Av bombhotet blev en tummetott

Det så kallade bombhotet mot Göteborg, terrorhotet mot Göteborg har nu kokat ner till en liten tummetott. Det finns ingen bomb, inget sprängämne, inget motiv, inget som var hotat och ingen gripen, anhållen eller häktad. Det enda som finns kvar är fyra trakasserade palestinier som fortfarande är misstänkta. Men de misstankarna kommer att försvinna de också och så har hela historien kokat ner tll ingenting. I alla fall när det gälller terrorism.

Däremot så har svensk polis återigen gjort bort sig. Man har överdrivit ett tips, kanske låtits sig luras. Man kan rent av blivit blåsta av en trovärdig tipsare (utländsk säkerhetstjänst, överskottsinformation vid telefonavlyssning, hur det gått till spelar kanske ingen större roll). Ärendet har hela tiden skötts av vanlig polis och inte av Säpo, det var vanlig polis som fick tipset. Men nu när det kokar ner till ingenting ser man till att man kan hålla utredningen hemlig genom att överlämna den till Säpo.

Det hela är en stor skandal. Fyra, som det ser ut, helt oskyldiga människor och deras familjer har traumatiserats och trakasserats för ingenting. Av de mycket srämmande kamoufelrade män som brukar utgöra nationella insatsstyrkan eller piketen (jag vet inte vilka som gjorde tillslagen ännu).

Det finns inte längre nån fara för terrorism mot Göteborg säger nu polisen. Men sanningen är nog att det aldrig funnits någon sådan fara. Man har förmodligen från polisen och medias sida skrämt upp folk totalt i onödan. En stor skandal som sagt var.

Intressant?
Bloggat: Kjellberg, Rouhivuori, Fagerlund, Röda Malmö, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

10 Replies to “Av bombhotet blev en tummetott”

 1. Vi har den mest omfattande övervakningslagstiftningen någonsin i mänsklighetens historia i antågande (datalagringsdirektivet bl.a)… det måste ju skapas tillräcklig acceptans för att detta skall kunna passera riksdagen utan allt för stort motstånd.
  Med några välregiserade ”terrororfall” i bagaget kan man utan vidare vifta bort eventuella protester som oupplysta tokerier.

  1. Tejpad. Jag tror inte på sådna konspirationsteroier. Förkalringarna är i allmänhet mycket enklare. Typ, tipset kom från italiensk polis för i ett fängesle i Italien sitter en palestinier med permanent uppehållstillstånd i Sverige, normalt bosatt i Göteborg och med kopplingar till Hamas. Han blev förbannad under träningen i gymmet och undslapp sig nåt om ett hot och terrordåd i hemstaden. Hans polare i Sverige greps då av svensk polis, Ungefär så. Sen kanske man utnyttjar detta i politiska syften, men orsak och hur det används behöver inte ha nåt samband. (jmfr Assangefallet).

 2. Inför nästa gång kan man använda följande lathund:
  1. Uppges inget motiv till varför man ska bomba något är det inte fråga om terrorister, eftersom terrorism bör handla om riktat våld för en viss sak, inte bara våld i största allmänhet. Och därför är det viktigt för en terrorist att förmedla något sorts budskap. Inget budskap, ingen terrorist.

  2. Har hotet bara nått polisen så är det inte heller terrorister, eftersom en terrorist bör vara intresserad av att hotet når en bred publik.

  (Hmm, min checklista fick mig att fundera…fick vi reda på varför man flög in i WTC? Nä, det fick vi inte…ojdå, det klarade inte min rimlighetscheck för terroristdåd. Ok, nu tror jag fortfarande att WTC var ett bombdåd, så det kanske talar emot min checklista som en fungerande mall.)

 3. Svårt att veta vad som var orsaken till den här insidenten. Någon har varit för nervös och överreagerat är väl i alla fall helt klart. Att sedan storma lägenheter kan jag bara se som kontraproduktivt. Om nu hotbilden hade varit äkta så kan väl ingen tro att man får reda på något genom den typen av ingripande. Vid gisslansistuationer och liknande när det är fara för andras liv så är det en sak men här. De visste vart de bodde så det enklaste hade väl varit att skugga dem tills de kunde tas in för förhör lugnt och stilla. Hoppas att man tänker sig för innan man skrikervarg nästa gång för när detblir allvar så kommer ingen att tro det.

 4. Ett antal barn har traumatiserats för livet i alla fall, så oavsett om bombhotet var på riktigt eller ej så har någon nått den terroreffekt som de ville ha. Ungarna i familjerna kommer aldrig att bli normala igen. Jag har själv blivit utsatt för överfall mitt i natten i mitt hem och det tog lååååång tid innan mina ögon fick liv igen efter det, och då var det inte ens vapen inblandade.

 5. ”Han berättar att polisförhören handlade mycket om ett mobilsamtal. Det inleddes på kvällen förra måndagen.

  – Det var ett ord jag skulle ha nämnt i samtalet. Jag skulle träffa min brorson klockan åtta men jag var väldigt trött och hade huvudvärk. Jag sa att vi inte kunde träffas för mitt huvud exploderar i bitar. Det ordet tolkade de som att vi skulle spränga.” från: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.482926-polisens-insats-en-chock

  löjligt att misstänka för förberedelse av terrorbrott pga en sådan kommentar?! Alla sveriges muslimer ligger illa till bara de säger en mening som har med explosion lr attack o göra… -.- Sluta förföljelsen på muslimer säger ja bara.!

Kommentarer är stängda.