Spelkungen – Rade Kotur

I början av 1970-talet, som 20-åring, kom Rade Kotur till Sverige. Han fick snart jobb på Volvo I Göteborg och gifte sig med en jugoslavisk kvinna han träffat i staden. Han är född i staden Draksenic i norra Bosnien.

Några år senare skiljde han sig och slutade på Volvo. Han slog sig på brottest bana istället och greps bland annat för att ha plundrat spelautomater med borr och ståltråd, en känd metod som hade utvecklats av jugoslaviska gangsters.

I början av 1980-talet köpte han en pizzeria i Bergsjön i nordöstra Göteborg och slutade med stölder ur spelautomater. Han lät installera spelmaskiner i restaurangen och betalade ut vinster i pengar, helt mot lagens föreskrifter vid tillfället. Vilket förstås ledde till en del åtal och fällande domar. Åren 1990, 1993 och 2002 dömdes Rade Kotur också för anordnande av automatspel och brott mot lotterilagen.

Snart började han också placera ut spelautomater på andra restauranger och hans pizzeriabolag utvecklades till ett regelrätt spelautomatföretag som så småningom fick namnet RK Company. Eftersom han också var aktiv i en karateklubb anställd han kamrater därifrån som indrivare och kontrollanter av att ingen stal från honom. Dessa uppsökte regelbundet de ställen där det fanns spelautomater som RK Company ställt ut.

Snart var Göteborg för litet och Rade Kotur lät verksamheten expandera till andra städer, som Malmö, Norrköping och Stockholm. Vid mitten av 1990-talet hade han en rejäl snurr på verksamheten och han började istället för gammaldags spelautomater köpa in datorer för internetspel. En annan fördel med dess var att han kunde övervaka speldatorerna från nätet utan att besöka de olika utplaceringsplatserna. Man startade förstås också en hemsida för spelverksamheten. RK Company växte snabbt och hade i början av 2000-talet ett 50-tal anställda på kontoret i Göteborg och verksamhet i flera länder. Den största konkurrenten i Sverige var Adonbolagen.

Officiellt omsatte RK Company 31 miljoner kronor år 2003, men Folkhälsoinstitutets rapport från samma år menade att det fanns 5 000 illegala spelautomater i Sverige med en total omsättning på cirka 4 miljarder. RK Company hävdade att man ägde 3 000 spelautomater bara i Sverige. Följaktligen undanhölls förmodligen stora belopp från beskattning. För skattebrott, bokföringsbrott och annan ekonomisk brottslighet har åtal senare väckts mot Rade Kotur och en lång rad andra människor.

I slutet av 2001, ett händelserikt år i Göteborg så utsattes spelkungens villa i Långedrag för beskjutning. Ingen greps nånsin för brottet och det är fortfarande oklart vilka som sköt. Men Rade Kotur misstänkte att Ratko Djokic, en annan jugoslav med intressen i spelbranschen, låg bakom. Året efter fick Rade Kotur andra problem, Inkomsterna från spelautomaterna i Stockholm började minska. Spelkungen trodde att någon lurade honom och skffade sig fler livvakter. De första hade han skaffat redan efter attentatet 2001.

De nya personerna spanade på vad som var fel i Stockholm och upptäckte att lokala förmågor installerat egen programvara på speldatorerna och i september 2002 åkte Kotur själv plus 8 personer till upp till Stockholm där man bar ut alla spelmaskiner som inte bolaget hade kontroll över från restaurangerna.

På väg från Stockholm stoppades och greps dock hela gänget av polisen efter tips från den konkurrerande gruppen. I bilarna hittades en kniv och ett skjutvapen. Det senare kunde inte knytas till någon person, men tre av de personer som var med och agerade livvakter och medhjälpare till Rade Kotur var Slavko Labovic (anhängare till den för folkmord ansvarige Karadzic) hans bror Zarko Labovic och Vasilije Bojicic. Alla  tre verksamma i säkerhetsbranschen enligt en intervju med Zarko Labovic i boken Svensk Maffia. Slavko Labovic var också chef för RK Company i Danmark och alla tre har varit med i danska filmer som skådespelare, exempelvis i Pusher, Pusher 3 och I Kina käkar dom hundar. 2003 dömdes spelkungen för egenmäktigt förfarande och knivbrott.

10 dagar tidigare än spelkungens besök i Stockholm hade hans tidigare distriktschef i Stockholm, Alexandar Petrovski, utsatts för ett mordförsök i Fisksätra. Denne person var den som Rade Kotur ansåg låg bakom kuppen mot honom, dvs övertagandet av spelautomaterna, i Stockholm. Rade Kotur har senare åtalats för anstiftan till mordförsök för dådet i Fisksätra. Det var dock stora problem att få vittnen att komma till rättegången.

