Gert Gelotte ger Vilks en känga

Jag ser att Gert Gelotte i Göteborgs-Posten ger Lars Vilks en känga med samma inriktning som min egen kritik av den skånske konstnären:

Konstnären Lars Vilks är ingen hjälte på yttrandefrihetens barrikad. Demokratins hjältar reser sig för att utmana makten. Alltså är Dawit Isaak en hjälte.

Lars Vilks har tecknat profeten Muhammed som rondellhund och visat att han törs förolämpa den muslimska minoriteten i Sverige. Han sparkar nedåt.

Dawit Isaak höll upp sin penna mot maktens kulsprutor. Han utmanade uppåt och får nu ta emot maktens sparkar.

I debatten om Vilks rondellhund råder en betydande förvirring.

Lars Vilks har yttrandefriheten på sin sida. Han har rätt att vara tarvlig. Han får kränka vilka religiösa känslor han vill. Yttrandefrihetens gränser markeras av förbuden mot förtal och hets mot folkgrupp. Vilks är inte i närheten av dessa gränser.

Men yttrandefriheten innebär också att jag och andra får säga att Lars Vilks beter sig som en skitstövel. Vi får spekulera i vilka syften han kan tänkas ha. Detta är inte att inskränka Vilks yttrandefrihet.

Det är samma invändningar som Lars Ohly och Peter Eriksson rest och som krittseras från det (ofta okunniga) flåsborgerliga fjanttliberala hållet som exempelvis Lisa Magnusson i en debattartikel i Aftonbladet och Per Gudmundson i SVD.

Gert Gelotte är faktiskt den som gör GP:s ledarsida läsvärd (trots att han också många gånger har jättefel) och tidningen är idag kanske den bästa borgerliga tidningen i Sverige. Socialliberal i motsats till nyliberal. Bara synd att Gelotte har så okunniga kollegor som Malin Lernfelt och Maria Haldesten. De hör till de mest fördomsfulla och inskränkta skribenter jag har sett i en stor tidning. Klart undermåliga ur kvalitetssynpunkt. Nästan på samma nivå som SVD:s ledarsida.

Intressant?
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Gert Gelotte ger Vilks en känga”

 1. Håller med fullständigt! På alla punkter (utom möjligen det där med att GP är Sveriges bästa borgerliga dagstidning – nyhetsjournalistiken lämnar ibland en del övrigt att önska).

  1. JImmy: Du kan ha rätt i att nyhetssidorna inte alltid är så bra. Där är nog faktiskt SVD ofta bättre.

 2. I fallet kring föreläsningen i uppsala är dock Vilks bara budbäraren, att kalla honom för (…valfritt själlsord…) kan liknas vid att tycka någon som tar Dawit Isaaks parti är samma sak som att spotta på Eritrianer.

  Jag tycker att ni för ett skevt resonemang i övrigt då ni blandar ihop en rondellhund med antimuslimska/rasistiska bilder.

 3. Det intressanta i sammanhanget är att det är förbjudet för en muslim att avbilda profeten, det är dock inte förbjudet för en muslim att se en sådan avbildning. I Iran kan man köpa planscher på profeten på marknader. Varför tas inte detta upp mer i debatten, här och i den muslimska världen. Det känns som att allt beror på ett missförstånd, ivrigt påhejjat av media och ett fåtal illvilliga imamer.

  Jag delar f.ö. inte dina åsikter om Gelotte & GP. Jag tycker att GP är en av de fulaste borgerliga tidningarna, de smyger in sina åsikter i rubriker, bildtexter, krönikor och kommentarer på ett högst oetiskt sätt. Nästan i stil med Aftonbladet (de skjuter ju dock hej vilt på sitt eget lilla ambivalenta sätt åt höger och vänster). Riktigt, riktigt lågt.

  1. Robban: Jag förväntar mig att tidningar ska vara tydliga med sina åsikter. Det är Gp och det är bra. Det blir lättolkat då.

 4. Robban, du har missat skillnaden mellan Sunni och Shia. Det finns inget förbud att avbilda profeten inom Shia. Iran är ett shiitiskt land, alltså inga problem med avbildningar.

  Sedan är det givetvis en skillnad på en avbildning och på att sätta huvudet på en hund.

Kommentarer är stängda.