Borgarklassens öppna rasism

Normalt brukar man ju prata om borgarklassens mindre trevliga sidor med en slags ironisk omskrivning. ”Borgarklassens diskreta charm” brukar det heta. Men i skånska Vellinge där döljer man inte sina uppfattningar. Där är man rasistisk, osolidarisk och främlingsfientlig rakt av och öppet.

De säger att de inte vill ta ansvar för Malmös problem. Men det är ju inte Malmös problem att folk i världen får fly. Utan i själva verket är det Vellinges problem. För Vellingeborna röstar i storts ett mngrant på partier som stöder krigen i Irak och Afghanistan, som stöder ”kriget mot terrorn”. Partier som för en politik som missgynnar fattiga i hela världen. Så Vellingeborna är personligen (om än indirekt) faktiskt ansvariga för flyktingsituationen i världen och det vore naturligtvis inte fel om de också tog ansvar för sina politiska val genom att ta hand om de människor som tvingats fly till Sverige från de krig som Vellingeborna stöder.

Det vi ser i Vellinge är minnsann ingen ”diskret charm” utan öppen rasism och öppet människoförakt från människor som orsakat problemen och som tycks anse att de står över all form av anständighet och ansvarstagande. Vellingeborna bör tvingas att ta emot flyktingbarn, tvingas att ta ansvar för det samhälle de och de partier de röstar på skapat.

Intressant?
Bloggat: Jah Hollis, Kent Persson, Alliansfritt, Daniel Scythe, Ola Möller, Martin Moberg, John Johansson, Peter Andersson, Jinge, Esbati, Kildén & Åsman, RödaGöinge
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

38 Svar på “Borgarklassens öppna rasism”

 1. Lågt.
  Detta var lågt. Att i rubriken säga ”Borgarklassens öppna rasism” är att anklaga ungefär hälften av Sveriges befolkning som rasister. Jag är borgare och röstar höger. Men jag är inte rasist och jag tycker att det är mycket billigt av dig att skriva på det sättet. Det känns som att du vill uppvigla dina vänstervänner mot oss andra. Eller har jag fel? Varför skrev du som du gjorde?

 2. svenskmillionaire: Borgarklassen är en mycket liten del av den svenska befolkningen. Kan faktiskt inte ens räknas i procent.

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/09/30/klassdefinitioner-borgarklassen/
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/09/29/om-klasser-smaborgerligheten/

  Om du inte är rasist (vilket du ju inte verkar vara) varför då rösta på partier som uppmuntrarar rasism, de borgerliga? En röst på vilket borgeligt parti som helst är en röst på moderaterna och som vi sett flera gånger på senare tid är dte partiet fullt med rasister.

  Därmed inte sagt att alla medlemmar i borgerliga partier är rasister eller att alla borgerliga väljare är det eller ens att majoriteten av borgarklassen och småborgarna är det.

  För övrigt är det är självklart jag vill uppvigla.

 3. Tidigare har jag använt ordet borgare på mig och alla de som röstar på de borgerliga partierna. Den klassindelning som en läsare gjorde tycker jag var intressant. Jag saxar:
  ”Borgarna: De som kan leva på sitt ägande.
  Småborgarna: De som tjänar på sitt ägande men som måste arbeta för att klara sig.
  Arbetarna: De som måste sälja sin arbetskraft.
  (Tjänstemännen: Arbetare som säljer sina kunskaper)”
  Enligt denna indelning anses jag nog vara en småborgare och tjänsteman, men mitt långsiktiga mål (säg 20 år) är att bli ”borgare”.

  Men till saken om uppvigling. Vad menar du med uppvigling? För mig är uppvigling något mycket negativt, något som sätter barriärer och murar mellan människor som gör att dialogen och kontakten minskar och till slut kanske försvinner helt.

