Gunnar Ekberg – en svensk terrorist

Den gamle IB-spionen Gunnar Ekberg, som spionerade på den svenska solidaritetsrörelsen med Palestina, FNL-rörelsen och på den svenska vänstern har skrivit en bok där han påstår att Mossad erbjöd sig att mörda Jan Guillou. Jan Guillou själv tror inte på historien och jag är benägen att hålla med. Ekberg är nämligen ingen direkt trovärdig källa. Det förtäljer historien.

Gunnar Ekberg arbetade som sagt för Informationsbyrån (IB), en enhet inom den militära underättelsetjänsten (idag MUST) som idag heter Kontoret för särskild inhämtning (KSI). För deras räkning var han infiltratör i Palestinarörelsen och levererade en mängd fantasifulla uppgifter. Uppgifter som Säpo betraktade som otillförlitliga och delvis lögnaktiga, men som IB och MUST tog på allvar. Bland uppgifterna fanns diverse saker om planerade terrorattacker och liknande. Senare uppdagades det dock att det var Gunnar Ekberg själv som ringt in bombhot mot flygplan och som initierat diverse diskussioner om terrordåd. Något som alltid avvisades av andra aktivister.

Agenten var i själva verket själv den ende terroristen bland Sveriges palestinaaktivister. Med Gunnar Ekberg i åtanke bör man kanske vara lite försiktig när man hävdar en massa om våldsamma vänsteraktivister. (och aktivister borde kanske tänka lite mer på vad de gör så de inte blir infiltrerade) För det skulle ju kunna vara likadant idag som då. Att inflitratörerna från Säpo och MUST är de som ställer till problem inom vänsterorgansiationer. Infiltratörer och provokatörer kanske är det egentliga problemet.

Läs mer om mytomanen, inflitratören, spionen och terroristen Gunnar Ekberg och hans dåtida kompanjoner: IB del 1, IB del 2, IB del 3, övervakningen av Palestinarörelsen inklusive det amerikanska spåret samt den s.k. sjukhusaffären.

Intressant?

Borgarmedia: AB1, 2, 3
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Läs mer om övervakningen av vänstern:

Rikets säkerhet och den personliga integriteten
Rikets säkerhet och den personliga integriteten. De svenska säkerhetstjänsternas författningsskyddade verksamhet sedan år 1945.
Utöver betänkandet ovan har kommissionen lämnat åtta rapporter:
SOU 2002:88, Politisk övervakning och personalkontroll 1945-1969. Säkerhetstjänstpolisens medverkan i den politiska personalkontrollen
SOU 2002:89, Politisk övervakning och personalkontroll 1969-2002. Förutsättningarna för säkerhetspolisens politiska registreringar
SOU 2002:90, Den farliga fredsrörelsen. Säkerhetstjänsternas övervakning av fredsorganisationer, värnpliktsvägrare och FNL-grupper 1945-1990.
SOU 2002:91, Hotet från vänster. Säkerhetstjänsternas övervakning av kommunister, anarkister m.m. 1965-2002.
SOU 2002:92, Det grå brödraskapet. En berättelse om IB
SOU 2002:93, Övervakningen av “SKP-komplexet”
SOU 2002:94, Övervakningen av nazister och högerextremister. Säkerhetstjänst, nazism och högerextremism 1946-1980. SÄPO:s övervakning av svensk högerextremism
SOU 2002:95, Forskarrapporter till Säkerhetstjänstkommissionen

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. Ja, jag diskuterade det där med provokatörer och så med en gammal maoist en gång. Han hade tydligen själv avslöjat en någon gån på 70-talet, och han var helt övertygad om att det finns gott om provokatörer inom vänstern idag också. Och visst, varför inte. Har själv träffat ett par som gett såna vibbar, även om jag inte seriöst misstänker nån av do. Man antagligen skulle bli galen av att gå omkring och vara misstänksam och betrakta alla som potentiella SÄPO-provokatörer.

 2. Det har funnits en blogg som visar bilder på civilklädda polismän, som klär ut sig till demonstranter. Många av de polismännen så mycket ”aktiva” ut!

 3. Jag vet inte vilket som är det största hotet, men ett problem jag själv har kommit i kontakt med är oerfarna, naiva moralister. Alltså folk som på fullt allvar tycker att ”eftersom våra motståndare använder våld är det rätt att vi också använder våld”.

  Alltså inte utifrån någon sorts analys av konsekvenserna av ett visst handlingssätt, utan bara utifrån nån sorts öga-för-öga, tand-för-tand-moral.

  Etter värre blir det när de dessutom är vad jag brukar kalla a-politiska individualister, något som tyvärr blir allt vanligare som en följd av neoliberalismens härjningar. Alltså folk som inte handlar efter kollektiva beslut utan bara utifrån vad de ”känner för”.

  Oftast är det fråga om mycket unga människor, och de lär sig väl så småningom att handlingar har konsekvenser. Tyvärr är det oftast för sent då. Skadan är skedd, och konsekvensen för deras del kan lika väl bli att de skräms bort från politisk verksamhet för alltid. Ibland med ett straffregister att bära på.

 4. IB hör en annan tidsålder till då hotbilden var annorlunda och då det på andra sidan Östersjön fanns stridsberedda trupper som med kort varsel skulle kunna sättas in.

  Jag tror man skall vara mycket försiktig att dra slutsatser utifrån detta. Det blir bara lätt en massa konspirationsteorier av detta.

 5. Nog ser det skumt ut när ett par ”vänsteraktivister” hoppar upp på en polisbil och förstör den, medan poliserna står nedanför och ser på och inte ingriper!! Handlade det inte om provokatörer som inte skulle gripas, så måste det ha handlat om undvikande av ingripanden för att media skulle få bra bilder, om att medvetet framställa hela vänstern i dålig dager.

  Det såg väldigt konstigt ut på filmerna från Göteborg i samband med EU-mötet där, när några började vandalisera på Avenyn. Det är ju möjligt att filmerna som man såg var hopklippta på ett synnerligen konstigt sätt, men nog fick man intrycket att det stod en hel armé av kravallutrustade poliser uppradade framför Poseidon, medan ett antal maskerade typer for fram och vandaliserade utmed Avenyn. Jag skulle bra gärna vilja veta om det var som de där filmerna gav intryck av. I så fall verkade det avgjort handla om provokatörer.

  När man ringade in en massa folk på Järntorget och höll dem kvar där i timmar, så handlade det inte direkt om provokatörer, men helt klart handlade det om försök att provocera fram bråk bland de instängda människorna på torget. Det är bara en gradskillnad mellan detta och att skicka in provokatörer som sätter igång vandalisering eller bråk.

 6. TB: Nu tillhör ju inte IB en annan tidsålder. Det finns än idag, heter KSI och är en del av MUST. Och arbetar främst med att kartlägga och övervaka utländska medborgare i Sverige. Förmodligen övervakar de dock också svenska medborgare.

 7. Anders_S:
  Jo, men om man tänker på IB-affär, Guillou och Bratt ja då är det definitivt det kalla krigets tidsålder. Att vi i sig här underrättelseorganisationer är inget anmärkningsvärt, det har de flesta länder.

 8. TB, det kalla kriget tog inte slut utan pågår än idag. Utan tvekan sker samma sorts övervakning då som nu. Och utan tvekan drabbas oskyldiga av denna övervakning. En del lämnas till och med ut till andra länder för att torteras.

 9. Men TB, din skräck för den röda faran verkar inte ha påverkats nämnvärt. Vad får dig att tro att attityden emot den röda faran påverkats hos andra, exempelvis makthavare? När kalla kriget tog slut fick alla Gunnar Ekberg liknande figurer som jobbat för SÄPO och andra hemliga organisationer sparken? Knappast. Det är samma knäppgökar och samma rädsla för röda faran, det kan man se tydligt i rapporter om exempelvis jämförelser mellan högerextremistiskt och vänsterextremistiskt våld.

 10. ”IB hör en annan tidsålder till då hotbilden var annorlunda och då det på andra sidan Östersjön fanns stridsberedda trupper som med kort varsel skulle kunna sättas in”

  Hotbilden var lite annorlunda än du skriver, för
  under samma tid upplät Sverige landningsbanor för USA:s ztridsberedda trupper.
  Uppåt Härjedalen har jag för mej.

  Ren kränkning av ”den svenska neutraliteten”.
  ———

  Gunnar Ekberg spionerade dessutom på FNL-rörelsen (Vietnamrörelsen) som var jättestor då.
  Som det står i Säkerhetskommissionens rapport så gjorde han hemliga kopior på alla papper han kom åt. Han skrev också ner var alla dörrar och fönster fanns i alla vänsterlokaler han besökte, så det skulle vara riktigt lätt om polisen fick order att storma.
  ———

  Man får skilja på infiltratörer och provokatörer.

  Infiltratörer ska röra sej smidigt och få ut så mycket information dom kan utan att märkas. Dom måste alltid göra ett politiskt arbete för att bli accepterade och få stanna kvar i organisationen.

  Provokatörer däremot ska märkas. Dom ska inte samla in information utan gå på möten och ställa störande frågor, missförstå svaren osv. så folk tappar lusten att vara med.
  Och dra igång aktiviteter och aktioner som kan kompromettera organisationen.

  Gunnar Ekberg var en infiltratör. Han hade en personlighetsstörning vad det verkar, så han drog igång några provkationer också -men det var inte på uppdrag av IB utan på eget initiativ.
  ———

  Man blir inte ”galen av att gå omkring och vara misstänksam och betrakta alla som potentiella SÄPO-provokatörer.”

  Så farligt är det inte för det är rätt stor skillnad mellan misstänksamhet och vaksamhet.
  Vaksamhet är en dygd, särskilt i politiska sammanhang. Då svävar man ner från det blå och lär sej lägga märken till tecken, utan att vara egentligen misstänksam.
  Man tränar sin uppmärksamhet, och om tecknen blir många åt ett visst håll, DÅ, men först då,kan man börja bli misstänksam och fundera på att undersöka närmare.
  Det är bara en fråga om att vidga sin medvetenhet.

 11. Pingback: Mankell (och Wallander) tar sig an ubåtslögnerna | Svensson

 12. Pingback: lindelof.nu » Blog Archive » Historieförfalskning

 13. Pingback: Mytomanen och lögnaren Gunnar Ekberg | Svensson

 14. Pingback: Gunnar Ekbergs arbetsmetoder - bombhot, inbrott, förtal och lögner | Svensson

 15. Pingback: Gunnar Ekbergs arbetsmetoder – bombhot, inbrott, förtal och lögner – Röda Göteborg

 16. Pingback: ‚ÄùDom ska ju ändå dö‚Äù « Röda Lund

 17. Pingback: Terrorhoten mot Europa, terrordåd, USA och David Headley | Svensson

 18. Pingback: Inget ovanligt med Säpo-angivare | Svensson

 19. Pingback: Terrorism i Norden är högerextremt våld | Svensson