Mordförsöket har kopplats ihop med ett annat mord som begicks i Stockholm, nämligen mordet på Milan Sevos svärfar, Ratko Djokic, i Skärholmen den 5 maj 2003. Ett mord som ska ha utförts på order från Rade Kotur och han har åtalats för anstiftan till mord. Som grund för dessa misstankar finns ett uttalande av Milan Sevo om att Ratko Djokic låg i förhandlingar med en ex-jugoslavisk ägare av spelautomater och uppgifter om att Nenad Misovic (också känd som Bojat Nidija), den sistnämnde dömd i Sverige för medverkan i mordet på Ratko Djokic.

2003 flyttade Rade Kotur officiellt till England, men så sent som i november 2003 förhördes han av polisen i Göteborg om ett mord på en ekobrottsling i Malmö för vilket två jugoslaver gripits. I samband med förhöret i Göteborg greps hans två livvakter utanför polishuset för vapenbrott. 2005 lades företaget RKC Sweden ner och verksamheten fick sitt huvudkontor i London. Den huvudsakliga verksamheter är pokerspel på Internet. En nog så lukrativ verksamhet som inte kräver några utplacerade spelautomater.

Nenad Misovic var soldat i den serbiska armén under kriget i Slovenien och Kroatien (han tjänstgjorde bl.a. i Vukovar): Etter att han lämnat armén blev han alltmer kriminell och kom så småningom att lämna Serbien där han var efterlyst. 2002, efter en tid i Frankrike, hamnade han i Berlin. Efter en tids arbete som indrivare där träffade han en man vid namn Rodjo. Rodjo kommer från Dubica i norra Bosnien och hade fått lämna orten efter att ha skjutit en konkurrerande gangster, nämligen fadern till serimeördaren och torpeden Goran Kotaran. Goran Kotaran kom också till Sverige som en av jakten på sin fars mördare och blev här medlem i Original Gangsters. På sommaren 2002 kom Nenad Misovic för första gången i kontakt med Rade Kotur. Misovic och Rodjo blev livvakter till spelkungen.

Nenad Misovic är, enligt boken Svensk maffia, numera ovän med Rodjo och menar att denne börjat samarbeta med Ratko Djokics anhöriga och dessutom erhållit belöning av Ratko Djokics familj för att ha lämnat uppgifter om mordet. Något som ska ha bekräftats av Djokics släktingar. Rodjo greps 2005 i Nyköping och utlämnades till Bosnien där han dömts för mord. Han utpekas också som delaktig i mordet på Ratko Djokic av Nenad Misovic och av ett par ukrainska män som dömts för medhjälp till mordet. Uppgifter finns också om att spelkungen själv  ska ha kontakter med andra fiender till Ratko Djokic som finns i det forna Jugoslavien. Dvs med konkurrerande gangsters inom cigarett- och drogsmugglingsbranschen vilka av Djokic själv utpekats som de som hotat honom och som han enligt uppgifter var rädd för.

I år dömdes Rade Kotur till 14 års fängelse i tingsrätten, ett straff som sänktes till 12 år i hovrätten för det han åtalats för:

Domen är en seger för åklagarna.
Trots skrämda vittnen, en medåtalad som drog tillbaka allt han berättat och ett offer som inte vågade medverka i rättegången lyckades de övertyga tingsrätten om Rade Koturs skuld.

Han fälls för:
” Medhjälp till försök till mord mot en tidigare medarbetare i Fisksätra den 16 september 2002
” Anstiftan av mordet på Ratko Djokic i Skärholmen den 5 maj 2003.
” Grovt skattebrott.
” Grovt bokföringsbrott.
” Försvårande av skattekontroll.
” Grovt dobbleri.

Han dömdes trots att vittnena skrämts och känt sig hotade. Trots att vittnen ändrat sina uppgifter när de kommit till rätten osv. Domen mot Rade Kotur tillsammans med polisens utredningsarbete och press mot de jugoslaviska gangsternätverken i Sverige lett till ytterligare försvagning av dessa, även om de är aktiva på många sätt fortfarande. Men det som förmodligen försvagat dem mest är de inbördes striderna som gjort det möjligt för andra gäng att ta över delar av deras verksamhetsområden. Sänkningen av straffet i hovrätten beror på att han där friades för anstiftan till mordet på Ratko Djokic.

Läs också:

  1. Spelkungen åtalas
  2. Underligheter i rättegången mot Rade Kotur
  3. Rade Kotur har skrämt skiten ur vittnen
  4. Problematisk rättegång
  1. Göteborgspolisen och den organiserade brottsligheten
  2. Skottlossning i västra Göteborg – gängen i väster

Läs mer: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, KVP, Svensk maffia,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements