Andreas Malm överdriver islamofobin

Det gör han i intervjun i norska Dagbladet (nja, inte så mycket) såväl som i sin alldeles för långa bok, Hatet mot muslimer. Icke desto mindre är det är en läsvärd bok med många tänkvärda kapitel och många intressanta passager. Men som jag skrivit redan tidigare, den är för lång, i viss stycken felaktig och i vissa passager övertolkar Malm tecknen i tiden.

Men det finns delar av intervjun i Dagbladet där jag tycker att Andreas Malm har helt rätt:

– I stedet for å diskutere viktige utfordringer som den globale oppvarmingen, diskuterer man et problem som ikke finnes. Frp tviler til og med på at klimaforandringen er reell, i stedet vil de diskutere den lille muslimske minoriteten, sier Malm.

[…]

Den svenske forfatteren er også kritisk til påstanden om at muslimer truer «norske» eller «svenske» verdier.

– Det er bisart å påstå at det finnes spesifikke og unike norske eller vestlige verdier. Det er mange ariske svensker som ikke tror på likestillinger, og det er mange muslimske menn som kjemper for likhet mellom kjønnene, sier Malm.

Malm er også kritisk til det han mener er lefling med islamafobi fra Arbeiderpartiet. Under årets landsmøte utpekte Aps partisekretær Martin Kolberg radikal islam som en av de største truslene.

– Man kan aldri bli bedre enn originalen. I stedet legitimerer man det ytterste høyres påstander, sier Malm.

Och även om andreas Malm överdriver en del så har han i grunden rätt. Islam är inget problem i Europa, men islamofobi är på väg att bli det.

Intressant?
Bloggat: Esbati,
Borgarmedia: DB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Andreas Malm överdriver islamofobin”

  1. Hossam: Du kanske ska läsa artikeln om boken som jag länkar till. Där finns konkretiseringar. Det är liksom sånt länkar är till för och det som gör det annorlunda att skriva på en blogg än i en tidning.

    I övrigt håller jag inte med. Speciellt inte om att våldet i Irak, Afghanistan och Palestina får allt större acceptans i Europa. Det är helt enkelt fel enligt min uppfattning. Och har inget med islamofobi i sig att göra (en övertolkning av begreppet islamofobi som du gör som inte har stöd hos Malm på något sätt). Det har med imperialism att göra. Islamofobi kan vara ett vapen för makthavarna att få igenom sin vilja när det gäller dessa krig. Det kan också vara en raktion på makthavarnas imperialistiska propganda kring dessa krig. Den underblåser så att säga islamofobi.

    Sen är du inte muslim och bör alltså sluta kalla dig det, Men du drabbas av samma fördomar. Inget att förvånas över. Men naturligtvis lika fel som när muslimer drabbas.

  2. Anders, vad är det för dumheter? Varför menar du att han inte skulle vara muslim bara för att han inte är troende? Att vara muslim kan även vara en etnisk tillhörighet, liksom den kan vara det för judar. Se t.ex på Bosnien. Det handlar om identifikation helt enkelt.

  3. Hampus: Du har rätt, en jag tycker inte man ska idenfiera sig som muslim när man inte är troende. Samma sak med kristna och judar. Jag identifierar mig ju knappast som kristen och jag är uppvuxen i en religiös miljö, med söndagsskola, vuxendop, religiösa sånger, böneläger, tältmöten och hela köret. Förmodligen en mer religiös miljö än vad de flsta människor som kommit från Bosnien eller Iran har haft. Och alla bosnier jag jobbat med har identierat sig som jugoslaver, vilket också gällt de flesta serber och kroater. Även mitt under kriget.

Kommentarer är stängda.