Brottslighet i HQ Bank?

Ekobrottsmyndigheten utreder för närvarande om det kan ha begåtts brott i samband med HQ banks spekulationsaffärer och krasch:

Bankens tidigare tradingchef, Fredrik Crafoord, var redan 2008 var föremål för utredning som handlade om eventuellt fusk med aktiekurser, visar SvD Näringslivs granskning. Då var det Stockholmsbörsen som ansåg att han bröt mot reglerna.

–Vi har inte lämnat HQ-ärendet vidare till någon rättslig instans i det här läget. Antingen handlar om en medveten manipulering eller inkompetens, säger Martin Andersson generaldirektör på FI.

Andra välunderättade källor säger till SvD Näringsliv att misstankerna mot Fredrik Crafoord växer. Det vill säga att han medvetet ska ha mörkat de usla positionerna i bankens tradingportfölj.

–Vi har inlett en granskning av ärendet, säger Magnus Hedberg, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten (EBM).

[…]

Men att det kan ha pågått manipulation av olika slag inom HQ var ingen nyhet för bankens styrelse. Redan i november 2008 utredde Stockholmsbörsens disciplinnämnd HQ Banks tradingchef Fredrik Crafoord för bland annat manipulation i H&M-aktien.

Han hade lagt en gigantisk order på H&M-aktier i samband med en kvartalsrapportering innan handeln öppnade. Börsen konstaterar att den stora orderläggningen, som drogs tillbaka vid börsens öppning, påverkade prissättningen och stred mot börsens bestämmelser.

Men det var inte första gången. Redan 2004 kritiserade börsen dåvarande Hagströmer & Qviberg AB (HQ) för ett liknande förfarande. Den gången gällde det Ericsson-aktien. På samma sätt hade HQ, där Fredrik Crafoord var ansvarig för tradingverksamheten, manipulerat kursen genom att några sekunder före börsens öppning dra tillbaka order.

För mig framstår dessa uppgifter som att det länge funnits en osund kultur inom HQ som företag. En kultur där man uppmuntrat och tillåtit saker som legat på gränsen till det olagliga och ibland kanske också gått över gränsen. På det sättet påminner rikemansbanken HQ Bank om en annan bank för rika, Carnegie, som präglats av dålig företagskultur i decennier. Huvudansvariga för denna situation är naturligtvis huvudägarna i HQ, spekulanterna Sven Hagströmer och Mats Qviberg. Men det finns naturligtvis fler ansvariga olika nivåer.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, E24_1, 2, VA1, 2, 3, 4, 5, 6, AV1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements