Det är dumt att ge sig iväg till andra länder för att kriga

Det är den första tanken som slår mig när jag nu läser i tidningarna att en av de svenskar, Mehdi Ghezali, som satt illegalt fängslad på USA:s militärbas på Kuba, Guantanamo, nu blivit gripen i Pakistan och anklagad för samröre med talibanerna och Al-Qaida. Jag har svår att förstå hur man kan vara extremt religiös (men inte svårt att förstå varför en del människor behöver tro på gud) och ännu svårare att förstå varför man vill åka över halva jordklotet för att strida (om han nu var där för det). Nu är iofs inte Mehdi Ghezali ensam om att vilja det, Afghanistan har åtskilligt många fler svenskar som åkt dit för att kriga. Men inte sjutton förstår jag dem bättre heller.

Mehdi Ghezali är uppenbarligen lite tokig, som trots att han tidigare är gripen för misstanke om samröre med talibanerna och al-Qaida, åker till Pakistan ocha eventuellt träffar den typen av människor. Han borde inte åkt till Pakistan alls. De svenska soldaterna som kanske inte är riktigt lika tokiga borde inte heller ha åkt till ett annat land för att slåss i ett hopplöst krig för att försvara en odemokratisk härskare i Kabul som sysslar med valfusk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

16 Svar på “Det är dumt att ge sig iväg till andra länder för att kriga”

 1. Det enda som är kul med det här är att han kunde åka utanför Sverige, att Sverige inte gick med på någon livstid bevakning.

  Det sorgeliga är väl mest för hans pappa som kämpat och sagt att sonen är oskyldig.

  Medi var urdålig i skolan och lyckades inte med sin kriminella bana heller, vad återstår för att få respekt? Jo att bli militant fanatiker. Jag tror att det finns de som är fanatiskt religiösa, men de sitter aldrig högst upp. I Mehdis fall så verkar det mer handla om en identitet som skall skapas och han nöjer sig inte med att bli en fromm troende.

 2. Man ska nog inte helt utesluta möjligheten att Mehdi Ghezali fått i uppdrag att infiltrera al-Quaida…

 3. Jag skulle väl förvisso efter några år på amerikansk tortyrinrättning kunna tänka mig att ägna resten av livet åt att försöka ha ihjäl amerikanska ockupationsstyrkor i andra länder.
  Det är ju det fina med förtryck, det fungerar inte.

 4. profanum_vulgus: Nu verkar i och för sig folk i dessa kretsar oftare ha som favoritsysselsättning att spränga civila än några ockupationsstyrkor..

 5. Tror han syftar på Talibaner allternatift AQ, men du får tolka fritt kanske menade han kretsar av halländska mjölkbönder.

 6. Sedan när slutade talibanerna attackera utländska soldater? Vore roligt om britterna fick reda på det efter ett år med de största förlusterna hittills.

  Fast kanske är de brittiska soldaterna egentligen halländska mjölkbönder.

 7. Vilken massa sk*tsnack. Kolla förhållandet mellan dödade civila och dödade soldater i Afganistan eller Irak. Det kan ju hända att en eller annan soldat stryker med vid självmordsbombarnas dåd men den absoluta majoriteten av de dödade och skadade utgörs av vanliga civila utan någon som helst koppling till de främmande trupperna.

 8. Ja, visst är det skitsnack, Rase? Att t.ex påstå att det skulle finnas talibaner i Irak är naturligtvis rena dumheterna. De är lika vanligt förekommande som halländska mjölkbönder.

  Och det stryker med soldater i Afghanistan i princip varje dag. Det dödligaste året sedan invasionen. Självmordsbomber i Afghanistan är betydligt mindre vanligt än vägbomber.

 9. Jag är lite inne på profanum_vulgus tanke: att om killen inte var paj i skallen innan Guantanamo så kanske han blev det under och efter tillfångatagandet.

 10. Till Hampus läs sidan iraq body count så förstår du att det inte är amerikanarna eller dess allierade som är det primära målen utan det handlar om etnisk rensning och kriminella dåd.

 11. Varför ska jag läsa den tämligen taffliga sidan Iraq Bodycount? Den baseras ju bara på de händelser som blir omskrivna i tidningarna. Den visar också därför långt lägre dödssiffror än de som tagits fram av Lancet, ORB, WHO och den irakiska regeringen.

  Och det finns fortfarande inga talibaner i Irak så jag förstår inte varför du drar upp det landet.

Kommentarer är stängda.