 4. larvigt Svensson

  om man går till det parti i Sverige som är uttalat rasistiskt nämligen SD så lär du se att där finns knappt någon Borgare enligt definition, det är helt ointressant vad en rasist tjänar eller om han är adlig etc, det viktiga är att bekämpa rasismen. Där spelar du bara rasisterna spel när du blandar bort korten med dej själv och hamnar i en diskussion om vilken klass som är mest rasistisk, låt oss istället vara tydliga, och markera, diskutera, och påvisa hur korkat det är att vara rasist och främlingsfientlig

 5. Vilken avancerad smörja, har i många val röstat på borgerliga partier och tycker att det är patetik med reaktionerna mot att ta emot barnen i Vellinge.

  Detta handlar inte om vänster-höger.
  Det enda du gör är att kidnappa en fråga och försöka ställa om den till klasspolitik.

  Resonerande som ditt är det som gör att vänstern sjunker som den gråsten den är.

 6. Calle: Jo det handlar om vänster och höger. Det har i undersökning efter undersökning visat sig att rasismen är större hos högern. Det gäller all form av rasism, så som antisemitism, islamofobi osv. Jag rekommenderar lite läsning av intoleransrapporten som finns på hemsidan hos Forum för levande Historia.

 7. Bilbränder, sten mot brandmän och polis – i Malmö. Det är Sveriges fel att dessa stackars ungar lever i utanförskap. Varför vill fler komma hit och fler tas emot av Malmö? Är det bevis för bra integrering? Skapa ordning och trygghet först för alla medborgare, inte bara för ”flyktingar” och ”flyktingbarn”. Då vill alla ta emot flyktingar gärna. Flyktingspolitiken skulle avgöras för hela EU, alla länder skulle ta emot samma kvot i proportion till sina invånare.

 8. Anders,
  dock hävdar ju du att detta är en klassfråga, du menar att det är ett problem för ”borgarklassen”.

  Du vet liksom alla andra att detta är en bred samhällsfråga och inget som har med partifärg att göra.

 9. calle: Det har med politisk färg att göra. Vänsterfolk är inte rasister i nån större utsträckning. Borgerliga väljare är det i betydligt större utsträckning.

  Jag hävdar inte någon stans att borgarklassens individer generellt skulle vara mer rasistiska. Men borgarklassen har makten och makten är mer rasistisk än folket (strukturell rasism). När det gäller individuell rasism av mer traditionell typ så är den förmodligen vanligare i arbetarklassen och småborgerligheten än i borgarklassen. Bland arbetare etc med borgerliga uppfattningar då och som röstar på högerpartier.

  Sen bevisar ju vellingeborna att det är både en klassfråga och en höger-vänsterfråga. De är i allmänhet moderater eller anhängare av nåt annat borgerligt parti, borgarklass, småborgare eller medelklass.

 10. Borgarklassen har ju alltid varit rasistisk. Men sedan att det finns folk som tror att man kommer upp i den sociala hierarkin bara för att man röstar blått är intressant.

  Man blir ju inte direkt vad som står på valsedeln bara för att man tror det.

  Sedan är det ju så att bland folkvalda så är det inte alltför ovanligt med hopp mellan moderaterna och SD. Det sker hela tiden. Både fram och tillbaka.

 11. Jag ser att mitt tidigare inlägg blev borttaget. Att Velingeborna har en genuin oro för utveckligen i Malmö och att samma sak skulle kunna hända i Velinge är inte att tänka på. Det är lättare att anklaga invånarna i Velinge för att vara rasister.

 12. Inta bara SD som är ett uttalat rasistiskt parti. Stämmer även bra på folkpartiet som vill tvångsundersöka könen på färgade kvinnor och förespråkar bombningar och massakrer på de med fel ursprung.

 13. Bra skrivet, Svensson. Skilladen mellan Moderaterna och Sverigemokraterna är att Moderaterna inte bara är rasister utan är fientligt inställda mot många andra grupper i samhället. Det har de ju verkligen visat sedan de kom till makten. Högern förnekar sig aldrig.

 14. Jag röstar vänster, men jag kan inte direkt påstå att sossarna gjorde något toppjobb direkt gällande frågan om flyktingar/invandrare.

  Dom ville mest dumpa dessa personer i förorten och låta kommunerna bära bördan/ansvaret. Vilket Alliansen ochså gärna gör.

  Däremot såg/sersnyggt ut för det internationella samfundet att vi tog emot flyktingar. Där tar riksdagen och regeringen gärna emot cred.

 15. Vad har sossarna med vänster att göra? Dssutom har ingen påstått nåt om sossarna överhuvudtaget.

 16. Det finns många borgare som röstar SD, och ger dem diverse anonyma bidrag. Ibland i miljonklassen. Knappast arbetare som knåpar ihop de pengarna.

 17. Anders

  hur läser du intoleransrapporten? du får gärna peka ut där det står att folk med borgeliga värderingar är mer rasister än andra, jag har nu löst större delen av rapporten, faktum är att höger på din skala som befinner dej ute på vänsterhörnan tydligen innefattar, Nazister osv, ingen tror väl något annat än att nazister är rasister, men den odemokratiska högern har inget att göra med Moderaterna folkpartiet osv, kopplingar till SD finns alldeles säkert från nazisterna mej jag räknar inte SD till höger, utan som en odemikratisk rörelse. men som jag skrev tidigare så är du allt för färgad av din egen politiska syn, och då blir alla till höger om dej själv att räkna in i gruppen ”höger” och rasister. Även om jag själv är höger så umgås jag med en hel del vänstermänniskor och bland dessa finns de få rasister som jag känner och inte bland högermänniskorna (höger enligt min definition dvs demokrater ej SD). Du är fel ute när du kategoriserar som du gör. det är faktiskt extremt kontraproduktivt, om alla ickerasister istället kunde samarbeta skulle vi säker kunna mota Olle i grind

 18. Opinion: Tabellerna talar sit tydliga språk. Andelen rasister är högre bland de borgeliga partiernas väljare. Om du inte klarar av att läs aut det så har du läst dåligt. Men som du säger är det venska foket väldigt icke-rasistiska. Men de som finns, de återfinns på den högra delen av det politiska spektrat.

  Jag har visat på detta i tidgare inlägg (inklusive de jämförande siffrorna) och går inte in på det mer här. Siffroan är glasklara:

  http://www.zaramis.nu/blog/2008/07/29/jo-hogern-ar-mer-framlingsfienltig/
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/13/var-finns-antisemitismen-vem-ar-rasist/
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/14/det-ar-hos-hogern-rasismen-finns/
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/03/31/islamofobin-ar-det-stora-rasistproblemet/

  Och tvärtemot vad du tror så är det minst effektiva sättet att bekämpa rasism klassamarbet. Det effektivaste är ekonomisk utjämning, jämlikhet, jämställdhet, inkomstutjämning osv. Dvs vänsterpolitik.

 19. Borgarna i Vellinge är rasister i allmänhet. Jag har bott i Vellinge kommun under delar av mitt liv så jag borde veta vad jag talar om. Anledningen till att Sverigedemokraterna är såpass svaga i Vellinge är att Moderaterna (som sjukt många röstar på) för en rasistisk politik, Vellinge är en nästintill etniskt ren enklav, ett rikemansghetto.

 20. Det är dags för vänstern att ta initiativ i invandrings- och integrationsfrågan. Vad som behövs är helt klart mer planekonomi, varken kommunerna eller invandrarna själva ska ha någonting att säga till om vart i landet de ska hamna. Staten placerar invandrare enligt rationella principer (dock med hänsyn viss hänsyn, om en invandrare har släkt i Södertälje så kan man placera denne i Nyköping eller för den delen Linköping men inte Kiruna eller Skåne) och ser till att tillgodose bostad, arbete och undervisning. Därefter står det förstås fritt att flytta, alla människor har rätt till rörelsefrihet. Med lite planekonomi kan de flesta samhällsproblem lösas.

