förändrar inte på något sätt mitt resonemang, vilket ju är det viktiga i mitt inlägg. Inte om det är det första eller största.

 8. ‚ÄùHushållens sparande ökade med 55 miljarder kronor och uppgick till 198 miljarder kronor i löpande priser år 2008. Ökade löneinkomster i kombination med låg hushållskonsumtion bidrog till denna utveckling.‚Äù

  ”Den konsoliderade offentliga sektorns finansiella sparande uppgick till 80 miljarder kronor under 2008 (2,5 procent av BNP)”
  SCB

  2007 var exportöverskottet 10,12% av BNP, 2008 9,75%, detta är mycket höga siffror så har det sett ut sedan mitten av 90-talet. När tex USA har 4-6% underskott anses det vanligen som mycket stort.

  Sen kan man ju också titta på SCB:s preliminära siffror för 2008.

  Miljoner kronor
  Fasta priser referensår 2000
  % förändring 07-08 samt andel av BNP 07 och 08
  -0,23 BNP till marknadspris
  2,99 Import av varor och tjänster 45,42% 46,88%
  2,32 _Import av varor 34,07% 34,94%
  4,89 _Import av tjänster 11,42% 12,01%

  0,33 Konsumtionsutgifter 70,16% 70,55%
  -0,23 _Hushåll inkl. icke-vinstdrivande organisationer 47,56% 47,56%
  1,33 _Offentlig konsumtion 22,74% 23,09%
  -0,37 __Statliga myndigheter 6,31% 6,30%
  1,96 __Kommunala myndigheter 16,41% 16,77%
  -0,17 Bruttoinvesteringar 20,48% 20,50%
  3,46 _Fast bruttoinvestering 19,42% 20,13%
  3,29 __Näringsliv 16,81% 17,40%
  4,42 __Statliga myndigheter 1,26% 1,32%
  4,39 __Kommunala myndigheter 1,38% 1,44%
  -97,23 _Lagerinvestering 0,75% 0,02%
  58,88 _Investering i värdeföremål 0,01% 0,01%

  1,73 Export av varor och tjänster 55,54% 56,63%
  1,03 _Export av varor 40,10% 40,61%
  3,49 _Export av tjänster 15,32% 15,89%

  Man kan notera att exporten relativt BNP är på rekordhöga 56%. På 50 och 60-talet var den relativa siffran runt 20%, på 70-talet runt 25% och på 80-talet hade det gått uppå till ca 30%. Man kan här fråga sig vad som dominerat denna förändring, en otrolig expansion av exporten eller har den inhemska ekonomin stagnerat.

 9. Nu har ju faktiskt inte svenska staten betalat ut massa pengar (än) för att rädda svenska banker som tvärtom visar ganska goda vinster och de nyemissioner som skett har ju tagit in pengar från marknaden (och inte staten). Det staten möjligen gjort är ju och gått ut och gett garantier för att pengar verkligen finnes när bankerna vill låna av varandra. En del pengar har betalats ut för att rädda svenska sparares pengar i t.ex Kauphting bank och detsamma gäller väl Carnegie. Sedan skiljer det ju faktiskt en del mellan SAAB krisen och bank krisen. Går SAAB omkull så är det egentligen ingen större nationell katastrof (påverkar ganska begränsat) medans skulle en bank (eller flera) gå omkull skulle krisen kunna utvecklas till något som liknar haveriet från nittiotalet, som började med Nyckelns konkurs och välte hela korthuset.

Kommentarer är stängda.