Högerextremistiska terrorbrott det vanliga i Norden

Det värsta terrorbrotten i Norden har utförts av högerextremister eller av motståndsmän mot nazismen under andra världskriget. De senare lämnar jag därhän i detta inlägg. Det värsta terrordådet i svensk historia var attentatet mot Norrskensflammans redaktion den 3 mars 1940.

Attentatet utfördes av högerextremister. Och inte vilka högerextremister som helst utan en polis (stadsfiskalen i Luleå), 4  militärer varav 4 fänrikar och en värnpliktig plus en journalist på högertidningen Norrbottens-Kuriren. En generalrepetition av attentatet hade gjorts i högertidningens tryckeri. Finansiering kom från personer som Skansenchefen och Folkpartiets ordförande i Stockholm.

Vi ser alltså en koppling mellan legitima högermiljöer i form av borgerliga politiker, en borgerlig tidning, högerextremister, poliser och militärer. Det är så den högerextrema terrorismen ofta ser ut. Och kanske en av de anledningar till att polisen låter bli att  kontrollera högerextrema miljöer. Dådet kom dessutom till i en miljö där media, högerpolitiker och andra piskade upp en hatstämning mot kommunister, där kommunister förföljdes och spärrades in i arbetsläger.

Den gången försökte borgerliga medier förringa dådet genom att hävda att det var vänstern själv som begått terroristdådet, Norrbottens-Kuriren, vars journalist deltog i attentatet, menade att det inte var nåt attentat alls.

Det värsta terrordådet i norsk historia är det som nu skett Utöya och i Oslo i Norge. Mer än 90 döda sammanlagt, vilket också gör det till det värsta terrordådet i Norden (om vi undantar högerextremisters mördande av kommunister under det finska inbördeskriget som väl inte kan räknas som terroristdåd) och ett av de värsta i Europa efter andra världskriget. Precis samma historia av förringade utspelar sig i borgerlig media denna gång som vid terroristdådet mot Norrskensflamman. Terroristen Anders Behring Breivik, kristen, konservativ, islamofob, med högerextremistiska kontakter kallas inte terrorist, han kallas för ensam galning. Det är möjligt att han är en galning, men han är också en högerextremist, en typisk anhängare av partier som Sverigedemokraterna (SD), Dansk Folkeparti (DF) och Fremskrittspartiet (Frp). En skapelse av det hat och den främlingsfientlighet som frodas i dessa partiet. partier som i sin tur frodas i det politisk klimat av ta från de fattiga och ge till de rika som regeringar i Norden fört under en längre tid.

Bakgrunden till det norska terroristdådet blir därmed mycket lik bakgrunden till det värsta terroristdådet i Sverige. Utan att var exakt lika så är bakgrunden ändå lika. Även då fanns högerextrema partier av samma eller liknande sort som SD, Frp och DF, även då frodades ett klimat av hat och misstänksamhet i samhället. Även då så uppmanade de högerextrema partierna till hat och fientlighet.

Intressant?
Bloggat: Röda berget, Beelzebjörn, Krulli, HAX, Kjellberg, Jönsson, Krassman, SKP, Högberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

28 Svar på “Högerextremistiska terrorbrott det vanliga i Norden”

 1. nu får du väl ändå ge dig. det som nu hänt i norge är fruktansvärt, kan inte på något vis försvaras. men att piska upp stämningen så som du nu försöker är ju bara idiotiskt! det finns ju massa idioter ute i vår värld tyvärr, oavsett om det är höger, vänster, eller av någon religös tro. men att med hjälp av i ditt fall en blogg försöka ställa till det, hmm. jag har sagt det förut, vi delar absolut inte samma åsikter på många saker, men jag tycker ofta att du har en poäng. men nu e du ute o far på en direkt dålig linje. mvh.

  1. Du försöker förvilla om motiven, något mycket viktigt i brottssammanhang, som du nu försöker förringa. Varför tycker du att motivet och sättet han valde offer på är oviktigt?

   Varför försöker du dra likhetstecken mellan idioter på höger och vänster, idag? Nejdå, han var ingen vanlig idiot, han agerade enligt en plan och valde sina offer på rent ideologiskt grund. Samma ideologiska grund som lasermannen, mangs, hellekant och många många fler mördare i modern tid gjort. Men låt oss bagatellisera detta faktum, eller?

   Piska upp stämningen? De som verkligen piskar upp stämningen är alla idioter som idag, av alla dagar, sitter och säger ”Men vänstern då…”, som försöker dra likhetstecken mellan de döda kamraterna och den som dödade dem. Det är sådana människor som piskar upp stämningen om nu något kan få en mer bedrövad och ilsken en sån här dag så är det sådana kommentarer!

 2. vem är det som drar upp gamla saker? om du verkligen läser vad jag tidigare skrev ! ja då får du kanske ihop det. men om man verkligen ska ta upp gamla saker, ja då finns det mycket dåligt på alla sidor. men alla ska väl vara lika? eller får man bara tycka saker som är ok i vissa led? oavsett vilken sida det gäller så blir det knappast bättre av att man ska piska upp stämningen ! men som så många ggr förrut så kan man ju som du nyss gjorde, bara läsa det som du ville läsa. så för att även du nu ska kunna förstå, OAVSETT OM DET ÄR HÖGER, VÄNSTER, ELLER AV RELIGÖS ART.

  1. Nu försöker du dra likhetstecken mellan offren och gärningsmän igen. Dra upp gamla saker om norska socialdemokratin? Jadu, ditt försök till att dra likhetstecken mellan fascister och socialdemokratiska ungdomar blir problematiskt,  du gärna lista alla Norska socialdemokratiska mördare som mördat offer han valt med hjälp av socialdemokratins partibok. Sluta upp försöka jämställa offer och gärningsmän!

 3. Du, Svensson, om du hade kollat upp saker och ting angående terrordåden i Norge så hade du sett att gärningsmannen hatar både islam och nazism.
  Samtidigt är jag inte förvånad, ni vänsterextremister försöker alltid dra kopplingar till SD och andra invandringskritiker så fort någonting vidrigt har hänt, snart drar ni väl kopplingar mellan terrordåd och mjukglassar också!

  Mvh// Karpstryparn

 4. Nu har jag ju aldrig hävdat att Breivik är nazist som du tycks tro. Men du kanske menar att SD och Fremskrittspartiet (det parti Breivik var med i) är nazister? Att jag därför indirekt påstår att Breivik är nazist? Annars hänger ju ditt inlägg inte riktig ihop.

  Jag anser i motsats till dig att SD inte är nazister, däremot fascister i likhet med Breivik. han uppfattningar identiska med SD:s i de flesta frågor. Så noga är han en produkt av den fascistiska miljön som SD, Fremskrittspartiet och liknande partier utgör.

  1. Jag anser inte att SD är nazister, inte att de är fascister heller. Du påstår alltså att jag skriver saker som jag inte har skrivit.

   Angående Breivik så har jag aldrig påstått att du har hävdat att han är nazist, du får nog läsa igenom min kommentar några gånger till.

   Breivik är inte en produkt av SD, Fremskrittpartiet eller andra liknande partier, däremot är han ett resultat av det mångkulturella samhället som inte tillåts kritiseras av det politiskt korrekta etablissemanget.
   Det politiskt korrekta etablissemanget bär huvudansvaret på dessa terrordåd.

    1. De och deras gärningsmän är alltid offer, det har vi fått höra dagarna i ända. Det är offeren fel att de är mördade har en skränande kör rasister hävt ur sig i dagarna.

     Det gör mig äcklad.

 5. Jag har ställt frågan förr, kanske det var i denna blogg, minns inte, men den lyder:

  Finns det någon gång som en Sverigedemokrat INTE ser sig själv som ett offer?

  Tror jag har mitt svar nu, tack.

  1. Vad har din fråga med Anders_S:s blogginlägg att göra? Svara på det, tack. Blir intressant att se ditt svar.

   Att peka ut mig som Sverigedemokrat trots att du inte vet någonting om mig är att vara trångsynt, enkelspårig och fördomsfull.
   Nu gick du dessutom i egen fälla, sådana som du brukar ju vara snabba på att se sig själva som offer så fort det sker någonting som inte passar er.

   1. Ifall du är Sverigedemokrat vet jag inget, men i dina blogginlägg hänvisar du till de mest groteska och rasistiska bloggar. Utan tvekan delar du Breiviks och Sverigedemokraternas världsåskådning. Bara det att du kläcker ur sig sånt här svammel:

    ”För vad är det som säger att den gripne inte är en vit muslim, i det här fallet en norrman som av någon anledning har konverterat till islam?För egentligen så har religion ingenting med folkgrupper att göra, man kan vara vit och vara muslim lika väl som man t ex kan vara svart och vara kristen.”

    En sådan text gör tydligt att det är du själv som är trångsynt, enkelspårig och fördomsfull.

 6. Och för den som mer undrar vilken knäppgök ”Karpstryparen” är kan vi ta detta citat:

  ”Fast i och för sig så finns det ju människor som hyllar Adolf Hitler & Co för det som de försökte göra i Tyskland mellan 1939 och 1945. Så varför ska man då inte hylla Nelson Mandela?Han har ju faktiskt en hel del gemensamt med Hitler, ja, åtminstone mer än vad han själv vill ha och erkänna.”

 7. [Europol] TE-SAT 2011: EU Terrorism Situation and Trend Report

  19 April 2011

  Om ”Vänsterextrema-och anarkistiska terrorism” skriver de:• 45 vänster-och anarkistiska terrorister attackerna inträffade under 2010 • 6 dödsfall inklusive en grekisk polis • 34 personer som arresterats för vänster-och anarkistiska terrorism • Ökat våld i attackerna • Ökad gränsöverskridande samordning mellan terrorism och extremistiska vänster-och anarkistiska grupper

  Om ”Högerextrema terrorism” skriver de:• Ingen högerextrema terroristattacker inträffat i EU
  under 2010
  • Högerextrema grupper blir allt mer
  professionella i sina manifestationer

 8. [Europol] TE-SAT 2011: EU Terrorism Situation and Trend Report

  19 April 2011

  Om ”Vänsterextrema-och anarkistiska terrorism” skriver de:• 45 vänster-och anarkistiska terrorister attackerna inträffade under 2010 • 6 dödsfall inklusive en grekisk polis • 34 personer som arresterats för vänster-och anarkistiska terrorism • Ökat våld i attackerna • Ökad gränsöverskridande samordning mellan terrorism och extremistiska vänster-och anarkistiska grupper

  Om ”Högerextrema terrorism” skriver de:• Ingen högerextrema terroristattacker inträffat i EU
  under 2010
  • Högerextrema grupper blir allt mer
  professionella i sina manifestationer

Kommentarer är stängda.