  Angående borgarklassen så är de inga ideologiska rasister, de tycker bara inte om människor utan pengar – oavsett vart de kommer. De rika som bor i sina överklassghetton vill varken ha dit vanliga svenskar eller blattar, de vill inte bygga några hyresrätter eller bostäder där vanligt folk kan bo. De vill ha sin fridfyllda rikemansidyll i fred. Det är fullkomligt orimligt, kommunerna ska inte få bestämma om utbyggnad av ex. allmännyttan heller. Släng upp hyresrättskomplex i Lidingö, Vellinge, Askim och Djursholm.

  En jävla överklassdiktatur är vad vi har i det här landet, de sätter käppar i hjulet för rationella framsteg hela tiden. Vänstern måste driva en linje som gör slut på daltet, de har garanterat folkligt stöd för detta.

 21. Jamen Anders

  du använder ju uppgifterna som du vill, det är ingen entydig bild ur denna undersökning som omfattar barn som går i femman i åttan och andra året på gymnasiet, jag anser inte att vänstern som grupp är mer intolerant för att barn till de grupper som du anser hör dit dvs arbetare är två till tre gånger mer intoleranta än tex akademiker

  sen skall man veta att den del av undersökningen som du hänvisar till så intensivt där partisympatier (föräldrars?) kommer fram har cirka 50% inte valt politiskt parti

 22. Opinion: Ingenting av det du skriver förändrar ju fakta. Högersympatisörer är mer rasistiska, mer islamofoba, mer antisemitiska osv. Det är vad undersökningen bl.a. säger.

 23. Anders
  betänk Mark Twains berömda ord
  ”det finns tre sorters lögn – lögn – förbannad lögn – och statistik”

  av de som svarat på vilken politisk grupp de sympatiserar med så har du rätt. men om 50% valt att inte svara, så faller den, att rasismen är stor bland de grupper som sympatiserar med odemokratiska grupperingar är inte förvånande, problemet med dej är väl att du räknar dessa partier till de borgerliga

 24. Opinion: SD och nazister är ju borgerliga. De motsätter sig de flesta rättigheter som arbetare har, de vill bevara kapitalismen osv. Men även moderater och andra som du menar är borgerliga är ju mer rasistiska än vänsterfolk. Nu får du sluta tjafsa. Du har (hade?) fel i sak och det är bara att acceptera det.

  Sen bode du vet att borgerliga var motsåndare till allmän och lika rösträtt, motståndare till kvinnlig rösträtt osv. Det finns heller ingen motsättning mellan borgerlig och diktatur. Militärdiktaturerna i exempelvis Portugal, Grekland, Spanien, Chile, Argentina och Uruguay var borgerliga. Osv.

  Och Twain hade fel. Det handlar delvis om att folk inte klarar av att läsa och tolka statistik. Statistik i sig själv är neutral. Det handlar alltså också om hur man lägger fram och presenterar det hela.

 25. Ok då har du verkligen tydliggjort hur din värld ser ut
  jag citerar gärna dej om du tycker det är ok

  vill bra kommentera att kvinnlig rösträtt infördes av borgerliga partier 1921 det vanns redan majoritet för kvinnlig rösträtt 1917 även då styrde de borgerliga

 26. Opinion: Varför infördes allmän och lika röstträtt 1917? Har du hört talas om svenska revolutionen? Hungerupploppen? Hjalmar Branting? Det är klart att borgerliga styrde då. Arbetare hade ju inte full rösträtt.

 27. Förstår Vellingeborna fullt ut, vem vill ha det som situationen ser ut i storstädernas förorter? Och nej, det är inte enbart Sveriges problem att människor flyr, resultatet av den flyktingpolitik som har förts syns ju nu med dess problematik. Tvinga istället andra länder inom EU att ta emot dessa människor. När resurser inte finns till att ge en meningsfull sysselsättning för dessa människor är resultatet inte bra för någon part i samhället.

 28. Kan bara konstatera att Jannike inte tycks bo i en förort själv. Inget att fly från, det är ganska trivsamt härute och priserna är klart billigare än resten i stan.

  Vellinge har tagit emot tre flyktingbarn på tretton år. Det är knappast att närma sig en katastrof om några till bor där tillfälligt.

Kommentarer är stängda.